Иван Таков: Трябва да спрем с вътрешнопартийния канибализъм. В София работим за единението на БСП

Социалистите трябва да тръгнат към предстоящите избори със самочувствие за добре свършена работа

Иван Таков: Трябва да спрем с вътрешнопартийния канибализъм. В София работим за единението на БСП

2746 | 24 авг. 2022 | 19:55

„В условия на сложна коалиция и влошаваща се социално-икономическа и международна обстановка, БСП успя да защити важни решения за българските граждани“, отбеляза лидерът на столичните социалисти.


Трябва да спрем с вътрешнопартийния канибализъм. Тази "новост" фатално деморализира местните структури на БСП, а те ще носят най-голямата тежест в предизборната кампания. Не им трябва втори фронт в тила. Преди да има претенции да обединява лявото, партията трябва да е решила своите програмни и организационни задачи в контекста на новите обществени отношения.

 

Това каза председателят на БСП – София в доклада си пред делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на партията. Основната задача на днешното заседание е столичните социалисти да подредят кандидати за народни представители за 48-ото Народно събрание от трите софийски МИР-а.

По думите му Четворната коалиция е станала възможна след тежки компромиси за участващите партии. „За нас това беше ревизия на Резолюцията на 50-ия Конгрес на БСП от септември 2020 г., според която колаборацията "ляво - дясно" обезличава лявото и смъква влиянието на левите партии сред техните избиратели, а хората на труда остават без свое политическо представителство“, обясни той.

Таков изтъкна, че социалистите трябва да тръгнат към предстоящите избори със самочувствие за добре свършена работа. „В условия на сложна коалиция и влошаваща се социално-икономическа и международна обстановка, БСП успя да защити важни решения за българските граждани“, отбеляза лидерът на столичните социалисти.

Той посочи, че сериозната социална програма на кабинета Петков всъщност се дължи на системните усилия на представителите на БСП в правителството. „Благодарение на усилията им в тази посока много семейства посрещнаха по-леко миналата зима. БСП подкрепи и българския бизнес в борбата с високите сметки за енергоносителите“, припомни Таков.

Председателят на БСП – София не спести критиката, че липсата на приета управленска програма бе слабост на коалицията. „Не бива да подценяваме и редицата случаи, в които премиерът Петков и вицепремиерът Василев вземаха крайни решения от името на цялото правителство, поставяйки коалиционните си партньори пред свършен факт“, припомни Иван Таков.

В анализа си той каза, че появата на много нови и без политически опит хора в парламента се отрази зле на законодателните инициативи. „За съжаление, БСП със своето представителство в Народното събрание не успя да компенсира този недостатък“, констатира Таков.

Според него е била пропусната възможността България, като единствената славянска и православна страна в Европейския съюз, да бъде посредник за решаване на военния конфликт в Украйна.

Председателят на БСП – София е убеден, че решението на Кирил Петков и Асен Василев за прекъсване на отношенията с "Газпром" изправи България пред два проблема – неосигурени количества газ за зимата и рязко повишаване на цената на тази суровина. Това ще удари цели сектори на българската икономика и освен студена зима, ще доведе до фалити и загуба на хиляди работни места. „Добре е, че партийното ръководство на БСП подкрепя усилията за възстановяване на диалога с "Газпром", каза Таков.

Той бе категоричен, че не носи полза и продължаващото противопоставяне с президентската институция. Взаимните нападки и обвинения между предходното и сегашното правителство са вредни и допълни, че в служебния кабинет участват министри, заместник-министри и областни управители, които са кадри на БСП с доказан опит и експертност.

Лидерът на БСП – София заяви, че в Градската партийна организация през последните шест месеца се работи за постигане на единение и определяне на важните задачи в работата на районните партийни организации.

„Винаги сме настоявали БСП на централно ниво да напише ясна програма за развитието и управлението на българските общини. Тази програма ще я легитимира като партия, която се стреми в управляваните от нея общини, да се съхранява и ефективно да се управлява общинската собственост, да се гарантират евтини и качествени комунални услуги, които да се предоставят от общински дружества и предприятия“, изтъкна Иван Таков, който е и председател на групата на „БСП за България“ в СОС.

