Гешев за бомбата: Хората, говорили несвързано, да се извинят. Откъде Демерджиев има информация

Взривът е бил насочен към шосето, поставени са метални сачми, които са прерязали дърво, каза още Гешев

Иван Гешев за бомбата: Хората, говорили несвързано, да се извинят. Откъде Демерджиев има информация

73666 | 8 май 2023 | 08:55

В рамките на секунда се усети разклащане, но според експертите, ако сачма беше ударила врата на колата, не се знае дали щеше да е невредима.


В рамките на секунда се усети разклащане, но според експертите, ако сачма беше ударила врата на колата, не се знае дали щеше да е невредима.

 

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ. В момента той е в Ню Йорк на посещение, планирано още преди време.

Прибирах се по обичаен маршрут и на един завой са чу врзив, мястото беше близо до мост. В този ден по цялото трасе имаше голямо движение - разминахме се поне с 10 коли по посока Самоков и слава богу не пострада никой.

Какво точно се е случило, ще каже разследването, добави още той. От служители на ГДБОП и от израелски експерт се разбра, че според тях и това е вероятната хипотеза, мястото било много добре избрано. Било изключително професионална работа.

Взривът е бил насочен към шосето, поставени са метални сачми, които са прерязали дърво, каза още Гешев. Разклащането било в рамките на секунда.

Оказа се, че в България има повече експерти по взривовете, отколкото в Израел, коментира още той.

И добави: Радвам се, че никой не пострада. Усетих помръдване на колата. Отдалечихме се от мястото, но това е по протокол. Видях много коли и се страхувах да не е пострадал някой.

Тече опит за подмяна на въпроса - как така до кола на главен прокурор на страна от ЕС да има взрив - в кои години живеем, какви послания излъчваме, попита още обвинител №1.

Не е ли по-важно, че вече никой не е опазен, след като се посяга на главен прокурор, добави той.

Той обясни и как се е получило объркването с това дали децата му са били в колата.

 

Ето пълният текст на интервюто на Иван Гешев, разпространен от пресцентъра на прокуратурата

 

- Цяла седмица не сте говорил след атентата. Да започнем оттам – какво точно се случи, какво гръмна, как гръмна?

 

- Причината да приема да разговаряме днес е следната – на първо място искам да благодаря на колегите си от цялата страна, от Европейския съюз и европейските институции за подкрепата, която те оказаха на българската прокуратура. На следващо място съзнавам обществения интерес, видях и вълната от спекулации, която се разрази през последните дни.

Накратко ситуацията е следната – прибирах се по обичайния маршрут, на завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив, може би на 10 м има мост. В този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение и само 2-3 минути, след като продължихме с колата, се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха в посока Самоков. Това, което най-много се радвам, е, че в този ден не пострадаха някои други невинни български граждани. Отдалечихме се в посока София и колегите от Националната служба за охрана (НСО) ме заведоха в сградата на НСО. Иначе какво точно се е случило, ще каже разследването и най-вече експертизите, които са назначени.

 

Това, което аз знам по преразказ от служители на Отряда за борба с тероризма, което са го споделили при огледа, както и израелският експерт, който е може би един от най-добрите в държавата Израел в сферата на разследване на терористични актове, е накратко следното. Според тези хора, въпреки че към момента няма изготвени експертизи и това са най-вероятните тези, мястото е много добре избрано.

 

Израелският колега ми направи много добър анализ. Според него и според служителите на Отряда за борба с тероризма е изключително професионална работа, която е продължила дълго време. Взривът, за разлика от твърденията в медиите, е бил насочен в посока към шосето, към пътя, а не да копаят в посока търсене на руда, каквито теории се развиват в медиите в последните дни. Явно са били поставени метални сачми, които след 15 м почти са прерязали дърво.

 

Това, което ми каза израелският колега, е, че в рамките на по-малко от секунда, а може би и една идея повече, ако беше ударила тази взривна вълна някоя от вратите на колата, той лично не може да гарантира какъв ще е резултатът и дали ще издържи колата. Това е въпрос на математика, на експертизи.

 

Аз се учудвам от твърденията на някои „експерти“ в последните дни. Оказа се, че в България има повече експерти по взривове, отколкото в Държавата Израел, които твърдят, че са сигурни какъв би бил резултатът. Аз съм изключително радостен, че не пострада някой от многото хора, които пътуваха в този хубав ден в посока град Самоков.

