Ако допуснем, че у нас действат последователи на Гюлен, защо досега никой не е повдигнал този въпрос?

Ислямът на Гюлен пълзи, забулен в добри намерения и опасни последствия

32320 | 18 авг. 2016 | 16:15

Посегателствата срещу ДПС - една системна българска партия вече поставят в опасност демократичния модел у нас. Трябва да се каже веднага Стоп!

-1419200763.jpgФетулах Гюлен-1471524873.jpgЗаглавната страница на сайта на Гюлен на български език.-1471512747.jpgФетулах Гюлен.
Снимка: Официален сайт на Гюлен-1471512714.jpg

Религиозна или чисто политическа е битката между двама мюсюлмани, които искат да държат в желязна хватка една огромна страна на границита между християнския и ислямския свят?

 

Житейските и политическите съдби на Фетулах Гюлен и Реджеп Ердоган се преплитат по сложен начин, а битката за влияние ще се води до политическата смърт на единия от двамата. А Гюлен и гюленизмът са се превърнали отдавна в световен фактор, с който все повече ще се съобразяват световните лидери.

 

Под  повърхността на учението на Абдулах Гюлен за толерантност между всички религии, подкрепа на демокрацията и мирно проповядване на исляма в противовес на тероризма, изплуват различни противоречия, свързани с историята на съвременна Турция.

 

Роден в град, завладян от Бащата на светската държава - Кемал Ататюрк

 

Фетулах Гюлен е роден през 1941 г. в малко селце до град Ерзурум, на границата с Армения. Ерзурум е бил дълго време част от Руската империя, но след поредица от исторически битки, сред които Кримската и Руско-турската война в края на XIX век, става част от Османската империя, а през 1919 г. е присъединен към модерната турска държава лично от Мустафа Кемал Ататюрк, който влиза в града начело на турската армия.

 

Ерзурум през вековете е населен с голям брой арменци, като става основен пункт за депортирането им в началото на XX век, по време на арменския геноцид в рамките на Османската империя.

 

Именно от това място в южен Анадол тръгва и жизненият път на Фетулах Гюлен. Той е син на имам, сам става духовник, теолог и ръководител на религиозно движение. Първата си проповед изнася на 14-годишна възраст.

 

Най-напред получава духовно назначение в джамия в Одрин, а през 1958 г. е преместен в Измир, на брега на Егейско море.

 

Фетулах Гюлен се образова сред най-ерудираните мюсюлмански духовни учители, като наред с религиозните учения усвоява съвременните социални и природни науки.

 

Религиозният канон и целите на Гюлен

В младостта си е почитател на Саид Нусри - ислямски кюрдски проповедник, който прави собствено тълкуване на Корана от над 5 хиляди страници. Той държи на обединението на християни и мюсюлмани срещу агресивния атеизъм и вярва, че религиите могат да работят заедно.

 

Повлиян от тези виждания, Фетулах Гюлен създава свое собствено движение в средата на 60-те години на миналия век, като прокламира сътрудничество и толерантност между религиите, изтъква възможността ислямът да бъде част от модерното време и най-важното- застъпва религиозното образование като основа на формирането на всеки мюсюлманин.

 

Той търси доминиране на религията над секуларизма и смята, че целта може да бъде постигната чрез сътрудничество с другите основни религии – християнството и юдаизма. Гюлен подплатява виждането си със задълбочени тълкувателни проповеди на Корана, които създават и прозвището за „ислямския калвинизъм” на неговото движение.

 

От гледна точка на исляма Гюлен проповядва ханафитската му версия - най-разпространения от четирите течения на сунитския ислям и на ислямското право.  Ханафитското учение е изповядавано от болшинството от съвременните мюсюлмани по света. Сунитите са последователи на Корана и на Суна- свещеното предание с примери из живота на пророка Мохамед. Сунитството като клон на исляма държи изключително много на стриктното спазване на всички религиозни канони , „предписани” от пророка в свещените книги. За разлика от шиитите - другото основно мюсюлманско течение, които имат по-свободно тълкуване на строгите предписания на религията.

 

Тоест, чисто в религиозен план, движението му се вписва в масовите канони на учението на Мохамед. Това обаче не прави по-малко амбициозна и дори агресивна целта на Гюлен – чрез масовизация на религиозното образование да постигне много широко разпространение на исляма, с превес на духовното и религиозното начало. С други думи, той търси господство на своята религия, но постигнато със сътрудничество с другите духовни световни учения и по мирен път. Неслучайно Гюлен има лична среща с папа Йоан Павел Втори през 1998 г.

 

Това е най-видимата, повърхностна представа за „Службата“ – на турски Хизмет - както е наричана огромната организация, създадена от Гюлен.

 

Под тази повърхност изплуват различните интересни факти.

 

Националист, политик или духовник

 

„Гюлен е повече турски националист, отколкото духовник в своето мислене. Освен това понякога той е повече държавно ориентиран, концентриран върху пазарната икономика и неолибералните политики“. Това е мнението на професора по политически науки Хакан Явуз от Университета в Юта, един от най-известните изследователи на учението на Гюлен.

