Николай Патрушев се смята за един от тримата най-приближени на президента Владимир Путин

Западните медии го наричат "Най-агресивният ястреб" на Москва

Избра ли Путин Николай Патрушев за свой наследник?

48094 | 2 май 2022 | 19:48

Бившият директор на Федералната служба за сигурност и настоящ секретар на Съвета по сигурността на РФ се смята за архитект на военната стратегия на руската армия в Украйна. Твърди се, че той е човекът, убедил Путин, че в Киев е пълно с неонацисти


Президентът на Руската федерация Владимир Путин е избрал за свой наследник секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Тези спекулации се появиха в рускоезични и световни медии, след като "Дейли мейл" съобщи, че руският президент е номинирал "ястреба" на Кремъл за свой временен заместник, тъй като трябвало да се подложи на операция.

Бившият директор на Федералната служба за сигурност се смята за архитект на военната стратегия на руската армия в Украйна. Той е и човекът, убедил Путин, че в Киев е пълно с неонацисти.

Новината разпространи пръв популярният Telegram канал General SVR, който твърди, че има много надежден източник в Кремъл. Същата медия споменава, че преди 18 месеца руският президент е имал рак на корема и Паркинсон.

Освен това се твърди, че Путин е отложил операцията с няколко дни, но най-накрая ще се подложи на нея преди военния парад за Деня на победата във Великата отечествена война на Червения площад на 9 май.

„Операцията беше насрочена за втората половина на април, но беше забавена“, съобщава SVR. „Руският президент Владимир Путин страда от онкологично заболяване и последните проблеми, установени по време на последния му преглед, са свързани с това заболяване“, добави той.

Същата медия посочва, че той също страда от „болест на Паркинсон и шизоафективно разстройство, което има симптоми като халюцинации“.

Най-агресивният ястреб. Така западните медии наричат Николай Патрушев. Той е един от тримата най-приближени до президента Владимир Путин, тъй като двамата са приятели още от 70-те години на миналия век.

Според изданието Путин е провел дълъг разговор с Патрушев и е "дал да се разбере на Патрушев, че го смята за почти единствения наистина надежден човек".

Изданието, което винаги се позовава на високопоставени източници от Кремъл, разкри също, че Путин е започнал да приема „тежки дози“ лекарства, „предписани от Запада“. Според тази информация едно от новите лекарства е причинило странични ефекти: „силно замайване и слабост“.

Веднага щом започнаха страничните ефекти, руският лидер спря лекарството. „И лекарят, който препоръча това лекарство, е отстранен от процеса на лечение и се разследва“, добави SVR

Подобен ход би бил изненадващ, тъй като според руската конституция властта трябва да премине в ръцете на министър-председателя, пише Daily Mail.

Новината идва на фона на спекулациите, че Путин ще започне тотална война в Украйна и ще нареди масова мобилизация, което представлява значителен политически риск.

Кремъл традиционно отрича, че Владимир Путин има медицински проблеми и го показва в добро здраве.

Кой е Николай Платонович Патрушев

Николай Платонович Патрушев е роден на 11 юли 1951 г. в Ленинград. Баща му е военен моряк, служил в Балтийския флот. Николай учи в петербургското училище номер 211, което е с профил математика и физика.

След това учи в корабостроителния институт и става машинен инженер.

През 1974 г. Патрушев влиза в структурите на на Държавната сигурност. Завършва Висшите курсове на КГБ и започва да работи в управлението за контраразузнаване на отдела в Ленинградска област. Започва кариерата си като младши оперативен работник.

След като става началник на градския отдел, Патрушев е повишен в заместник-началник на контраразузнавателното подразделение на КГБ на Ленинградска област, за да стигне до началник на Службата за борба с контрабандата и корупцията.

Смята се, че по време на работата си в службата се среща с Владимир Путин, който тогава е "офицер по сигурността". Според слуховете като ръководител на отдела за борба с корупцията Патрушев е контролирал и вътрешния одит на бъдещия руски президент.