Той се спря и на работата на общинските съветници, като каза, че през изминалия политически сезон групата на БСП в Столичния общински съвет със своите действия е продължила да отстоява мястото си на най-голямата и последователна опозиционна сила. „Нееднократно сме заявявали, че при решаването на важните за софиянци въпроси Градската организация на БСП никога не се е задоволявала с удобната роля на "глуха опозиция", а се е стремила да предлага работещи и полезни решения“, категоричен бе Таков.

„Само и единствено, ако постигнем пълна мобилизация и синхрон в работата на всички звена в изборния процес, тогава можем да видим резултат, който ни удовлетворява и ни приляга като най-голямата организация в БСП. Това ще ни даде самочувствие и сила да атакуваме местната власт в София догодина и да сме част от новото управление на града“, каза в заключение Иван Таков пред делегатите на Градската конференция на БСП – София.

--


От категорията

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Ирена Анастасова: ПП се омаляха с модела ГЕРБ, а се прегърнаха с най-върлите си врагове

Ирена Атанасова-1628176034.png

Тя припомни притесненията на социалистите, че бюджетът, внесен от служебния ...

10 юни 2023 | 09:14

Даниел Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета, на който и да е депутат

-Daniel-Mitov--Na-Radev-mnogo-mu-se-usladi-da-upravlyava_1685027134.jpg

Искането за снемането на имунитета на нашия лидер, председателят на НС няма ...

10 юни 2023 | 20:42

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати-Asen-Baltov--V-politikata-tryabva-da-mine-pone-edna-godina--za-da-ima-rezultati_1686418757.jpg

Преди два месеца той се отказа да бъде депутат. Един от най-известните ...

10 юни 2023 | 20:37

Най-важното

Гешев е в политическа битка, излиза от полето на правомощията си като главен прокурор, подчерта той

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика-Bikov--Tryabvashe-da-se-izlachi-koalitsionen-kabinet--sega-nie-otgovaryame-samo-za-vanshnata-politika_1686415262.jpg

Казусът "Барселонагейт" Биков коментира така: "Няма ...

10 юни 2023 | 19:40

Не успях да видя документите за „Барселонагейт”, бяха ни изпреварили, заяви тя

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот
(Видео)

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот-Ninova--Prezidentat-Radev-sazdava-partiya--s-koyato-zadkulisno-da-uchastva-na-predstoyashtiya-mesten-vot_1686411289.png

Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото, каза тя и обобщи, ...

10 юни 2023 | 18:31

Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Творбата носи двусмисленото име "Ако"

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!-Geshev--Emotsionalnoto-sastoyanie-mozhe-da-dovede-do-agresiya-i-izrazi_1686236797.jpg

Това не е първата поетична изява на Иван Гешев във Фейсбук в последно време

10 юни 2023 | 18:55

Министърът участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза"

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони-Kiril-Vatev--Nay-vazhnoto-e-da-navaksame-izostavaneto-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rayoni_1686414932.jpg

Той определи Министерството на земеделието и храните като сложно министерство, ...

10 юни 2023 | 19:35

Укрепването на икономическите и търговските отношения е в интерес и на двете държави, каза той

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас-Karadaya--DPS-raboti-za-uvelichavane-na-turskite-investitsii-u-nas_1686400729.jpg

След дълъг и труден процес в България се състави правителство. Въпреки че ние, ...

10 юни 2023 | 15:38

Лицемерието, за съжаление, се превърна във водеща черта на западното политическо пространство

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони-1542353535.jpg

Партньорството е взаимност, а не началник и подчинен. Ние никога няма да ...

10 юни 2023 | 10:59

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Престанете да правите грешките, които реформистките сили правят от ден първи! Време е за разумно управление

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого-1616669138.png

Основен проблем на България е, че след 1989 г. страната се управлява от ...

10 юни 2023 | 18:40