Иво Христов Снимка: БНР

България изпусна шанса да реализира възможностите, създадени от моментната конюнктура, коментира той

Иво Христов: Принципът за водещите кандидати за председаател на ЕК бе погазен

18308 | 3 юли 2019 | 20:39

"Кристалина Георгиева и Сергей Станишев не са български кандидатури. Те не бяха лансирани от българското правителство, независимо от декларациите на Борисов, които са опортюнистични,“ смята евродепутатът от БСП


Цялата процедура от последната седмица показва силата на Европейския съвет и слабостта на Европарламента, независимо от декларациите от различни политически фигури. Наблюдаваме една френско-германска сделка под прикритието на партийно споразумение между либералите и ЕНП. Това каза за БНР евродепутатът от групата на социалистите и демократите Иво Христов.

„Известно е, че депутати на президента Макрон доминират групата на либералите, а германски депутати, близки до управляващата госпожа Меркел, диктуват стъпката в Европейската народна партия (ЕНП). Сиреч, макар ЕС да претендира да е наднационално образувание, което си поставя наднационални цели и функционира в наднационални институции, всъщност винаги националната логика надделява и двете големи сили - Германия и Франция, определят политиката на Съюза, което впрочем френският президент не скри,“ подчерта Христов.

Според Христов ЕП е бил „в някаква степен отстранен от процедурата“, тъй като принципът на шпиценкандидатите е бил „погазен“, а германската министърка на отбраната „няма кой знае какво европейско минало“:

„Друг е въпросът дали парламентът ще приеме така предложената сделка от Европейския съвет, но, при положение че той днес избра председател на парламента от социалистите и демократите, той направи първа стъпка към приемането на цялата сделка,“ коментира евродепутатът.

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Христов уточни, че "настроенията в групата на социалистите и демократите не са никак в полза на сделката, напротив“.

Кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ЕП не е достигнала и не е била разглеждана от групата, каза още той и изрази мнение, че България е изпуснала шанса да реализира възможностите, създадени от моментната конюнктура в ЕС, да реализира свое име за някой от ключовите постове.

Госпожа Георгиева и господин Станишев не са български кандидатури. Те не бяха лансирани от българското правителство и отстоявани от него, независимо от декларациите на господин Борисов, които са опортюнистични,“ .

Високата международна бюрокрация е тази, която предлага Георгиева на различни постове през последните години, коментира Христов и оцени като "отговорна постъпка" решението на Станишев да оттегли номинацията си.

 


От категорията

Томина Неделя e! Денят е "Великден на мъртвите"

-1557035927.jpg

Забранено е подхващането на всякаква работа. Жените боядисват яйца повторно, ...

9 май 2021 | 00:09

Спад на новите ковид-случаи - 466, но ръст на приетите в болница - 5882 и на активните случаи

-1611182783.jpg

Хората с поставена първа доза ваксина вече са 932 419, а тези, на които е ...

9 май 2021 | 09:26

Оранжев код за силен вятър е обявен за област Сливен, жълт е кодът в 18 области на страната

Карта НИМХ-1620453849.jpg

Предупреждението от първа степен на опасност е в сила за областите: Видин, ...

8 май 2021 | 09:02

Д. Атанасова: 45-то НС си отива безславно, без да е изпълнило нито една от заявките към обществото

Снимка Нова телевизия-1620493515.png

Скроиха си такъв Изборен кодекс, който да ги удовлетворява и да дадат властта в ...

8 май 2021 | 20:04