Иван Кондов: Човек трябва да прощава, за да изхвърли злото от себе си

Хората се извратиха нравствено, няма вече човешки морален кодекс..., с тъга признава актьорът

"По пантофи" Иван Кондов: Човек трябва да прощава, за да изхвърли злото от себе си

26850 | 2 февр. 2023 | 11:38

Отдавна, в ранна възраст, бях предаден от най-добрия си приятел. Той извърши политическо предателство спрямо мен. Дълги години това имаше тежки последици върху моя живот. То стана през 1949 година, а чак през 1965-а бях оневинен.

Иван Кондов: Човек трябва да прощава, за да изхвърли злото от себе си
-Ivan-Kondov--Chovek-tryabva-da-proshtava--za-da-izhvarli-zloto-ot-sebe-si-_1675335951.jpgЖестокостта ни съпровожда на всяка крачка.., .с тъга признава актьорът-Zhestokostta-ni-saprovozhda-na-vsyaka-krachka---s-taga-priznava-aktyorat_1675334604.jpgИван Кондов: Човек трябва да прощава, за да изхвърли злото от себе си-Ivan-Kondov--Chovek-tryabva-da-proshtava--za-da-izhvarli-zloto-ot-sebe-si_1675334556.jpgИван Кондов и Валерия Велева, 1 996 година-Ivan-Kondov-i-Valeriya-Veleva_1675334220.jpg

"Изповеди по пантофи" - тази рубрика на страниците на "Труд" години наред събираше откровенията на политици, интелектуалци, военни, бизнесмени.
В годините на целия преход пред касетофона ми се "изповядаха" над 500 прочути българи, споделяйки мъки, радости, надежди и разочарования.
Събрах в книга част от интервютата с писатели, артисти, певци и художници. Повечето от тях не спестиха критиките си от фасадната демокрация, от прикритата корупция и развихрилата се партизанщина.
Властта подминаваше виковете им, но им отмъщаваше - захвърляше ги в нищета или намираше "земни архангели", чиито мечове спираха пиесите им или ги клеймяха в пресата.

"България е една духовно опустошена страна - ми каза още през 1998 година Борис Димовски - и бедата не идва от това, че хлабът е скъп, а от душевния недоимък. Недъзите са стари, а нови добродетели няма. Закопчахме се накриво".
Връщам се отново към тези изповеди днес, в 2023 година, защото на всички тях ние сме длъжници. 
Ще публикувам в Епицентър.бг част от  книгата "Изповеди по пантофи", в които се опитах да покажа човешката страна на нашия преход.

 

Днес предлагам разговора ни с Иван КОНДОВ - чудакът-актьор, от чийто титаничен талант на сцената зрителите изтръпваха.

Говореше бавно, с особен акцент, излъчваше магнетизъм. Мъдрец с висока интелектуалност. Имаше странна съдба. По времето на соца беше получил званието заслужил артист, после народен артист. И като народен артист учи и завършва задочно актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 година при проф. Кръстьо Мирски. Друг такъв случай нямаме - народен артист да признае, че има какво да учи! И не само да признае, а да учи упорито и прилежно. А беше изиграл повече от 90 роли в театъра, повече от двадесет роли в киното.

 

27 април 1996 г.

Когато поканих кумира на три поколения актьори за разговор, той ме попита: „Защо да говорим? Аз съм тъжен събеседник.” И ми отказа.

Но след месец като че ли почувства необходимост да разтвори душата си... Стаена мъка, наслоена обида -70-годишният Иван Кондов се разделяше с директорския пост на театър „София”, но продължаваше да твърди, че за него театърът е „най-чистата идея”. Ромео на Шекспир, Фон Калб на Шилер, Яропегов на Горки, Хамлет, Езоп са незабравимите му роли на сцената. Създава и образи в киното: „Обич”, „Магистралата”, „Неспокоен дом”, „Игрек 17”... Това обаче не му попречило навремето да се размине с доста награди заради своеобразното тълкувание на ролите.

Улових енергичния маестро Иван Кондов в миг на само­анализ...

– До мъдреца в мен стои детето. Това е вид катарзис, своеобразно пречистване, защото човек е действен и грешен. И ако към чистотата на детето се прибавят опитът и мъдростта на времето, това е съвършенство. Не смятам, че съм го постигнал, но се стремя към него.

