ГЕРБ и Теменужка Петкова крият документа за този проект

Иван Хиновски: Чужди фирми с наши пари строиха "Турски поток". Това е престъпно!

7705 | 28 май 2021 | 17:57

Ние плащаме проект, в който възникват все нови и нови рискове. Нашият газопровод остава само за България и Сърбия. Целия финансов риск по "Турски поток" пада върху "Булгартрансгаз".


Енергийният експерт Иван Хиновски каза, че бившата енергийна министърка Теменужка Петкова и ГЕРБ крият проекта за Турски поток или така наречената Пътна карта с всички условия и разходи по него. Няма го в касата на служебния министър Живков, поисках го в парламента, но Петкова каза, че в него няма нищо - разкри бившият депутат от партията на Слави ”Има такъв народ”.

Този проект започна от 1,8 млрд. и стигна 2,6 мрд. Престъпно е, че тези пари са изхвърлени в чужбина, вместо да се дадат на наши фирми. Има български фирми с много опит. Те са правили разширение на нашата газопроводна мрежа. В момента тези фирми търсят работа в чужбина., посочи още той пред bTV.

Ние плащаме проект, в който възникват все нови и нови рискове. Нашият газопровод остава само за България и Сърбия. Целия финансов риск по "Турски поток" пада върху "Булгартрансгаз".

В този документ се обвързвате сериозно с всички рискове по този проект, са ни предупредили унгарски експерти.

 

Научихме от унгарците, че са поети ангажименти, които не са в наша изгода. Нямаме представа дали има оценка на приходите, знаели ли сме какви количества газ ще се пренасят. Ставали са странни неща около цените, с които са купувани земите, през които минава газопровода, посочи още експертът.

Хиновски е категоричен, че по никакъв начин този газопровод не ни прави по-силни играчи на енергийния пазар и поясни защо.

Не е вярно, че този газопровод ни превръща в по-силни играчи. Защото излизат все нови и нови рискове. Нашият газопровод остава само за България и Сърбия. Количествата на газа са силно намалени, а това означава че и приходите от газопровода ще са много по-малко от планираните. Към Унгария този газопровод няма да работи. Няма да доставя газ в Северозападна България, което е престъпно. И цялата тази тежест пода върху „Булгартрансгаз“. Това е престъпно пренебрежение на българските национални интереси в този проект, категоричен бе Иван Хиновски.


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

-1598078745.jpg

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, ...

24 юли 2021 | 10:15

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32