 

Според „Оксфорд аналитика” проповедникът е силно повлиян в младостта си от модерната бизнес среда, привнесена от САЩ в Измир, където той проповядва през 60-те години на миналия век. Въпреки това Гюлен държи на чистия канон, което създава различни отношения между него и различните политически водачи в Турция. А бизнес ориентацията си използва, за да създаде огромната мрежа от мюсюлмански училища на движението си в САЩ и в целия свят.

 

През 1981 г. той се отказва от формалното служене в джамия, след като е обвинен от тогавашния военен режим в страната, че иска да установи ислямска диктатура. Шест години Гюлен прекарва в арест, като накрая е освободен по волята на тогавашния премиер Тургут Йозал. Именно той го подкрепя и по-късно в създаването на мрежа от гюленистки училища в азиатските републики на разпадналия се вече СССР.

 

Гюлен е обвинен отново в подкопаване на светската държава през 2000 г. от министър-председателя Бюлент Еджевит, с когото той се е срещал, както и с премиера Тансу Чилер. Духовният водач в крайна сметка не се завръща от САЩ, където отива през 1999 г., първоначално за лечение. Оттогава той живее в изгнание в Пенсилвания.

 

Политическата му съдба пак търпи обрат с възхода на партията на Ердоган, започнал през първото десетилетие на новия век. Наблюдателите подчертават, че „Ердоган никога не е виждал себе си като гюленист, докато президентът Абдулах Гюл (един от първите държавници, издигнати от ислямистката Партия на справедливостта и благоденствието на Реджеп Ердоган, президент от 2007 до 2014 г.) е смятан за последовател на Службата, както и други членове на правителството.

 

Дълго време турската национална полиция е доминирана от гюленисти, които възпират опитите за тайни преврати срещу Ердоган от страна на светската опозиция и военните.

С други думи, Движението на Гюлен дълги години подкрепя Реджеп Ердоган и неговата партия.

 

 Ислямист срещу ислямист

 

Тази ситуация се променя в мига, когато днешният турски лидер се чувства достатъчно силен, за да започне прочистване на системата на властта от гюленисти. Той не се нуждае повече от съперник, който има мощна подкрепа в основните звена на държавното управление. Това важи най-вече за полицията и прокуратурата, където Службата има множество последователи. Според някои наблюдатели броят им е стигал до една четвърт от целия личен състав.

 

В края на 2013 г. Ердоган съобщава, че ще закрие неделните училища, създадени в Турция от Гюлен. Постепенно се оформя следната ситуация- Гюлен обвинява Ердоган и кръга около него в корупция и съглашателство с Иран, а управляващите от своя страна обявяват Службата за враг на държавата, а лидера ѝ – че иска да свали Ердоган от власт с помощта на Израел.

 

Кулминацията на това противоборство дойде през май 2016 г., когато президентът обяви Движението на Гюлен за терористична организация. Последва и обвинението, че именно духовният водач стои зад опита за преврат в Турция от юли т.г.

 

Страхът

 

Ако разгледаме развитието на мрежата на Фетулах Гюлен в САЩ, то действията на американските власти ясно показват страха от агресивната ислямизация, която Службата налага чрез наглед съвсем мирни методи.

 

Гюлен постепенно създава мрежа от над 100 независими училища в САЩ- най-голямата подобна система в държавата. Там се изучават светски науки на английски език, от природознание до Шекспир. Има само един предмет по ислямски науки, който е държавно изискване като религиозно образование. Но по примера на английските частни училища, вечер в спалните помещения се насърчава молитвата и подражанието на начина на живот на учителите, които живеят с учениците и им дават духовен пример.

 

В Америка не приемат тази мащабна дейност без подозрения. Обвиняват Службата, че заменя американски учители с турски имигранти, които предават заплатите си обратно в Службата. Гюлен е разследван от ФБР, от министерствата на образованието и труда в САЩ. Одит в щата Джорджия показва, че има неправомерно сключени договори с бизнесмени, а през 2014 г. ФБР нахлува в 19 училища на Службата в Охайо, Илинойс и Индиана.

Училище на Гюлен в Ню Орлиънс е затворено през 2011 г., след обвинения в измами и сексуални злоупотреби  от страна на възпитателите на учениците.

 

Хизмет в България?

 

Фетулах  Гюлен създава личности, ориентирани в определена посока, без да нарушава светското начало в американската държава. Момчета и момичета се обучават наравно в неговите училища, които съществуват в Пакистан и други ислямски страни.

 

Сайтът на Движението е на 22 езика, като е достъпен и на български. Прави впечатление, че преводът на всички текстове е на изключително високо ниво, очевидно правен от отличен познавач на българския език. На него са достъпни основните проповеди и трудове на Гюлен, в които той дава разяснения на Корана от гледна точка на мирното сътрудничество между религиите.  От сайта става ясно, че негови книги са издадени на български език и могат да бъдат закупени.

 

С Гюлен се свързват в. Заман, който има издание на български език, както и конгломерата Коч Холдинг.

