По време на цялата азиатска седмица в МЕТРО (и доста след нея, поради големия интерес към надпреварата) Епицентър.бг публикува рецепти на читатели в рамките на гурме-конкурса за ценители, изкушени от екзотичната кухня.
Голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг, получава Иво Арсов. Той първи изпрати рецепта за тайландската супа Том Юм и печели еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май в МЕТРО, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов.
Първата му подгласничка - Надежда Велина си заслужи своя суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста, с рецептата за оригинални и побългарени от нея тайландски банички.
Същия комплект получава и Татяна Бояджиева със своята азиатска салата.
Рецептите на наградените ястия публикуваме по-долу.
Тайландска супа Том Юм от Иво Арсов
Необходими продукти
1,5 л. домашен пилешки или рибен бульон
4 ч.л. смляна лимонова трева
150 гр. пресни гъби шийтаке или печурки
24 средно големи сурови скариди - тънко нарязани, обелени и почистени
100 гр. чери домати
300 мл. кокосово мляко
200 мл. течна сметана за готвене
2 суп.л. тайландска червена къри паста
1-2 люти червени чушлета, ситно накълцани, или 1/2 ч.л. стрити люти чушки
1 с. л. пресен сок от лайм
3 листа от лайм
3-4 скилидки чесън, накълцани на ситно
шепа накълцан пресен кориандър
морска сол
По желание: допълнителни зеленчуци - броколи или обелени и нарязани на ситни ивици зелени чушки
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера се кипва бульонът. Добавя се лимоновата трева и се оставя да ври 1-2 минути. Добавя се чесънът, лютите чушлета, листата от лайм и нарязаните гъби. Оставя се да ври на тих огън за 3-4 минути.
Когато гъбите омекнат се добавят скаридите и чери доматите. Ври още 5 минути, докато скаридите порозовеят.
В малка тенджера се загрява кокосовото мляко и сметаната. Добавя се червената къри паста и се разбърква добре, докато се разтвори. Сместа се кипва на няколко пъти.
Бавно и постепенно, с непрекъснато бъркане се добавя сместа от кокосово мляко и сметана в супата.
Преди сервиране се добавя сока от лайм и се разбърква.
Сервира се в купички, поръсена с накълцания кориандър.
Тайландски банички с риба от Надежда Велина
Необходими продукти:
сьомга - 2 котлета
кори за баница - 4 бр.
джинджифил - 1 ч.л. пресен
лайм - сок и кора от 1 бр.
чесън - 1 скилидка
кориандър - 1 с.л.
зелен лук - 1 стрък
масло - 25 г
черен пипер
сол
Начина на приготовление
В малка купа смесете заедно джинджифила, кората от лайм, чесъна, кориандъра и зеления лук. Овкусете със сока от лайм.
Разтопете маслото. Разгънете 1 кора за баница и я намажете с разтопеното масло, след което отгоре сложете другата кора и отново намажете с малко масло.
Сложете котлет сьомга в единия край и поръсете с половината от сместа с джинджифила и завийте.
Повторете същото с другите кори. Намажете баничките с масло и ги запечете в умерено загрята фурна за 20-25 минути.
Побългарени тайлански банички
Необходими продукти:
Кори за баница
1 яйце
сирене
кашкавал
тайландска къри паста
Масло
Начин на приготовление
Смесете яйцето, сиренето, кашкавала и тайланската къри паста.
Разтопете маслото. С намазаните с него кори и готовата смес, завийте баничките.
Запечете ги в умерено загрята фурна до зачервяване.
Татяна Бояджиева от софийския квартал "Лозенец" ни изпрати Салата по азиатски
Необходими продукти
400 гр.зеле бяло
400 гр.зеле червено
200 гр.зеле китайско
2 бр.моркови
2 бр.червени чушки
6 стр.лук кромид пресен
1/2 вр.кориандър
6 с.л.оцет оризов
6 с.л.олио
5 с.л.фъстъчено масло
3 с.л.соев сос
3 с.л.кафява захар
4 ск.чесън стар
10 гр.джинджифил
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно бялото зеле, червеното зеле и китайското зеле. На тънки жулиени нарежете чушките и морковите. Пресния лук - на кръгчета, кориандъра - на ситно.
Смесете зеленчуците в купа и ги разбъркайте.
За дресинга - в купа смесете оцета, олиото, соевия сос, фъстъченото масло, кафявата захар, наситнените чесън и джинджифил. Разбъркайте добре.
Залейте зеленчуците с дресинга непосредствено преди сервиране.