Иван Гранитски представя книгата "Акварел" с илюстрации от Ивайло Мирчев на 17 май

Акварелът е техника на пластическата въздишка, смята авторът

Иван Гранитски представя книгата "Акварел" с илюстрации от Ивайло Мирчев на 17 май

5322 | 12 май 2022 | 15:19

Според Панко Анчев Иван Гранитски умее да наблюдава "малките“ картини на природата, да ги дорисува и одухотворява, и видени през неговите очи и пресъздадени с неговите думи да ги сподели с читателите си

Иван Гранитски представя книгата "Акварел" с илюстрации от Ивайло Мирчев на 17 май
-1652358147.pngИван Гранитски представя книгата "Акварел" с илюстрации от Ивайло Мирчев на 17 май-1652358090.png

Иван Гранитски представя книгата "Акварел" с илюстрации от Ивайло Мирчев. Събитието е на 17 май в културен клуб "Тракия" (ул. "Стефан Караджа" 7А), съобщават организаторите от издателство "Захарий Стоянов".

 

"Акварелът е техника на пластическата въздишка. Талантливият автор създава акварела с вътрешната светлина на душата си, затова той излъчва мекота, нежност, ефирност, прозирност, леко дишане като полъх на гълъбово крило и оставя у чувствителния зрител усещането за неземно спокойствие и омиротвореност", пише Иван Гранитски.

 

По думите му Ивайло Мирчев е един от майсторите на акварелните въздишки, своеобразни пластически ноктюрни и импромптюта, а посланията на неговите акварели действат като поетически заклинания - разтърсват сърцето, изострят съзнанието и зареждат въображението ни с полифонични инвенции.

 

"Истинският поет пресъздава онова, което другите не забелязват. Той представя пред тях един свят, който съществува реално в определени измерения, но само за малцина тези измерения са видни и осъзнати. Единствен поетът ги отчита и подтиква всички да се научат да не ги пренебрегват и пропускат. Защото истинският им живот е да се наслаждават на красотата, смисъла, логиката и съвършеното устройство на сътворението", пише Панко Анчев

 

По думите му Иван Гранитски умее да наблюдава "малките“ картини на природата, да ги дорисува и одухотворява, и видени през неговите очи и пресъздадени с неговите думи да ги сподели с читателите си. Мене ме впечатлява това съчетание на сякаш изключващи се умения на поета - да бъде философ на човешкото познание, моралист, публицист, художник, познавач на природата и лирик, коментира Анчев.

 

Според него стихотворенията в "Акварел“ не са просто описания, не са застинали пейзажи, нито "натюрморти“, събрали са не просто очертанията на природната картина заедно с цветовете. "Те са привидно застинали в очакване да бъдат видени и пресъздадени и по тази причина не са обикновен покой", казва критикът.

____

 

Ето го и целия текст на Панко Анчев за книгата "Акварел"

 

Да рисуваш с думи движението в покоя

 

Истинският поет пресъздава онова, което другите не забелязват. Той представя пред тях един свят, който съществува реално в определени измерения, но само за малцина тези измерения са видни и осъзнати. Единствен поетът ги отчита и подтиква всички да се научат да не ги пренебрегват и пропускат. Защото истинският им живот е да се наслаждават на красотата, смисъла, логиката и съвършеното устройство на Сътворението.


Но очевидно не е лесно да се види онова, което всички виждат, ала мнозина го отминават и пропускат лекомислено. Малцина са тези, които виждат същността там, където тя е и в какво и как се проявява, за да отвори очите и разума на човека. Преди това то трябва да се направи обозримо, близко, разбираемо, достъпно и дори познато, за да се види какво се крие под повърхността на видимото. Всеки поет постига това по свой различен начин.

 

Иван Гранитски е поет на задълбоченото размишление над философските проблеми и категории и особено над тези, които произлизат от познанието на света и човека. Той проследява движението на човешката мисъл в историята, търси връзките и продълженията на познанието между различните епохи. Той е истински философски поет, за когото философията е тема и сюжет на поезията му.
Поетът гневно реагира на порока и греха, на грубостта и глупостта. А те се проявяват по най-различни начини и форми и пречат на човешкото развитие, оскверняват ценности, профанират духа и мисълта.


Иван Гранитски умее и нещо друго: да наблюдава „малките“ картини на природата, да ги дорисува и одухотворява. И видени през неговите очи и пресъздадени с неговите думи да ги сподели с читателите си. Мене ме впечатлява това съчетание на сякаш изключващи се умения на поета: да бъде философ на човешкото познание, моралист, публицист, художник, познавач на природата и лирик. Тези умения се проявяват на достатъчно високо художествено равнище, за да се види, че са присъщи само на най-значимите творци на словото. Какъвто без съмнение е и Иван Гранитски.


В тази книга аз откривам още нещо съществено в дарбата на Иван Гранитски като поет и наблюдател на природата. Той не просто я гледа отстрани и установява, че тя е красива и одухотворена като Божие творение. Присъщо на мнозина и в много предишни стихотворения на Иван Гранитски проличава тази негова наблюдателност. Особено там, където е улавял отделни фрагменти от нея, пълни с красота, вдъхновение, радост, чистота и обилие от краски. И меки и нежни звуци, които само вдъхновеното ухо на твореца улавя.


