Две решения преди старта
Сред най-важните неща, които трябва да се вземат предвид, е консумацията на ток.
• На етикета този показател е отбелязан като клас енергийна ефективност. Всеки по-висок клас означава, че уредът пести с 10 до 15% повече енергия. В същото време само клас А има няколко различни степени.
• Следва въпросът дали да изберем уреди за вграждане, или стандартни? В модерния дизайн надделява принципът „всичко скрито“ - изчистена визия и впечатление за пълен ред и хигиена.
Затова все повече хора предпочитат вградените уреди. Техен плюс е и липсата на луфтове между елементите, т.е. по-добре се оползотворява пространството.
Основното предимство на соловата техника е нейната автономност, както и това, че обикновено е по-евтина.
Новите умения на малките помощници
Какви са тенденциите при дребните електроуреди - тези наистина незаменими помощници вкъщи?
В новите модели е помислено например за компактно съхраняване на многобройните аксесоари, често и за съчетаване на два уреда в един. Вече е закон и извличането на максимума от хранителните продукти.
На пазара се предлагат основно
три вида кафемашини
- за еспресо, за шварц и комбинираните (кафероботи), някои от които са за вграждане.
В избора на машина за еспресо мощността не е основен фактор, тъй като тя е съобразена с количеството вода в контейнера. Но непременно се поинтересувайте от налягането на уреда, напоследък мнозина предпочитат вариантите с 15 бара.
Крема дискът е хубава екстра, която гарантира плътен каймак. А ако можете да платите повече, изберете модел с електронен дисплей - така с едно докосване си „поръчвате“ дълго или късо кафе.
Ако купувате пасатор
не пренебрегвайте мощността, иначе той ще се „препъва“ в някои продукти. Интересен е пасаторът с различни приставки, който може да замени миксер. Според много потребители обаче комплексните уреди по-лесно се повреждат.
Новост е блендерът с пара - той не само пасира, но и готви на пара, без да е необходимо да използвате други съдове.
Мощността е най-важният параметър и при избора на миксер. Повечето модели са изработени от висококачествена пластмаса, но има и метални, които са по-надеждни, но и по-тежки. Полезна екстра е поставката, в която да са ви подръка миксерът и частите към него.
Популярността на фрешовете
подтикна много компании към създаването на сокоизстисквачки, които по-лесно се ползват и мият.
Други марки пък разработиха модели, с които се извлича възможно повече сок. Вече съществуват почти революционни системи за пресоване без рязане, за максимално запазване на витамините и хранителните качества на плодовете.
Не тъпче на място и т.нар. кухненски робот, който изкушава с комплексни решения при обработването и рязането на продукти.
Достатъчно е да споменем новите модели, чиито движещи се части са конструирани така, че не позволяват на сместа да „бяга“ по стените на купата. Нови възможности на робота дават и множеството професионални аксесоари за всякакви функции, включително рязане на зеленчуци и стъргане на твърди продукти и сирена.
Инвестиция №1 си остава печката
Както кухнята е сърцето на дома, така готварската печка е сърцето на всяка кухня. Освен това покупката й е за десетина години, т.е. говорим за инвестиция. А изборът е свързан с отговори на доста въпроси. Например:
• Колко често готвите?
• Дали готвите за много хора, или сте малко семейство?
• Бързи ястия ли правите, или сте склонни да отделите часове работа?
Ако купувате печка с газови котлони, обърнете внимание колко са редовете (короните) на газовите горелки. 3-коронните са с по-голям капацитет и по-добро разпределение на топлината.
Традиционните емайлирани печки са
с чугунени котлони
които остават популярни заради достъпната цена и лесната подмяна на елементи. Но те са бавни и изразходват повече ток. Има и бързозагряващи чугунени котлони - те са маркирани с червена точка.
Отлична е енергийната ефективност на стъклокерамичните плотове, при които и контролът на температурата е много по-лесен. А и почистването не изисква усилия.
Още слабо познати са индукционните котлони. При тях източник на силно електромагнитно поле създава ток в дъното на готварския съд - и то, а не котлонът е нагревателен елемент. Енергийната ефективност на този тип котлони е най-добра - 90%. Но те са много скъпи, освен това не всички съдове са подходящи за индукционен плот - те трябва да бъдат с дъно от феромагнитна стомана с размер колкото нагревателната зона.
