Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна

Призоваваме към спазване на добрия тон в гражданското общество

Прокуратурата излезе с остра декларация срещу изяви на лидера на „Възраждане“

6178 | 13 май 2022 | 13:09

От прокуратурата призовават политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи


Език на омразата" и „прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възглед“ – така главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение окачествяват някои от последните изяви на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в остра декларация.

Костадинов не е посочен поименно в разпространеното изявление на прокуратурата, но съдържанието му става ясно, че става дума именно за него.

 

„Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи“, се заявява в декларацията

 

Само преди дни именно Костадин Костадинов от парламентарната трибуна „обърка“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на отправената забележка от председателя на Народното събрание Никола Минчев, отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“.

 

От прокуратурата напомнят, че представиха предложения за промени в законодателството, с които да бъде осигурена всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

След това в декларацията се прави коментар на протестите, организирани от „Възраждане“, при които с активното участие на депутати от партията беше махан украинският флаг от сградата на Столичната община.

 

 

От прокуратурата призовават политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи. От институцията припомнят, че преди месеци представиха експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

 

От прокуратурата напомнят, че винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии.

 

Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси, посочват от институцията.

 

В декларацията се отправя призив за спазване добрия тон в гражданското общество, „отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи“ и напомняне, че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

Изявлението на ръководството на държавното обвинение завършва с уверение, че „прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители“.

 

Засега няма официална информация за предприети действия от страна на прокуратурата по отношение на депутати от „Възраждане“.

 


От категорията

Иван Гешев не подкрепя промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества

Иван Гешев не подкрепя предложените промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества-1649746301.jpg

Според него съображенията на вносителите не са базирани на законодателна ...

27 май 2022 | 12:24

Окончателно: Евгени Крусев е оправдан по делото за ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев"

Бившият столичен заместник-кмет Евгени Крусев беше окончателно оправдан за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев"-1560860845.jpg

Заради скандала с ремонта на столичната улица Евгени Крусев подаде оставка като ...

27 май 2022 | 17:25

Шефовете на софийските прокуратури настояват да се удължи срокът за закриване на спецправосъдието

Ръководителите на седем прокуратури в София настояват за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие Снимка: БНТ-1653562466.jpg

"Считано от 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани ...

26 май 2022 | 12:42

По искане на прокуратурата съдът задържа мъжа, обвинен за труповете, открити край с. Клисура
(Видео)

Мястото на зловещата находка Кадър: Нова тв-1653571394.jpg

Георги Eнев се изправи пред съда заради схема за незаконни погребения на ...

26 май 2022 | 16:22