Николай Патрушев се смята за един от тримата най-приближени на президента Владимир Путин

Западните медии го наричат "Най-агресивният ястреб" на Москва

Избра ли Путин Николай Патрушев за свой наследник?

35995 | 2 май 2022 | 19:48

Бившият директор на Федералната служба за сигурност и настоящ секретар на Съвета по сигурността на РФ се смята за архитект на военната стратегия на руската армия в Украйна. Твърди се, че той е човекът, убедил Путин, че в Киев е пълно с неонацисти


Президентът на Руската федерация Владимир Путин е избрал за свой наследник секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Тези спекулации се появиха в рускоезични и световни медии, след като "Дейли мейл" съобщи, че руският президент е номинирал "ястреба" на Кремъл за свой временен заместник, тъй като трябвало да се подложи на операция.

Бившият директор на Федералната служба за сигурност се смята за архитект на военната стратегия на руската армия в Украйна. Той е и човекът, убедил Путин, че в Киев е пълно с неонацисти.

Новината разпространи пръв популярният Telegram канал General SVR, който твърди, че има много надежден източник в Кремъл. Същата медия споменава, че преди 18 месеца руският президент е имал рак на корема и Паркинсон.

Освен това се твърди, че Путин е отложил операцията с няколко дни, но най-накрая ще се подложи на нея преди военния парад за Деня на победата във Великата отечествена война на Червения площад на 9 май.

„Операцията беше насрочена за втората половина на април, но беше забавена“, съобщава SVR. „Руският президент Владимир Путин страда от онкологично заболяване и последните проблеми, установени по време на последния му преглед, са свързани с това заболяване“, добави той.

Същата медия посочва, че той също страда от „болест на Паркинсон и шизоафективно разстройство, което има симптоми като халюцинации“.

Най-агресивният ястреб. Така западните медии наричат Николай Патрушев. Той е един от тримата най-приближени до президента Владимир Путин, тъй като двамата са приятели още от 70-те години на миналия век.

Според изданието Путин е провел дълъг разговор с Патрушев и е "дал да се разбере на Патрушев, че го смята за почти единствения наистина надежден човек".

Изданието, което винаги се позовава на високопоставени източници от Кремъл, разкри също, че Путин е започнал да приема „тежки дози“ лекарства, „предписани от Запада“. Според тази информация едно от новите лекарства е причинило странични ефекти: „силно замайване и слабост“.

Веднага щом започнаха страничните ефекти, руският лидер спря лекарството. „И лекарят, който препоръча това лекарство, е отстранен от процеса на лечение и се разследва“, добави SVR

Подобен ход би бил изненадващ, тъй като според руската конституция властта трябва да премине в ръцете на министър-председателя, пише Daily Mail.

Новината идва на фона на спекулациите, че Путин ще започне тотална война в Украйна и ще нареди масова мобилизация, което представлява значителен политически риск.

Кремъл традиционно отрича, че Владимир Путин има медицински проблеми и го показва в добро здраве.

Кой е Николай Платонович Патрушев

Николай Платонович Патрушев е роден на 11 юли 1951 г. в Ленинград. Баща му е военен моряк, служил в Балтийския флот. Николай учи в петербургското училище номер 211, което е с профил математика и физика.

След това учи в корабостроителния институт и става машинен инженер.

През 1974 г. Патрушев влиза в структурите на на Държавната сигурност. Завършва Висшите курсове на КГБ и започва да работи в управлението за контраразузнаване на отдела в Ленинградска област. Започва кариерата си като младши оперативен работник.

След като става началник на градския отдел, Патрушев е повишен в заместник-началник на контраразузнавателното подразделение на КГБ на Ленинградска област, за да стигне до началник на Службата за борба с контрабандата и корупцията.

Смята се, че по време на работата си в службата се среща с Владимир Путин, който тогава е "офицер по сигурността". Според слуховете като ръководител на отдела за борба с корупцията Патрушев е контролирал и вътрешния одит на бъдещия руски президент.

От юни 1992 г. до 1994 г. е министър на сигурността на република Карелия, която е част от Русия, както и ръководител на местната Федерална служба за контраразузнаване. Благодарение на заслугите си е обявен и за почетен гражданин.

През 1994 г. е преместен в Москва, където започва работа във Федералната служба за сигурност. Става началник на Дирекцията за вътрешна сигурност, а от 31 май 1998 г. е шеф на Главното управление за контрол на администрацията на президента на Русия. През следващите години става постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация, заместник-председател на Федералната комисия за борба с тероризма, началник на Оперативния щаб за управление на антитерористичните операции в района на Северен Кавказ.

През 1998 г. той става шеф на президентската администрация, замествайки Владимир Путин, когато става премиер. През същата година Николай се завръща във ФСБ, където става началник на отдела за икономическа сигурност. Година по-късно той заема стола на заместник-директор на отдела. Скоро Патрушев стана директор на ФСБ. Той заема този пост девет години.

На 20 октомври 2003 г. е включен в Морския съвет към правителството на Русия. Три години по-късно политически коментатори го сочат като един от възможните наследници на Путин за президентския пост.

През 2008 г. Патрушев става секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Десет години по-късно е преизбран.