От юни 1992 г. до 1994 г. е министър на сигурността на република Карелия, която е част от Русия, както и ръководител на местната Федерална служба за контраразузнаване. Благодарение на заслугите си е обявен и за почетен гражданин.

През 1994 г. е преместен в Москва, където започва работа във Федералната служба за сигурност. Става началник на Дирекцията за вътрешна сигурност, а от 31 май 1998 г. е шеф на Главното управление за контрол на администрацията на президента на Русия. През следващите години става постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация, заместник-председател на Федералната комисия за борба с тероризма, началник на Оперативния щаб за управление на антитерористичните операции в района на Северен Кавказ.

През 1998 г. той става шеф на президентската администрация, замествайки Владимир Путин, когато става премиер. През същата година Николай се завръща във ФСБ, където става началник на отдела за икономическа сигурност. Година по-късно той заема стола на заместник-директор на отдела. Скоро Патрушев стана директор на ФСБ. Той заема този пост девет години.

На 20 октомври 2003 г. е включен в Морския съвет към правителството на Русия. Три години по-късно политически коментатори го сочат като един от възможните наследници на Путин за президентския пост.

През 2008 г. Патрушев става секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Десет години по-късно е преизбран.

Патрушев се издигна до генералски чин. Има докторска степен и титла Герой на Руската федерация. Той е и почетен служител на агенциите за държавна сигурност на страната.

Заедно със скоростното издигане, името на Патрушев е свързано и с международни скандали. През януари 2016 г. съдията от Върховния съд на Великобритания Робърт Оуен обявява, че бившият подполоковник от ФСБ Александър Литвиненко е бил убит от бившия офицер от КГБ Андрей Луговой и неговия съдружник Дмитрий Ковтун. Според Оуен смъртта на Литвиненко е била одобрена лично от Патрушев. Причината – Литвиненко бяга в Обединеното кралство през 2000 г., обвинявайки ФСБ, че стои зад поредицата от ужасяващи експлозии през септември 1999 г. в жилищни сгради в Москва и в още два провинциални града – загиналите са над 300, а ранените - 1000.

През 2006 г. Литвиненко е отровен в Лондон от лица, които според британските разследващи и съдебни органи работят по указания на ФСБ. Тогава Патрушев публично обяви, че служителите на ФСБ са "новото благородничество", което е натоварено със задачата да управлява Русия дори в името на саможертвата и за славата на страната. Дори за всекидневника "Комсомолская правда" Патрушев написа специален текст за офицерите, отбелязвайки, че те трябва да бъдат номинирани за най-високите държавни награди.

 

Семейство

Николай Патрушев е женен. Той внимателно крие жена си от обществеността. Съпругата му Елена Николаевна Патрушева (родена 1955 г.) работи като лекар, ултразвуков специалист. Била е служител на Внешикономбанк.

Имат двама сина - Дмитрий и Андрей. И двамата са възпитаници на Академията на ФСБ.

По-големият - Дмитрий, е бил шеф на Роселхозбанк, която е една от трите водещи банки в Русия. През 2018 г. става министър на земеделието на Руската федерация.

Вторият син, Андрей, завършва Академията на ФСБ през юли 2003 г., работи във ФСБ на Русия в така наречения „индустриален“ отдел, а през септември 2006 г. е назначен за съветник на директора на Роснефт.

Санкции срещу Патрушев

Както срещу голяма част от приближените на Путин, така и срещу самия Патрушев не липсват санкции. На 6 април 2018 г. той е включен в Списъка "Кремъл" на САЩ, в който фигурират 17 лица и още 7 бизнесмени от Русия. Всички те - в кръга на държавния глава.

През февруари 2022 г., след инвазията на Русия в Украйна, САЩ наложиха нови санкции срещу Патрушев и синовете му.