За препоръчване е да изберете печка с функция „Защита за деца“. Полезна функция е „Контрол на врящата вода“ - след като водата заври, зоната намалява мощността си и предотврати изкипяване.
Някои фурни
имат безопасни и енергоспестяващи „студени врати“.
Изберете фурна с телескопични водачи, които дават няколко предимства: цялостно изваждане на тавата, лесен достъп, по-голяма стабилност.
Мултифункционалните фурни позволяват едновременно готвене на няколко ястия, при което не се получава смесване на миризми.
Съвременните фурни имат възможност за самопочистване - замърсяванията на вътрешната повърхност изгарят до състояние на пепел и може да бъдат лесно отстранени без употребата на препарати. Каталитично почистване пък се извършва с помощта на специално вътрешно покритие, което ускорява отделянето на мазнините от повърхността. Разработена е и принципно нова почистваща система - EcoClean.
Не бива без абсорбатор
Той е задължителен, особено след като се наложи тенденцията за сливане на хола и кухнята.
Традиционните абсорбатори биват стенни, коминни (включени в отдушник или комин) и телескопични (вградени в шкаф). Когато абсорбаторът не е изведен в комин или отдушник, се налага смяна на филтрите.
За пълноценното действие на този уред е особено важна мощността. При избор обърнете внимание и на безшумната работа. При някои модели автоматична система определя кога да се включи и изключи абсорбаторът - сензори усещат наличието на дим или пари и автоматично регулират силата на засмукване. Най-новото поколение са аспиратори климатици, които охлаждат, отопляват и пречистват въздуха едновременно в рамките на 40 кв. м.
Има луксозни аспиратори, които се интегрират в кухненските шкафове, без да нарушават линията им. Интересни са моделите, които се вграждат в кухненски плот - когато аспираторът е включен, излиза външното тяло от стъкло и стомана, за да пречисти въздуха и да освети зоната на готвене. В изключено състояние аспираторът се скрива.
Какво ново в хладилника
Той е задължителен, особено след като се наложи тенденцията за сливане на хола и кухнята.
Традиционните абсорбатори биват стенни, коминни (включени в отдушник или комин) и телескопични (вградени в шкаф). Когато абсорбаторът не е изведен в комин или отдушник, се налага смяна на филтрите.
За пълноценното действие на този уред е особено важна мощността. При избор обърнете внимание и на безшумната работа. При някои модели автоматична система определя кога да се включи и изключи абсорбаторът - сензори усещат наличието на дим или пари и автоматично регулират силата на засмукване. Най-новото поколение са аспиратори климатици, които охлаждат, отопляват и пречистват въздуха едновременно в рамките на 40 кв. м.
Има луксозни аспиратори, които се интегрират в кухненските шкафове, без да нарушават линията им. Интересни са моделите, които се вграждат в кухненски плот - когато аспираторът е включен, излиза външното тяло от стъкло и стомана, за да пречисти въздуха и да освети зоната на готвене. В изключено състояние аспираторът се скрива.
Какво ново в хладилника
Интересна възможност е да изберете хладилник за вграждане. Сред последните тенденции е в една колона да се вградят отделен фризер (обикновено долу) и хладилник (в горната част). Такъв монтаж се осъществява след преграждане на колоната, като на преградата стъпва уредът, който се поставя в горната част на колоната.
Съществена характеристика на съвременните хладилници е класът енергийна ефективност. Разликата от само един плюс (например между А+ и А++) носи около 25% по-ниска консумация. Очевидно това е важно при уред, работещ постоянно.
NoFrost системата на фризерната част ви спестява необходимостта от периодично размразяване. Някои хладилници имат ледогенератор.
Голямо удобство са хладилниците, които предлагат отделения с различна температура - зона, която съхранява плодовете и зеленчуците свежи, отделение за месо и риба - с 2-3°C по-ниска температура от тази в хладилника.
В новите модели действа система, която освобождава автоматично озонови молекули. Те правят вътрешността по-хигиенична, запазват хранителните качества и вкуса, намаляват миризмите и бактериите.
Страниците подготви сп. „Наш дом“