 

След опита за преврат в Турция, за който официално властите обвиниха проповедника в Америка, посланикът на Анкара в София Сюлейман Гьокче обяви, че и у нас има училище на Хизмет. Според медийни публикации става въпрос за частно школо на английски език, на изключително високо ниво, което от близо 20 г. съществува в София и има филиал в Пловдив. Досега не е постъпило официално искане от българските власти за проверка на това училище, за която МОН е готова да съдейства, пак според публикации в медиите.

А може би е наложително да се направи подобна проверка.

 

Стоп на посегателството срещу българската демократична система!

 

Сянката на Хизмет в България обаче надвисна опасно и се разрасна със страшна скорост в последната седмица – факт, чиито опасни последици засега остават незабелязани от повечето коментатори. И по-лошото – от повечето политици.

 

Нанизана бе поредица от факти, чиято обвързаност е видна с просто око. Без много натиск България предаде – по спорен начин, който не съответства на духа и буквата на правото – турският гражданин Абдула Буюк на Анкара. Не бе уважена молбата за политическо убежище на гюлениста, който бе поискан от Турция като важен участник в опита за преврат.  Броени часове след предаването на Буюк, което бе широко отразено в турските медии чрез изявлението на премиера Борисов,  че  „ще вземе главите на всички хора на Гюлен" в България, изведнъж в южната ни съседка се появиха публикации, че партията ДПС е гюленистка.

 

Това вече е твърде опасен обрат на двустранните отношения с непредвидими последици за системните партии и оттам – за цялостната партийна система и етническия мир в България.

Макар да не е цитиран официален източник, намеци, че ДПС са свързани с Хизмет, се появиха не само в проправителствения вестник „Бурса Шехир”, но и в официалната Анадолска агенция. Там бе съобщено, че  връзките на ДПС с Гюлен в България са под наблюдение.

 

Интересно за какво наблюдение става дума и на каква основа? Чрез намеса във вътрешните работи на съседна държава? А липсата на каквато и да е реакция от официалните български власти и от политиците също е плашеща.

 

Така България, чрез атаки срещу една официална българска партия, вече е намесена в процеси, които се развиват в чужда държава по доста опасен начин. Оттук нататък всяко обвинение, отправено към български гражданин за връзки с Фетулах Гюлен, означава, че този гражданин се превръща в потенциална мишена.

 

На тази възможност трябва да се сложи категорично и ясно точка, още преди да е възникнала потенциална възможност. В противен случай мекушавостта на властта, която мисли единствено и само как да угоди на Ердоган, за да не пусне бежанците у нас, ще постави националната сигурност в опасност.

 

Това съвсем не означава, че службите не трябва да насочат много сериозно вниманието си към потенциални привърженици на Гюлен в България, както и към тяхната евентуална дейност.

 

Що се отнася до обвиненията, че ДПС е гюленистка партия, фактите говорят сами. ДПС е създадена като българска партия от Ахмед Доган на 4 януари 1990 г., като гарант за етническия мир в страната след падането на комунизма. Задача, която въпреки историческите превратности, успешно изпълнява и до днес.

 

Във времето, когато се формира елитът на тази партия, Гюлен все още е в Турция и се занимава с политическото си оцеляване при тогавашната твърдо светска власт в страната. Дейността, която започва да развива в чужбина от началото на новия век, досега никога не е свързвана с български политически елити, в които спада и политическият елит на ДПС.

Процесът на ислямизация, който тече у нас чрез всякакви опити за духовна инвазия в определени географски райони в последните 20 години, се случваше и се случва въпреки, а не с помощта на партийците на Движението.

 

И още нещо по повод елита на ДПС - може има всякакви критики срещу него, но не и за ислямизация, не и за какъвто и да е религиозен фанатизъм. Както Доган, така и кадрите, които той подготви, са светски личности и никога не са допускали да се съмняваме в това. Нещо повече, именно младите кадри на Доган стигнаха до Европейския парламент и седнаха на депутатските банки, редом с избраниците на християнска Европа. Нито Ердоган, нито Гюлен успяха да направят този пробив - направи го българският гражданин Ахмед Доган.

 

И ако допуснем, че у нас действат гюленисти-духовници, защо досега толкова години никой не е повдигнал този въпрос? Защо при десетките опити от страна на системни партии и на различни патриотични движения за спиране на ислямската инвазия в Родопите не само не се реагира адекватно от страна на различни управляващки, но и поредица правителства си затваряха очите за случващото се под носа им?

 

България не може да допусне да бъде поставена под съмнение освен националната сигурност, за което има твърде много външни фактори, и демократичната система, изградена с толкова усилия от вече две поколения български политици и държавници, с подкрепата на цялото общество. В основата на тази система лежи етническия мир, прословутия български етнически модел.

За да бъде съхранен, днес ДПС трябва да бъде защитена от пълзящите със страшна скорост посегателства. Противното означава разпад.

Даже и не искам да си го помисля.

 


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си -1629291305.jpg

Оказа се, че българската държава плаща на Любка Качакова апартамент в Лос ...

15 авг. 2022 | 19:01

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:37