ГЕРБ са в глуха изолация, от тях се отказаха и Патриотите, подчертава бившият премиер

Иван Костов: Само ИТН имат шанс да съставят правителство

5722 | 10 юни 2021 | 14:38

Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи, посочва той


"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това. ГЕРБ са в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. Патриоти. БСП, заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява".

Този коментар направи пред БНР Иван Костов, премиер на България от 1997 г. до 2001 г.

Според него дори да се тръгне към трети избори, няма да има изход от кризата, ако не се постигне консенсус за това как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, така че да се гарантира върховенството на закона.

"Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма", заяви Костов.

Той определи обществото като "крайно разделено", което е причина да не се ражда дебат, а това води до "разпадане на цялата национална тъкан".

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог. Темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. Дебатът трябва да е по същество - по темите и по мерките", посочи бившият премиер.

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между онези, които се канят да я осъществят.

"Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет".

Костов коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още физически и юридически лица в България.

"Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", заяви Костов.

Той отправи въпрос към УС на БНБ как защитава българските банки от риск да не попаднат под санкции. "Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки? Изпълнява ли си дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ", запита експремиерът.

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има такива, които са дали кредити и държат авоари на санкционираните лица.

"Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно", коментира Костов.

Той подчерта, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви. Експремиерът изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.

 


От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

"Представиха се за полицаи": Как записът на срещата на Пламен Узунов стигнал до медиите

-1623663509.jpg

Началникът на Шесто районно полицейско управление в София Милчо Милчев е бил ...

16 юни 2021 | 11:22

Показват изложба от подаръци на Живков: Писалка от папа Йоан Павел II и седло за камила от Кадафи
(Видео)

Кадри Нова телевизия-1623831285.png

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни ...

16 юни 2021 | 11:06