Да пишеш за природата се изисква тънка наблюдателност и съсредоточеност, която е дадена на човека по рождение. Те са качества на онзи, които, дори и когато я наблюдава „отстрани“, за да я опише и пресъздаде, е част от нея. Истинският поет има друга памет, друга нагласа за битието, друга обич към Мирозданието, които не могат да се наподобяват и повтарят с думи. Защото тогава думите не се съчетават помежду си и не произвеждат красота и истина. Но дори и да произведат, ще е книжна, изкуствена, измислена. Тя може някого да впечатли, да го възхити дори, ала щом в нея няма истински живот, не ухае и не диша, защото не е творение на Божа дарба.


Иван Гранитски наблюдава и пресъздава природата по различен от другите поети начин. Прави го органично, както диша и се вълнува, гледа и преживява. Неговото зрение не е обучавано, не е през увеличителни стъкла и насочвано от литературни образци. То е истинско и творческо. Затова и вижда повече от всички!


Стихотворенията в тази книга, озаглавена „Акварел“ не са просто описания. Те не са застинали пейзажи, нито „натюрморти“. Стиховете му са събрали не просто очертанията на природната картина заедно с цветовете. Те са привидно застинали в очакване да бъдат видени и пресъздадени и по тази причина не са обикновен покой. Покоят е състояние на природата, когато тя бива гледана „отчуждено“, без разбиране и достатъчно любов и познание. Истинският поет знае, че този покой се движи. Движи се бавно и почти неуловимо за окото. Той е състоянието на утихналата в мир, тишина и величие природа, която се е предоставила на човека, за да я гледа и преживява в цялата й пълнота и присъщо величие. Тя е вместилище на голямото, на онова, което я представя в космическите й измерения. Но и на малкото, дребното, безпомощното, което никой не забелязва и отминава с безразличие. Защото няма за какво да му се възхищаваш и прекланяш.


Поетът обаче знае, че всичко има значение, важно е и трябва да се съпреживява. Защото е Творение на Бога и носи в себе си цялото Мироздание в неговата истинска и неизмерима пълнота.


Ето го това Мироздание в стихотворенията от книга, наречена „Акварел“.

 

Покоят в поезията на Иван Гранитски е епически достоен, красив, обемен, достолепен дори. Но в същото време е и интимно близък, за да бъде усетен с човешките сетива. Той е вместен в отделни фрагменти, уловени от наблюдателното око на лирическия персонаж и овладян от думите. И повторно оживял чрез тях.


Ето един такъв фрагмент, в който се възпроизвежда величието и нежността на природата:

Сухото дърво е тъй изящно
привечерното небе го откроява
Едничка вейка се поклаща
ветрецът нежно я отвява

Свенливо заревото се прозява
здрачът плахо пъпли
Щурците пеят до забрава
кадифена нощ настъпва

Този фрагмент показва и една друга особеност на поезията на Иван Гранитски, отчетливо проявена в книгата: покоят се движи, ала вътре в него движението не спира. Самата природа във всичките й състояния и фрагменти е подвижна, активна и поддържа несекващия си живот. Такава е истинската картина и дори когато от нея се откъсва един фрагмент, за да се пресътвори, поетът я съхранява в естествената й среда и я показва такава, каквато е в действителност.


Аз много харесвам тази вътрешна динамика в пейзажа, която заедно с динамиката на гледания „отвън“ покой, откроява не само красота, но и истинския живот.


Когато четеш такива стихотворения, няма как да не изпиташ радост, вдъхновение, удоволствие.


Аз ги изпитах и съм уверен, че и читателят на книгата също ще се изпълни с тях! Защото ни откриват красотата и смисъла на живота и света и ни учат как да я търсим и преживяваме спокойно, мъдро и отново и отново. Ще му помогнат и прекрасните акварели на един чуден художник: Ивайло Мирчев. Ивайло Мирчев е прочел по свой начин поезията на Иван Гранитски и ни я представя със средствата на своето изкуство, за да подчертае нейната висока художественост и философски смисъл. По този начин книгата вече е на двама ярки и неповторими творци – единият е поет и автор на словото, а другият е художник и е превърнал това слово в изображение.

 


От категорията

На 28 май

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир
(Видео)

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир-1653568314.jpg

Събитието с полифонични изпълнения се организира от посолството на Грузия по ...

26 май 2022 | 15:31

"Калуш" продава трофея от "Евровизия", събира пари за украинската армия
(Видео)

"Калуш" продава трофея от "Евровизия", събира пари за украинската армия-1652685009.png

Групата наскоро обяви, че ще пътува из Европа, за да събере средства за ...

26 май 2022 | 10:08

Десислава Минчева разказва с пастели в Нирвана
(Видео)

Десислава Минчева разка с пастели в Нирвана-1653676917.jpg

Професорът от Националната художествена академия рисува специално за галерията ...

27 май 2022 | 21:41

АРТ галерия "Вежди" показва живопис на Георги Трифонов
(Видео)

АРТ галерия "Вежди" показва живопис и керамика на Георги Трифонов-1653658065.png

За първи път се показва и една ценна негова керамика

27 май 2022 | 16:27