Преговорите между Лондон и Мадрид продължават от юни

Испания даде 72 часа на Лондон, за да се договорят и да избегнат твърд Брекзит за Гибралтар

3174 | 30 дек. 2020 | 10:07

Испанският външен министър Арансия Гонсалес Лая обяви готовността на Мадрид да отвори границата с британската колония, за да осигури свободно движение на хора


Испания отправи ултиматум на Великобритания, като й даде 72 часа да избегне „твърд“ Брекзит в Гибралтар, пише El País, цитиран от Агенция "Фокус".

В полунощ от 31 декември на 1 януари Великобритания най-накрая ще бъде извън ЕС.

Испанският външен министър Арансия Гонсалес Лая обяви готовността на Мадрид да отвори границата с Гибралтар, за да осигури свободно движение на хора. Ръководителят на испанското външно министерство обаче предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение, британската колония ще се превърне в „единственото място, където ще се приложи твърд Брекзит“.

Както се отбелязва в статията, Гибралтар е напълно изключен от споразумението между Брюксел и Лондон, подписано на 24 декември, което ще регулира отношенията между ЕС и Великобритания от 1 януари. Следователно съдбата на британската колония в Европа ще зависи от резултата от преговорите между Мадрид и Лондон, които продължават от юни.

Аранча Гонсалес Лая подчерта, че Испания е за споразумение, което ще позволи максимална мобилност и ще осигури „пространство за общ просперитет“ от двете страни на испано-гибралтарската граница. Тя също така увери, че ще продължи преговорите „до последната секунда на 2020 г.“, за да предотврати превръщането на Гибралтар в участък с „твърда граница“ с ЕС.

Ако обаче не бъде постигнато споразумение, добави тя, ще трябва да бъде подпечатан паспорт за влизане или излизане от колонията. Изключението ще важи само за 15 хиляди регистрирани преди това трансгранични работници, за които ще бъде достатъчно да имат документ за самоличност.

„В по-малък мащаб една от последиците може да са опашки като тези, които видяхме в Дувър“, каза министърът, позовавайки се на пътния колапс, възникнал след като Франция, поради нов щам на коронавируса, затвори тунела през Ламанша.

Ръководителят на испанската дипломация припомни, че личните облаги, предоставени на британците по споразумението за Брекзит, няма да се разпростират върху Гибралтар.

Като пример Аранча Гонсалес Лая посочи факта, че британската колония ще бъде извън европейското въздушно пространство и че нейните жители вече няма да имат достъп до испанското социално осигуряване. Освен това жителите на Гибралтар ще се нуждаят от специално признание за шофьорската си книжка или ще трябва да платят допълнителна такса за автомобилна застраховка, пише El País.

 


Намери своята история

От категорията

Още френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

-1603872703.jpg

Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в ...

10 май 2021 | 20:44

Бъдещето на Македония в ЕС в значителна степен вече зависи от България

-1620652488.jpg

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, ...

11 май 2021 | 08:09

Sunday Times: Братовчед на кралица Елизабет II осигурява срещу пари "сближаване с Путин"

Сн. Уикипедия-1620718726.png

78-годишният принц отхвърля твърденията на пресата. В официално изявление на ...

11 май 2021 | 10:37

Населението на Китай вече е над 1,41 млрд. души

-1620718591.jpg

91,11% от жителите са от етническата група хан. Останалите 8,89% са ...

11 май 2021 | 10:33