– Театърът не ви ли ограби?

– Много. И душевно, и физически. Творецът е човек, който се отдава. Той не се щади, не оставя нищо за себе си, не е егоцентрик, защото върши един акт на живо, пред всички. Умение е да овладееш зала от 500, от 1000 души, да ги покориш на идеята си, не на идеологията, и те да станат твои съмишленици в момента за 3, за 5 часа дори. Това е най-съвършеното щастие. Моят живот е театърът. Другото е покрай него.

– Не чувствате ли вид празнота, когато давате всичко на публиката само за няколко часа?

– Самотата настъпва след това. Страшна пауза и тишина! Вече си раздал своята потенция и сядаш уморен на стола. Винаги излизам последен от театъра. Нямам сили за нищо. Не съм в състояние да водя приятелски разговор. Единственото, което мога да си позволя и си позволявах, е чаша червено вино. И мълчах. Това беше моята почивка.

– А как ви приемат вкъщи в такъв момент?

– Труден човек съм. Моето мълчание понякога е страшно! Човекът до мен често ме разбира и ме оставя да си мълча. Знае, че в тези мигове на мълчание правя изследване на онова какво играх на сцената... Имах и един друг по-дълъг период – да не мога без чаша водка. Това бе единственият начин да се освободя от огромното физическо и психическо напрежение. Такава е професията ни. Страшна професия! Ако наистина си решил да се отдадеш, да се посветиш изцяло на това изкуство, то не прощава.

– Имал ли сте падения?

– Не мога да си спомня. Имам само един случай, в който нещата като че ли бяха малко спорни и не можаха да станат... Иначе Апостол Карамитев ми казваше: „Просто на тебе ти е лесно”. А проф. Мирски беше още по-категоричен: „Иване, с теб нямам какво да работя, ще те пусна за пет дни, а ние ще бачкаме.”

– Не ви ли ревнуваха жените от това отдаване на театъра?

– Възможно е, защото твърде малко време и внимание съм обръщал на хората около мен. Имам изключителна памет, бързо заучавах текстовете си и работех където и да съм. Ако сме сред компания – китарата свири, хората се веселят, а аз си мисля върху някоя сцена, която ме затруднява. Обичах да преодолявам препятствия – като че ли събирах сили, за да направя скок на сцената. Същото беше и в живота ми. Но в живота имам дарбата да умея да слушам, не обичам да говоря. Това ми е било много полезно.

– А детето у вас в какво се проявява?

– В наивитета и добротата. Доверчив съм като детето. А когато мине време и разбирам, че са ме излъгали – прощавам. На всички съм простил. Имам много обиди през живота си, но не искам да се връщам към тях, те са здравословно противопоказни за мен. (Пали цигара от цигара.)

– Не сте достатъчно откровен. Защо докрай не допускате до себе си? А и много пушите.

– Пуша две кутии и половина на ден. (Пауза.) Никога не съм бил пределно откровен. Страхувам се.

– От какво?

– Отдавна, в ранна възраст, бях предаден от най-добрия си приятел. (Говори мъчително.) Той извърши политическо предателство спрямо мен. Дълги години това имаше тежки последици върху моя живот. То стана през 1949 година, а чак през 1965-а бях оневинен. Сметнете колко години е вървяло това страдание с мен. Оттогава имам комплекс. Но съм силен, волеви човек и преодолявам този комплекс. Естествено, човек не може да преодолее всичко... Срещнах го, след като научих, и му казах: „Прощавам ти!”. А той ми отвърна: „Защо? Аз самият се чувствам с утежнена съвест, безкрайно виновен, макар че го направих уж в името на някакво добро.” (Пауза) Не знам на мен дали ми прощават и не ме интересува. Прошката е някакъв връх в нравственото достойнство на човешкия характер и поведение. Не прощаваш ли, запазваш злото. А аз искам да бъда добър. Видял съм и зли хора, видял съм и зли гении, но човек трябва да бъде добър. Това е моето верую.

– В такива моменти, когато сте бил депресиран, търсел ли сте рамото на жената до вас?

