ГЕРБ заподозряха злоупотреб и фалшифициране на резултатите на изборите

Иво Мирчев: Борисов лъже. Фирмата, която доставя хардуера за машинния вот, не е дарител на ДБ

5345 | 3 май 2021 | 15:02

На брифинга , обявен час преди началото й в ранните часове на празничния ден, лидери на ГЕРБ начело с Борисов разкритикуваха промените в Изборния кодекс


Един от депутатите на „Демократична България" обвини ви лъжа премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който тази сутрин даде пресконференция и обвини политическите си противници, че подготвят фалшификация на следващите предсрочни избори.

Иво Мирчев, който е член на "Да, България", написа във „Фейсбук“:

"Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната, е спонсор и е дарявала пари на "Да, България". Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни".

На брифинга , обявен час преди началото й в ранните часове на празничния ден, лидери на ГЕРБ начело с Борисов разкритикуваха промените в Изборния кодекс

ГЕРБ заподозряха злоупотреби и фалшифициране на резултатите чрез камерите за видеоналбюдение, че фирмата - доставчик на машините е свързана с дарител на "Да, България" и вече е избрана негласно, че тя е подвластна на тоталитарния режим във Венецуела, а затова машините могат да бъдат пробити от хакери или чуждо разузнаване. Допусна се, че вече е създадена организация за фалшифициране на изборите и в чужбина.

 

Борисов заподозря народните представители и в частност "Да, България", че промените в ИК са направени така, че една фирма да спечели обществената поръчка за закупуването на останалите машини за вота. "Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират по улиците. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме машини, които се произвеждат в такава държава?", добави външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Борисов не разкри, коя е фирмата, която е спонсорирала "Да, България" и ще спечели поръчката. „Сиела Норма” изпълнява тази услуга, откакто е въведено машинното гласуване през 2014 г. При последния конкурс, проведен миналата година, имаше силни съмнения, че конкурсът за машините е нагласен, и дори се стигна до обжалване във ВАС на загубилата фирма. След това управляващите оставиха проявиха машите, дълго време безпризорни, защото правителството отказа да предостави склад за тяхното съхранение. Накрая Централната избирателна комисия (ЦИК), назначена по времето на ГЕРБ, отхвърли искането на "Демократична България" за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.

 

 

 


От категорията

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП-1621076260.jpg

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя ...

15 май 2021 | 13:56

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби
(Видео)

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби-1620973400.jpg

Сега всеки се готви за силна и остра опозиция. На мача трябва да станеш първи, ...

14 май 2021 | 09:22

Кольо Колев: ГЕРБ ще спечели следващите избори с по-нисък резултат
(Видео)

-1550815175.jpg

Експертите от служебния кабинет трябва да имат опит. Радев избира това, което ...

15 май 2021 | 16:51

НАП: Румен Спецов няма участия в частни дружества, продал е фирмата си без задължения
(Видео)

-1620979241.png

През 2018 г. той подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои ...

15 май 2021 | 16:31