 

- За да избегнем всякакъв вид спекулации и да не се окажем по някакъв начин изгубени в превода – да разбирам ли, че след като сте чули и усетили този взрив, движението на автомобила е продължило, вашата охрана не е спряла на мястото, вие не сте останал там, а сте отведени директно в сградата на НСО?

 

- Аз мога да възпроизведа това, което лично съм възприел. В един момент усетих, дори в някаква степен помръдване на автомобила, може би от взривната вълна. Даже останах с впечатление, че в един момент колата не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах, е протокол, който спазват служителите от НСО. Едно от първите неща, които направих, е че се обадих по възможност да изпратят линейка, защото само в рамките на няколко минути видях повече от 10 автомобила, които се движат в обратната на мен посока. Пак казвам – чудо е, че не пострада някой.

 

- Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

 

- Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е - нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе взрив и в кои години живеем, в кои години се връщаме. Аз разбирам опитите за спекулации за отклоняване на темата, но трябва да си зададем по-сериозни въпроси – в кои години се връщаме, в каква държава живеем, каква е медийната среда и какви послания излъчваме към българските граждани. Дали е важно с кой си пътувал, дали е имало застрашени твои роднини или е по-важно, че може би никой български гражданин не може да се чувства сигурен при положение, че това се случва с главния прокурор на една страна от ЕС.

 

- Защо обаче се стигна до тази ситуация, че вашият заместник се извини, че е казал, че сте бил със семейството си, къде се получи недоразумение?

 

- Едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос.

 

А иначе вероятно цялата ситуация не е съобразил в изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си.

 

Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и за този взрив. Предполагам, че и вие не сте чули. Такава фигура между другото няма в българския Наказателно-процесуален кодекс. Не е лошо той, пък и българските политици, които в последните дни говорят несвързано, да почнат да се извиняват. Може би като почнем да се извиняваме за грешките, ще живеем в една по-добра държава.

 

- Има съществени разлики между твърденията на разследващите и тези на вътрешния министър, както за силата на взрива, така и за неговата поразителна мощ, за щетите. Защо са тези разминавания? В тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Поддръжниците на тази теза виждат аргументи в нейна подкрепа именно в тези разминавания. Какъв е този израелски експерт, който е посетил мястото, кога и как е пристигнал в България, по какъв повод?

 

- Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място според българския НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. Неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам. Отдавам ги на хаоса, който настъпи след този атентат.

 

Всеки, който знае или не знае, чул нещо в интернет и прави някакви изказвания или се опитва да извлече дивиденти или да стане медийно известен. Това, което заявява българската прокуратура, отговаря на истината. Пак казвам – тези 3 кг тротилов ексивалент, които се цитираха, са заявени устно от служители на СОБТ. Разбира се, предстоят експертизи.

 

За мен продължава да е странно как министърът и други лица заявяват категорично неща, които трябва да са ясни едва след изготвяне на експертизите. Лично аз приветствам желанието на колегите от НСлС да бъдат привлечени да помагат служители на Европол.

 

Водят се разговори и с други партньорски служби, като, разбира се, по този начин не подлагам на съмнение капацитета на българските експерти.

 

Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва, знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев. Така че без да го обидя по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на Държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев.

 

- Самото разследване докъде стигна. Какво знаете вие?

 

- Не мога да кажа докъде е стигнало, защото аз не наблюдавам това разследване. Като главен прокурор нямам право да получавам информация. Единственото, което ми е известно е, че колегите активно се опитват и ще привлекат международни експерти. Защото това е безпрецедентен акт, както казаха представители на Европейския парламент, това е атентат срещу върховенството на закона.

 

- Защо цяла седмица не коментирахте нищо?

 

- Мислите ли, че в тази ситуация най-важното е било да коментирам този случай? На първо място ще кажа, че коментарът би попречил към онзи момент на разследването и чисто лично ще кажа, че искам да се ориентирам в ситуацията, да изчистя съзнанието си от проблемите.

 

- Намираме ви в Ню Йорк. Какво правите там? Доколкото разбираме от Истанбул директно сте кацнали в Ню Йорк.

 

- Това е програма, която е съгласувана преди месеци. Така че аз следвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх.

 

- Програмата в Ню Йорк – срещите на какво ниво са?

 

- Ще ви уведомим в следващите дни.

Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13