– Не. Тя е достатъчно обременена от самата природа. Тя ражда живота и аз нямам моралното право да я товаря с допълнителни мои проблеми. Извинявайте, това е антихуманно. Това, което тежи жестоко, трябва да тежи на мен! Това е достойнство. И тези, които не успяха да ме разберат, след години отново ме потърсиха. Може би говоря нескромно, но, както виждате, отворих вратичка към душата си.

– Какво ще правите, като излезете от театъра?

– Тепърва ще мисля. Ще ми бъде трудно, може би много тежко. Подготвям лекции и искам да разкрия театрална студия за хора, които да уча как да прохождат на сцената и в изкуството. Смущава ме само един факт – как ще ме посрещнат младите мен, възрастния човек. Дали ще усетят необходимостта да грабнат онова, което имам, с две шепи, или просто ще си останат същите наивни глупачета и ще се откажат. Ако не успея, сериозно ще се замисля какво ще правя. Но в никакъв случай не бих седнал да пиша мемоари.

– Какво ви липсва?

– Обичам природата, но не мога да ходя в планината. До блока ни има едно капанче. Вкъщи имам водка, но слизам долу, бягам от панелния кафез на живота, за да добия усещането, че съм на двор. Стоя един час, изпивам 50 г водка и се прибирам. Ако съм вкъщи, тези 50 г ги пия за 5-10 мин. Защото до мене е сливката, лозичката, пред мене са дръвчетата и добивам чувството, че съм в планината...

– Навик, на който не сте изменил?

– Появи се в ранните ми години, когато четох Сократ. Той има една мисъл: „Преди да започнеш да дълбаеш мрамора, опознай силите си и сечивата, с които ще дълбаеш”. Много мръсен навик. Винаги, във всяка секунда, когато трябва да свърша нещо, аз изпитвам силите си.

– Усещате ли славата?

– Слава Богу, не съм се докоснал до славата. Бог ме запази.  Живея без всякакво самочувствие. Живея в страдание, отчуждение и самота, почти като екзистенциалист. Огорчен съм. Често като пресичам улицата, се оглеждам по няколко пъти, защото винаги главата ми е запълнена с нещо и ме е страх, че с тая моя разсеяност може да ми се случи нещо.

– Защо казвате „Слава Богу”? Толкова ли е лошо да се усеща славата?

– Много е лошо! Това може да създаде в твореца, в държавника, в политика излишно самочувствие, а то да стигне до маниакалност. Славата замъглява погледа, душата, сърцето. Тя е враг на човека, който е решил да се превърне в творческа личност. Той трябва да бяга съзнателно от нея. Освен това по природа съм скромен човек. И затова когато бръкнат в душата ми... Нека да спрем дотук.

 

- Не смятате ли, че човечеството се крепи на чудаци като вас?

 

- Понякога чудачеството става едно сериозно начало в съществуването на отделния човек. Може би животът се крепи именно на тези чудаци с чисти помисли и душевност, с искрени намерения по отношение на голямата идея за добруването на човека. В този смисъл аз бях щастлив човек, защото животът ми премина под знака на изкуството, което  раздадох дотолкова, доколкото го имах в себе си. Останах такъв чудак, странен малко, отстъпчив.

 

- А какъв е светът извън сцената?

 

- Имам чувството, че живеем във време, в което няма истина. Опростя народът, обеднява духовно с всеки изминал ден.  Жестокостта ни съпровожда на всяка крачка... Неведнъж са спирали леки коли до мен и са ме наричали "селянин". А като погледна, този зад волана на мерцедеса е три пъти по-голям селянин от мен... Ето, виждате ли как живеем. Обидно. Хората се извратиха нравствено, няма вече човешки морален кодекс... Загубихме чувствителността си, оттам дойде отчуждението

 

Иван Кондов почина на 8 септември 2004 г.
До края на живота си този дълбоко духовен интелектуалец остана неудовлетворен. Изпитваше огорчение от несбъднатите илюзии, от размиването на очакванията, с които тръгна преходът ни.

Три години след нашия разговор, през 1999-а Иван Кондов получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество, а през 2000-та стана носител на орден "Стара планина" - Първа степен, за изключителни заслуги към България. Но аз винаги ще помня очите му, в които имаше болка, много болка, с които казваше: Искам да бъда добър, много добър, но този свят дълбоко ме оскърбява...

Иван Кондов си остана любимец на народа.


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47