Патрушев се издигна до генералски чин. Има докторска степен и титла Герой на Руската федерация. Той е и почетен служител на агенциите за държавна сигурност на страната.

Заедно със скоростното издигане, името на Патрушев е свързано и с международни скандали. През януари 2016 г. съдията от Върховния съд на Великобритания Робърт Оуен обявява, че бившият подполоковник от ФСБ Александър Литвиненко е бил убит от бившия офицер от КГБ Андрей Луговой и неговия съдружник Дмитрий Ковтун. Според Оуен смъртта на Литвиненко е била одобрена лично от Патрушев. Причината – Литвиненко бяга в Обединеното кралство през 2000 г., обвинявайки ФСБ, че стои зад поредицата от ужасяващи експлозии през септември 1999 г. в жилищни сгради в Москва и в още два провинциални града – загиналите са над 300, а ранените - 1000.

През 2006 г. Литвиненко е отровен в Лондон от лица, които според британските разследващи и съдебни органи работят по указания на ФСБ. Тогава Патрушев публично обяви, че служителите на ФСБ са "новото благородничество", което е натоварено със задачата да управлява Русия дори в името на саможертвата и за славата на страната. Дори за всекидневника "Комсомолская правда" Патрушев написа специален текст за офицерите, отбелязвайки, че те трябва да бъдат номинирани за най-високите държавни награди.

 

Семейство

Николай Патрушев е женен. Той внимателно крие жена си от обществеността. Съпругата му Елена Николаевна Патрушева (родена 1955 г.) работи като лекар, ултразвуков специалист. Била е служител на Внешикономбанк.

Имат двама сина - Дмитрий и Андрей. И двамата са възпитаници на Академията на ФСБ.

По-големият - Дмитрий, е бил шеф на Роселхозбанк, която е една от трите водещи банки в Русия. През 2018 г. става министър на земеделието на Руската федерация.

Вторият син, Андрей, завършва Академията на ФСБ през юли 2003 г., работи във ФСБ на Русия в така наречения „индустриален“ отдел, а през септември 2006 г. е назначен за съветник на директора на Роснефт.

Санкции срещу Патрушев

Както срещу голяма част от приближените на Путин, така и срещу самия Патрушев не липсват санкции. На 6 април 2018 г. той е включен в Списъка "Кремъл" на САЩ, в който фигурират 17 лица и още 7 бизнесмени от Русия. Всички те - в кръга на държавния глава.

През февруари 2022 г., след инвазията на Русия в Украйна, САЩ наложиха нови санкции срещу Патрушев и синовете му.

От 24 март той е под санкции и във Великобритания, а от 25 март - и на Япония. Санкциониран е и от Канада.

Какво е отношението на Патрушев към Америка?

"Русия ще приключи събирането на доказателства за биологичните лаборатории и военни действия на САЩ в Украйна - обяви в края на март той. - Цивилизованият свят ще види как Щатите продължават традицията на Третия райх и провеждат нечовешки експерименти върху хора."

Секретарят на Съвета за сигурност допълни още, че в Украйна Америка реализирала своите планове за разработка на ядрено и биологично оръжие.

"В продължение на 20 години те единствени блокират създаването на механизъм за контрол на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие и отказват проверка на съответните институции на територията на страната - каза още Николай Патрушев. - Светът трябва да обърне сериозно внимание на това. САЩ са единствената страна в историята, използвала оръжия за масово унищожение от всички видове срещу суверенна държава."

Пак в края на март Патрушев обяви, че "на САЩ им е време да обявят фалит заради големите си проблеми в икономиката".

Патрушев припомни, че заради постоянното предкризисно състояние Вашингтон е отделял значителни парични средства, за да поддържа гражданите, банките и бизнеса, но с държавни гаранции. В резултат на това външният дълг на САЩ е превишил 30 трилиона долара, което е провокирало рязък скок на инфлацията както в страната, така и извън нейните предели - в частност, в Европа.

Наследник на "вожда"

Патрушев е сред най-приближените до Путин. През 2008 г., когато държавният глава не може да се кандидатира за трети пореден президентски мандат заради ограничението в Конституцията, слуховете сочеха, че Николай е подготвян за негов наследник.

Държавната телевизия дори направи едночасов документален филм за живота му, в който присъстваха съпругата му, по-големият му брат и негов съученик от гимназията. Не липсваха и кадри на Патрушев с Путин във военен хеликоптер, летящ до кризисна точка.

Според политически анализатори двамата комуникирали често заради ежеседмични заседания на Съвета за сигурност.

Специалисти отбелязват, че влиянието на генерала върху Путин се е засилило през последните години. В интервю от 2015 г. секретарят на Съвета по сигурност обясни, че руската държава е основният противник на западния либерален световен ред, и предупреди, че тя няма да остави нищо извън "масата", когато настоява за своите геополитически интереси в чужбина. Той допълни, че "формирането на многополюсен свят" е единственият начин да се ограничи това, което възприема като либерална хегемония на Запада.

Патрушев има и категорична позиция за коронавируса и пандемията.

"Появата на смъртоносни болести се причинява от лабораторни експерименти с патогени", намекна той, подчертвайки, че за ковид има конкретни виновници, които са го създали.

 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22