Това усмихнато и позитивно 37-годишно момче Илхан Кючюк направи за партията си невероятен подарък - показа, че ДПС е фактор навън, с който вътре в България трябва да се съобразяват

Безспорният успех на Кючюк носи изключително важни послания

Изборът на Кючюк за съпредседател на АЛДЕ е подарък за ДПС и удар срещу Кирил Петков

23221 | 6 юни 2022 | 15:31

Това усмихнато и позитивно 37-годишно момче Илхан Кючюк направи за партията си невероятен подарък - показа, че ДПС е фактор навън, с който вътре в България трябва да се съобразяват


На 4 юни 2022 година ДПС триумфира на европейската политическа сцена. Със смазващо мнозинство от 82% "за" евродепутатът от Движението Илхан Кючюк бе избран за съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ на нейния 42-ри конгрес в Дъблин.

 

С над 60 партии-членки и хиляди индивидуални членове, АЛДЕ е една от най-големите европейски партии, които са солидно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Сега си представете какво признание за Кючюк е тяхната подкрепа и какви усилия е вложил, какви знания и опит е показал той, за да може цялата плеяда евролидери и комисари да демонстрират не само приятелските си чувства, но и респект към всичко, което ДПС създава днес в политиката.
И то в момент, когато се правят опити Движението да бъде натикано (за пореден път) в ъгъла, сатанизирано от външни и вътрешни политически сили, посочено с пръст и заплашено с "Аз ще ви оправя" не от кой да е, а от българския премиер Петков, който даже използва името на О`Браян за разправа с политическия опонент! Всичко това е захвърлено в коша, захлупено от личните и професионални качества на Илхан Кючюк, които Европа явно високо оценява.

Безспорният успех на Кючюк носи изключително важни послания.

А последиците тепърва ще ги улавяме.

ПЪРВО, това е удар срещу Кирил Петков!

Дни преди форума в Дъблин българският премиер направи гнусна външнополитическа интрига на гърба на ДПС - директно си поиска все още нерегистрираната му партия "Продължаваме промяната" да стане член на европейското либерално семейство и оттам бъде изгонено ДПС! В желанието си да изведе темата за "лошото ДПС" на европейски терен, министър-председателят се опита да използва дори президента Макрон срещу България. Скандалът щеше да се развие подобаващо, но шамарът, който получи Петков с избора на Кючюк, постави всичко на мястото му. Едно е да се надуваш в София и да използваш поста, който заемаш, срещу онези, които не харесваш, друго е да заслужиш доверието и уважението на европейските партньори. Вместо ДПС да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия стар съпредседател лично и от самия Макрон.

ВТОРО, Кючюк не влезе в разправии с Петков, а излезе с амбициозна програма пред либералите, вдигна високо летвата, поставайки три важни цели: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличаване на подкрепата за националните партии при следващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 г. Така в следващите години посоката на АЛДЕ ще задава Илхан Кючюк, а не Кирил Петков, който тепърва трябва да се доказва в Европа като демократ и либерал.

ТРЕТО, това усмихнато и позитивно 37-годишно момче Илхан Кючюк направи за партията си невероятен подарък - показа, че ДПС е фактор навън, с който вътре в България трябва да се съобразяват. Западът не вярва на обещания и заклинания, а иска стабилни партньори, на които да разчита за геополитическа лоялност, за регионална стабилност и предвидимост. ДПС е точно такъв партньор, доказан в годините назад.

 

Илхан е от гвардията млади политици, които ДПС старателно подготвя - тръгнал от Севлиево, сбъднал мечтата си и завършил право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, той получава и стабилно европейско образование, минавайки през различни политически школи: специализира в Академията за публични политики (Прага, Чехия), в Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), завършва Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. специализира в Националното висше училище по администрация на Франция (ENA).

  

Илхан плува в "европейските води" уверено, като навсякъде демонстрира професионализъм и висок резултат. И всичко това постига, без да жали усилия, за да потвърди максимата си, че "Колкото и талант да има човек, ако не го развива и не работи много, нищо няма да постигне". През 2012-а е избран за лидер на младежкото ДПС и само 10 години по-късно вече е на върха на европейските либерали, донасяйки признание и за България

ЧЕТВЪРТО, ръководството на ДПС затвърди активната си външно-политическа дейност, която в последните няколко години сериозно разгъва, а лидерът му демонстрира, че се ползва с доверието на европейските политици от най-висок ранг.

 

Водейки внушителна делегация в Дъблин, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разговаря на четири очи с председателя на групата "Обнови Европа" Стефан Сежурне, с премиерите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И темите бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, последствията от войната.

 

Прави впечатление линията на приемственост и обновление, от която ДПС не отстъпва. В делегацията бяха както сегашни, така и бивши ръководители на партията и евродепутати, а присъствието на Филиз Хюсменова, която носи 15 -годишен европрестиж и бе сред първите български турци, стъпили в Европарламента, показва уважението, което Движението съхранява към първопроходците.

ПЕТО, в условията на агресивна политика, която демонстрират партиите у нас и на разделение на обществото, изборът на Кючюк е знак, който ни дават от Европа - за туширане на разногласията; за намиране на общите пътища, по които трябва да върви обществото, ако иска да успее; за осмисляне на формулата "заедност", която в условията на тектоничните геополитически размествания може да ни съхрани като народ.


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10