Гешев: За някои политици е по-важно да закрият спецсъда, отколкото да се борят с войната по пътищата

За някои политици е по-важно да закрият спецсъда, отколкото да се борят с войната по пътищата подчерта главният прокурор

Иван Гешев: Бесен съм! По българските пътища се убиват българи! Трябва да спрем тази война!

2088 | 24 ноем. 2022 | 10:13

2072 са жертвите на войната по пътищата от 2019 година до октомври 2022 година


Бесен съм, че по българските пътища се убиват българи. Убиват се повече, отколкото във военен конфликт, заяви главният прокурор Иван Гешев на конференция за пътната безопасност.

 

Знам, че можем и трябва да спрем тази война по пътищата, категоричен е той.

 

Главният прокурор и председателят на Народното събрание Вежди Рашидов участват на форум  "За мащабни действия срещу войната по пътищата", който се провежда в резиденция "Бояна". 

Конференцията е организирана от Института по пътна безопасност.

 

"Този форум е изключително важен.  Аз съм тук в качеството си на главен прокурор, от една страна защото съм бесен, а от друга страна, защото трябва да спрем войната по пътищата. Убиват се повече българи, отколкото във военен конфликт. Бесен към, защото решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, готови модели има в ЕС, подчерта главният прокурор.

 

И продължи: "Оставам с впечатление, че държавата е безучастна, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става дума за 3 млрд. лв., по-важно за някои политици от интересите на хората. Щом някои политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, ние трябва да настояваме да бъдат защитени и българските граждани. Заслужават сигурност, защита и да не убиват децата ни пътищата", подчерта ръководителят на държавното обвинение.  

Главният прокурор се изказа остро по отношение позицията на политиците на тази тема: "По-лесно е да закриеш едни специализирани структури, което води до бум на наркотрафика, трафика на хора и други престъпления, които са свързани с пътната безопасност. Това се оказа по-важно за политиците, отколкото интересите на хората. За тях е по-лесно да защитят финансовите интереси на олигарсите. Длъжни са да защитят и интереса на хората. Те заслужават сигурност, защита, и да не убиват деца по пътищата. Никой не е застрахован".

 

"Затова съм тук - да чуя гражданите и институциите. Да чуя какво можем да направим ние и да настоявам пред останалите власти това да се промени", каза Гешев пред участниците.

 

Това не е трудно - има действащи модели по света. Но държавата наблюдава безучастно тези процеси. Безучастно, защото е по-лесно да закриеш едни специализирани институции. За някои политици това явно е по-важно, подчерта главният прокурор.

 

Вярвам, че да не убиват нашите деца по пътищата е възможно, никой не е застрахован, че ще бъде следващият, продължи в силно емоционалното си слово Гешев. 

 

Откривайки конференцията, организирана от Института по пътна безопасност, нейният председател Богдан Милчев отправи критики към президента и служебното правителство, че не присъстват.

 

"Тук ги няма президентът, неговия министър- председател и неговите министри. Тук ще дойдат хора, които за загубили близките си. При нас са законодателната и съдебната власт. Крием се зад споделена отговорност. Искам да благодаря на човека Иван Гешев. Имахме писмено потвърждение за участие на министри. Знам, че е имало разпореждане да не идват, защото тук ще присъства главния прокурор. Тази война между институциите не трябва да се води, както и войната по пътищата", каза Богдан Милчев от ИПБ.

 

2072 са жертвите на войната по пътищата от 2019 година до октомври тази година, посочи Богдан Милчев. Той обясни, че не случайно дава такъв отрязък от време, тъй като от 1януари 2019 година е създадена Междуведомствената комисия за безопасност на движението. Тя става факт след катастрофата в Своге през август 2018 година.

 

"Усещането за власт отсъства. Усещането за сигурност отсъства, усещането за активност - министри да са тук и да не се води тази глупава война между институциите - отсъства", бе критичен Милчев в краткото си приветствие.

"Искаме да предизвикаме българското правителство да приеме пътна карта, в която да има ясен ангажимент за намаляване на жертвите с 10-20 % още първата година от приемането на тази пъртна карта", заяви той и показа трите главни фактора за пътната безопасност – че един от най-сериозните проблеми за безопасността е корупционният.

На форума присъстват политици (като например Цончо Ганев от "Възраждане", Виолета Комитова от "Български възход", ген. Димитър Шивиков и др.), прокурори и следователи.

Освен Пътната карта, организаторите се изказаха още за нов Закон за движение по пътищата и нови стандарти в управлението на риска.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова се застъпи за промени ив НК и в ЗдвП. Най-вече - за тежки имуществени санкции.

"Считаме, че едно отнемане на управляваното МПС в полза на държавата би имало ефект като една сериозна имуществена санкция. А ако това не се приеме – поне да се прекратява регистрацита на МПС-то – независимо от собствеността", каза тя.

Тя обърна внимане и на това, че ако шофьорът с алкохол или наркотици откаже да бъде изпробван, няма да бъде наказан по НК.

"И какво става? Илзиза, че на практика лицата могат да избират – дали да бъдат наказани по НК или да получат някакво наказание, ако откажат проверка – наказание по ЗДвП", каза тя.

Ако откажеш да бъдеш изследван, всъщност получаваш глоба от 2000 лв. и лишаване от право на упарвление от 2 г. - не те заплашва нито лишаване от свобода, нито съответните последици, затова че си осъждан", каза зам.-главната прокурорка.

Филипова напомни, че специално това може да се оправи с „елементарин промени в ЗДвП“, както и че в куп наредби има вратички.

Тя посочи, че глобата е от 100 до 300 лв. по чл. 187 от ЗДвП – ако те хванат първи път, че караш без книжка.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


От категорията

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Нашенка e първата жена сержант в Българо-американската полицейска асоциация

Диляна Николова служи в полицията на град Лексингтън, Кентъки-Dilyana-Nikolova-sluzhi-v-politsiyata-na-grad-Leksingtan--Kentaki_1669492314.jpg

Диляна е родена в София и е израснала в квартал "Гоце Делчев". Има ...

26 ноем. 2022 | 21:50

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"-Ribarski--Mostovete-mezhdu-BSP-i-PP-sa-saboreni--Izkazvaneto-na-Svilenski-e--balonno-vmyatane-_1669487747.jpg

Индустрията не разчита до такава степен на природен газ, а и България има ...

26 ноем. 2022 | 20:34

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24