Иван Ченчев: "Възраждане" са патерица на ГЕРБ

Коалицията ПП, ДБ ГЕРБ е най-голямото политическо предателство, подчертава социалистът

Иван Ченчев: "Възраждане" са патерица на ГЕРБ

1141 | 26 май 2023 | 08:16

Тези хора, които викаха „Мутри, вън“, сега станаха „Мутри, вътре“ и на всичкото отгоре се и прегърнаха. Това е една много нестабилна конструкция, посочи той


„Във всеки един от моите колеги възникна въпросът защо ПП-ДБ не са пред следствието да защитават коалиционния си партньор Бойко Борисов - защото това, което виждаме е де факто коалиция – и тази коалиция би трябвало да се подкрепя взаимно. Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е най-голямото политическо предателство в най-новата история на България“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Евроком.


Той коментира и Закона за защита от домашното насилие, който бе разглеждан днес в НС, като посочи, че БСП отдавна последователно и много принципно защитава християнските и семейните ценности в България: „Държим на това и ще продължаваме да го правим. Няма да допуснем, както се случи със социалния ни пакет от страна на ПП, сега „Възраждане“ да се опитват да откраднат нещо, върху което сме работили толкова много“, каза Ченчев по отношение на опитите на „Възраждане“ да изземат темата от БСП.


Той посочи, че законът, предложен от БСП, изцяло касае проблематиката на домашното насилие, срещу което социалистите твърдо се обявяват против и допълни: „Законът, който сме вкарали, е изчистен от всякаква спорна тематика и от възможност да се тълкуват текстове в посока джендър идеология и Истанбулска конвенция. Категорично не сме съгласни „насилие чрез бездействие“ да може да бъде тълкувано в различни посоки. При нас неправителствените организации не са членове на Националния съвет, при тях са“, посочи Ченчев и обясни, че това дава възможност на всички граждански организации да слушат как върви дебатът, но те нямат право да гласуват.


„Възраждане“ не знам какви битки водят, но те в парламента ги водят едва от 2 години. Съвсем не започват с тях битките, битките започват с БСП – и хората това го знаят. И БСП отстоява тези битки. „Възраждане“ се опитаха днес от трибуната да яхнат тази тема. Ние сме прекалено толерантни, а те са прекалено кресливи – но няма да позволим такова нещо да се случи. Така е, когато им се дава самочувствие и се помпат от страна на ГЕРБ, че те ще бъдат в следващо управление. „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ“, каза Ченчев.


„Каквото казахме до момента – излязохме прави. Казвахме ли, че ПП-ДБ и ГЕРБ са абсолютно еднакви по генезиса си? Казвахме го – и то се случи. Казваме сега, че „Възраждане“ ще излъжат хората по отношение на това кого представляват в парламента и за какво се борят. Всяка една партия, която се е прегърнала в мъртвата хватка на ГЕРБ, виждаме докъде е стигнала. Каквото се случи с „Атака“, това ще се случи и с „Възраждане“, защото те ще се прегърнат с ГЕРБ. Те са ваксинирани антиваксъри, сметките им са в евро – а са срещу еврото“, припомни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.


И продължи: „Възраждане“ нямат никакъв управленски опит. Как ще управляват една държава, която има нужда от стабилизиране? Те самите не знаят как да реализират 90% от идеите си, много от които са абсолютно в посока на чистия популизъм“, категоричен бе той.
Иван Ченчев посочи каква е успешната формула за съставяне на стабилен кабинет според социалистите: извеждане на пет приоритета, разговор за срок на изпълнение, излъчване на надпартиен премиер и кабинет от експерти: „Не се случи това. Тръгна се по съвсем друг начин и посока – и БСП излезе от разговорите. Преговори за съставяне на правителство никога не е имало, заявявам го категорично – БСП никога и за нищо не се е разбирала с Борисов и с ГЕРБ, както се твърдеше“, категоричен бе той.


И попита: „Колко пъти беше опитвано БСП да бъде изкушавана откъде ли не? БСП отказа пост за председател на парламента в лицето на Нинова, отказа явна коалиция, отказа тайна коалиция, отказа какво ли не – и продължи да отказва власт и постове. Поредното доказателство беше миналата седмица, когато БСП отказа власт и постове, тъй като нашата програма е подредена по отношение на това да има социален пакет за населението на България. Няма да спрем да настояваме за това“, каза Иван Ченчев и допълни, че българските граждани имат нужда от адекватна подкрепа във времената на криза: „И ако зависи от БСП, те ще я получат. Зависи от БСП да не спре да се бори и ние това го гарантираме“.


В ефира на Евроком социалистът заяви: „Продължаваме промяната“ бяха създадени от президента и основната задача уж тогава беше да се чегърта, а сега вече виждате, че всичко е размито. Може би определени властови центрове имат такъв интерес. Тези хора, които викаха „Мутри, вън“, сега станаха „Мутри, вътре“ и на всичкото отгоре се и прегърнаха. Това е една много нестабилна конструкция. Това ми прилича не на брак по любов, а на брак по сметка – от двете страни каква зестра се получава и кой дава повече подаръци и наследство. Тези бракове завършват фатално, ако въобще има такова правителство – то няма да бъде с дълъг хоризонт“.


„Българският парламент е повърхността, а опитът за сформиране на подобен абсурден кабинет на омертата, изкушавайки ПП и ДБ с постове, Борисов овладява много хитро целия втори ешелон на властта – всички държавни агенции, регулаторни органи, комисии, бордове. Всичко това е овладяно и ще продължи да бъде овладявано, докато Борисов има интерес това да се случи и последната позиция бъде заета. След това „Продължаваме промяната“ ще се почувстват употребени и захвърлени“, посочи Иван Ченчев.
Той заяви, че действията на ПП-ДБ и ГЕРБ вкарват хаос в хаоса, а конструкцията, която създават, няма да издържи дълго. „БСП е с хората и на подобно нещо опозиция е меко казано – ние сме непримирим противник на такава сглобка. Не може да има такава сглобка по интереси, трябва да има сериозност в политиката“, категоричен бе Ченчев.
Социалистът представи и част от работата на Комисията по културата и медиите и гласуванията в четвъртък: „Гласувахме нещо, което е отдавна чакано от страна на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - промени в Закона за обществените библиотеки, по които постигнахме единодушие днес в комисията. И в предходното НС като председател на комисията, и сега като председателстващ комисията, винаги съм се водил от мотото, че тази комисия не трябва да има партиен цвят, защото става въпрос за духовността и културата на България и нейните творци“, каза Иван Ченчев.


„Ако имаме правителство, то ще имаме правителство, което бърза за еврото, а България не е готова. Ще имаме правителство, което е за джендър идеологията в училищата, а те изобщо не разбират проблема, който обсъждат. Джендър идеологията е в световен мащаб, тя вече е и тук и ни налазва. Не трябва да се посяга на християнските ценности. БСП продължава да следва последователно програмата си“, категоричен бе социалистът.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  


От категорията

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, независим от временни мнозинства

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, независим от временни мнозинства-1580545858.jpg

Нашата формация (ПП-ДБ) води разговори с ГЕРБ и ДПС, вярвам и с другите партии, ...

9 юни 2023 | 14:27

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33