Иван Иванов: Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница

Земеделските производители ще бъдат компенсирани чрез плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ

Иван Иванов: Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница

4209 | 15 ян. 2022 | 20:03

Той призна, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ.


Непрекъснато растящите цени на природния газ изправиха пред голямо изпитание оранжерийните производители. Това веднага породи опасения, че България може да остане без местни зеленчуци. Според министъра на земеделието Иван Иванов обаче има как да бъдат компенсирани земеделските производители.

"Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница. Това е част от нашата програма, но решението ще се вземе в коалиционен формат. Крайната дума има Народното събрание", заяви Иванов в интервю за НоваНюз.

Той призна, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети много хора и може да се стигне до освобождаване на работна ръка.

Министърът каза още, че се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като целта е да се разшири обемът на българските стоки във веригите. "Основното е да има български зеленчуци и плодове на пазара. Ние сме партньор на производители и преработватели", категоричен е той.

Като цяло земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. "Ние сме направили разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, сега сме на етап преговори с Министерство на финансите, конкретната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за сума от 150 милиона по нотифицирана помощ от така наречените COVID мерки, но още се преговаря. Очаквам Бюджетът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица. Плащанията не са със задна дата", съобщи Иванов.

Относно завареното в Министерството на земеделието Иван Иванов информира, че са констатирани нарушения в "Напоителни системи", освободено е ръководството заради липса на средства, липса на реакция при наводнения, неизпълнение на договори за ремонт и възстановяване на диги.

Министърът информира още, че на този етап критични язовири няма, но с новото ръководство ще се направи обективен анализ, защото не може да се разчита на заварените данни.

"Твърде е вероятно да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово потребление и да върнем цената на нивата от миналата година. До средата на февруари се надяваме цената на дървата за отопление да бъде нормална", заяви още Иванов.


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39