Иван Илиев, бивш кадър на "Военно разузнаване", е резидентът на шпионската група у нас

В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство

Иван Илиев, бивш кадър на "Военно разузнаване", е резидентът на шпионската група у нас

24288 | 19 март 2021 | 16:40

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.


Стана ясно кой е резидентът на шпионската група на ГРУ в България
Той е бивш ръководен кадър в служба "Военно разузнаване", завършил е военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ

В резултат от работата и взаимодействието на българските служби по-рано днес се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация.

Резидент на шпионската група е бившият ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" Иван Илиев, съобщава Зона нюз бг.
Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

Впоследствие Илиев става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване".

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

 

Първоначално българският офицер от военното контраразузнаване, който шпионирал в полза на Русия, говорил за идеология като казал на вербовчика си: "Аз не съм просто просъветски човек, аз съм просталинист", но веднага добавил: "Но ако нямаш пари никой не те възприема сериозно, така че дай да обсъдим "мотивацията", това не е срамно. След това разговорът преминал към обсъждане на заплащането на агентурните данни, които той трябвало да предоставя", пише руското онлайн издание за разследваща журналистика theins.ru, цитирано от Фактор.бг

В задачите, които му били поставяни от ГРУ, влизало скрийншот на компютри в МО, на които имало конфиденциални данни. Особен интерес в Москва имало към теми, свързани със Сирия, Украйна и Нагорни Карабах. В задачите влизали и предаване на данни от срещи на НАТО, политиката на ЕС спрямо Русия, Украйна и Беларус, както и за външните контакти на България със САЩ, Великобритания, Германия и ЦРУ, пише изданието.

В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство.
Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас.
Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната.

Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството.
Вторият участник е действащ служител във "Военно разузнаване".

Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия.

Третият участник също е действащ служител на "Военно разузнаване", който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница.

Четвъртият участник е вече бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места.

 

От прокуратурата обявиха, че в групата за шпионаж е и директор на регистратура за класифицирана информация в Народното събрание (НС). Такъв пост се заема от лице с име Любомир Медаров.

Той фигурира в образец за договор за строително-монтажни работи, който може да се намери на сайта на парламента.

Името на Медаров също излезе вече в някои медии след брифинга на държавното обвинение.

 

От пресцентъра на парламента пък обявиха: „Във връзка с изнесената информация на пресконференция на Прокуратурата на Република България, проведена на 19.03.2021 г., Ви информираме, че към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж“.


Единият от общо шестимата задържани е опитал да избяга, но е бил заловен в близост до сградата на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка вероятност е имал намерение да се укрие.

 

Един от арестуваните по обвинение в шпионаж и тежки умишлени престъпления срещу националната сигурност е съдействал изцяло на разследването и е освободен под "парична гаранция", съобщиха от прокуратурата. 

 

Пет души са задържани за срок до 72 часа, като прокуратурата най-вероятно ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража". 

 

И шестимата са привлечени към наказателна отговорност с обвинение за шпионство в полза на чужда държава. Спрямо пет от тях са повдигнати обвинения за участие в група за извършване на престъпления против Републиката, а един е обвинен като ръководител на групата.

 


От категорията

"Градус" съди Илчовски за клевети

"Градус" съди Илчовски за клевети -1620382210.jpg

„Градус“ АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й ...

7 май 2021 | 13:08

Районът е отцепен от полицията

Взрив в жилищна сграда в центъра на Асеновград

Снимка Кадър Нова телевизия-1620491808.png

На мястото са пристигнали няколко екипа на пожарната

8 май 2021 | 19:30

Това сочат данните на БНБ

Най-често фалшифицираната банкнота е тази от 20 лева

-1496744942.jpg

За първите три месеца на годината са заловени 217 неистински банкноти, 98 от ...

7 май 2021 | 18:01

До дни екстрадират от Дубай дясната ръка на Божков - Георги Попов

-1581587936.jpg

Хазартният бос незабавно е поискал от финансираните от него политически ...

6 май 2021 | 12:36