Внушителният том – „Живот и наука през моите очи“ тръгва сега към читателите

Иван Гранитски: Акад. Атанас Атанасов - учен с храбър дух и неизтощима енергия

6325 | 20 юли 2021 | 15:57

Важен раздел на книгата на акад. Атанасов е посветен на създаването на съвместния геномен център, който е уникален пример за нов подход в развитието на биоикономиката – публично частно партньорство и технологичен пренос

-1577442687.jpg-1626785953.jpg-1626785899.jpg

Член-кор. Иван Гранитски

Българската наука днес се гордее с редица имена, отдавна придобили световна и европейска известност. Те са високо оценени от различни престижни международни академии и научни институти, имат десетки и стотици публикации в специализираните световни научни издания, както и важни монографии с принос в различни сектори на науката.
Едно от тези ярки имена е акад. Атанас Атанасов. Поразителна е енергията на този изтъкнат наш учен, която разгръща вече повече от половин век. Списъкът на неговите научни публикации, на участията му в кръгли маси, дискусии и други научни форуми, би запълнил десетки и десетки страници. Но тук в тези няколко реда, които са въведение към внушителния том – „Живот и наука през моите очи“, тръгващ сега към читателите, ще си позволим да откроим само някои по-важни акценти в неговата професионална и научна дейност.


По повод 150-годишнината от създаването на БАН акад. Атанасов формулира най-ясно и най-метафорично извисено какво е значението на БАН в новата история на Отечеството. Според него науката е като клетката на живия организъм, а БАН е нейното ядро, тоест нейния геном.

 

Когато е без дефекти геномът функционира нормално и организмът е здрав, и обратното. Или с други думи БАН е научния и духовния геном на България. Това е квинтесенция на научната философия на акад. Атанасов.

 

Прелиствайки страниците на тази книга читателят несъмнено ще се впечатли от изключителната широта на научните интереси на акад. Атанас Атанасов, както и от огромната енергия, която той влага в развитието на редица научни звена и центрове. Несъмнено на първо място тук е АБИ – центърът за върхови постижения на Европа, който е в същото време и водещ агробиотехнологичен и иновативен център на Балканите.

 

За първи път в книга се систематизират толкова подробно и изчерпателно внушителните научни постижения на агробиоинститута и се предлага програма за развитие и управление на института през периода 2009-2012 година. Важен раздел на книгата е посветен на създаването на съвместния геномен център, който е уникален пример за нов подход в развитието на биоикономиката – публично частно партньорство и технологичен пренос. Международните оценки за дейността на центъра са окриляващи.

 

Разбира се, една от най-важните насоки в научната и практическата дейност на акад. Атанасов е свързана със земеделието и биоикономиката като опора за бъдещото развитие на земеделието в България. В книгата нашият автор предлага конкретни програми и действия, които да доведат до това, че земеделието да се превърне във водеща индустрия през 2050 година. Много ценни са тук разсъжденията и анализите, свързани с влиянието на изменението на климата върху селското стопанство.

 

Няма в българската съвременна наука учен с тъй задълбочени послания и изследвания, свързани с генома, храната и здравословното състояние на човека. Акад. Атанасов тръгва от доброто познаване на хранителните традиции на българина през вековете и разсъждава каква трябва да бъде нашата храна през XXI век, за да може чрез правилното хранене с правилните храни, произвеждани от български сортове на българската благословена земя да постигнем тъй важната превенция, опазваща здравето на българина и водеща го към столетен живот.


Основополагащи са разсъжденията на акад. Атанасов за отговорността на съвременната отечествена наука, прогреса и бъдещето развитие на редица сектори в икономиката, свързани със селското стопанство. Анализите показват, че сериозната наука има хоризонт на действие и прогнози за 40-50 години напред.


Значителна част от книгата съдържа редица научни концепции и стратегии на нашия автор, както и десетки негови основополагащи интервюта през последните години, в които виждаме не само евристичната дълбочина на излаганите концепции и стратегии, но и гражданската активност на нашия автор. Академик Атанасов не се уморява да повтаря отново и отново, че ако България не възвърне загубените си позиции в сферата на земеделието и земеделската наука, ще има трудно бъдеще, че ни е крайно нужен стратегически научен пробив в науката за земеделието и практически приложения. И посочва че спасението на българското земеделие е в това да възстановим генната банка на всички сортове семена, с редица от които преди десетилетия България се е гордеела и е изнасяла в целия свят.


Акад. Атанас Атанасов е не само учен с международна известност и с фундаментален научен принос на своите изследвания в редица области, но той е и човек от рядката вече порода възрожденски личности, тъй необходими за новото ни време. Той ни напомня със своята неизтощима духовна енергия, със своя несекващ вътрешен плам, и със съзнанието за незаменимата отговорност на учения за първопроходците на българската наука – за първосъздателите на Българската академия на науките.

 

Съчетанието на висок научен интелект, пълно отсъствие на суетност и себелюбие и вяра в бъдещето на отечествената наука е много важно, ако искаме да променим незавидното положение, в което днес се намира Отечеството.

 

Акад. Атанас Атанасов - този храбър дух, притежава, слава богу, тези и други ценни качества. И това е отразено във внушителния том, който сега тръгва към българския читател.


От категорията

Концерти на Софийски духов оркестър в Борисовата градина

Снимка: Столична община-1627634246.jpg

Под диригентската палка на Васил Делиев ще звучат произведения от Сен-Санс, ...

30 юли 2021 | 11:36

Пускат възпоменателна монета на Стоянка Мутафова

-1575621094.jpg

Обявени са конкурси и за две сребърни монети. Първата ще бъде отсечена по ...

27 юли 2021 | 10:52

Пускат още билети за концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго

Пускат още билети за концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго 
Плакат на събитието-1628086437.jpg

“За мен това ще бъде вълнуващо пътуване из оперния свят с един от най - ...

4 авг. 2021 | 17:12

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”
(Видео)

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”-1626842930.jpg

Деси Тенекеджиева откри арт инсталацията

21 юли 2021 | 07:42