От 24 март той е под санкции и във Великобритания, а от 25 март - и на Япония. Санкциониран е и от Канада.

Какво е отношението на Патрушев към Америка?

"Русия ще приключи събирането на доказателства за биологичните лаборатории и военни действия на САЩ в Украйна - обяви в края на март той. - Цивилизованият свят ще види как Щатите продължават традицията на Третия райх и провеждат нечовешки експерименти върху хора."

Секретарят на Съвета за сигурност допълни още, че в Украйна Америка реализирала своите планове за разработка на ядрено и биологично оръжие.

"В продължение на 20 години те единствени блокират създаването на механизъм за контрол на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие и отказват проверка на съответните институции на територията на страната - каза още Николай Патрушев. - Светът трябва да обърне сериозно внимание на това. САЩ са единствената страна в историята, използвала оръжия за масово унищожение от всички видове срещу суверенна държава."

Пак в края на март Патрушев обяви, че "на САЩ им е време да обявят фалит заради големите си проблеми в икономиката".

Патрушев припомни, че заради постоянното предкризисно състояние Вашингтон е отделял значителни парични средства, за да поддържа гражданите, банките и бизнеса, но с държавни гаранции. В резултат на това външният дълг на САЩ е превишил 30 трилиона долара, което е провокирало рязък скок на инфлацията както в страната, така и извън нейните предели - в частност, в Европа.

Наследник на "вожда"

Патрушев е сред най-приближените до Путин. През 2008 г., когато държавният глава не може да се кандидатира за трети пореден президентски мандат заради ограничението в Конституцията, слуховете сочеха, че Николай е подготвян за негов наследник.

Държавната телевизия дори направи едночасов документален филм за живота му, в който присъстваха съпругата му, по-големият му брат и негов съученик от гимназията. Не липсваха и кадри на Патрушев с Путин във военен хеликоптер, летящ до кризисна точка.

Според политически анализатори двамата комуникирали често заради ежеседмични заседания на Съвета за сигурност.

Специалисти отбелязват, че влиянието на генерала върху Путин се е засилило през последните години. В интервю от 2015 г. секретарят на Съвета по сигурност обясни, че руската държава е основният противник на западния либерален световен ред, и предупреди, че тя няма да остави нищо извън "масата", когато настоява за своите геополитически интереси в чужбина. Той допълни, че "формирането на многополюсен свят" е единственият начин да се ограничи това, което възприема като либерална хегемония на Запада.

Патрушев има и категорична позиция за коронавируса и пандемията.

"Появата на смъртоносни болести се причинява от лабораторни експерименти с патогени", намекна той, подчертвайки, че за ковид има конкретни виновници, които са го създали.

 


Еврохолд

От категорията

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Л. Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държавата

Любомир Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държават-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Самият факт, че България вече две години няма посланик в Киев повдига много ...

24 юли 2024 | 11:39

Любомир Стефанов: Следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно

Любомир Стефанов-1637047313.jpg

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква ...

24 юли 2024 | 18:52

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

НАЙ-ВАЖНОТО

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов-Ministar-Stoyanov--Nyama-opanat-chadar-ot-strana-na-MVR-nad-Ivelin-Mihaylov_1721825077.png

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно ...

24 юли 2024 | 15:43

Докато не се произнесе съдът, председател на БСП съм аз и аз трябва да подпиша документите за ЦИК, добави тя

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм до Гуцанов и Зафиров. Искат да ме изключат от БСП

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров-Ninova--Nyama-da-pozvolim-izprashtane-na-voynitsi-v-Ukrayna--Veche-vnesohme-takova-reshenie-v-parlamenta_1717569386.jpg

Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение. Наказват ...

24 юли 2024 | 17:38

Ще ви разказвам как са потулени делата на ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата

Пеевски: Искам да знам - колко срещи е имал Христо Иванов с шефа на съда и с главния прокурор
(Видео)

Пеевски: Тепърва ще ви разказвам защо са потулени делата на ПП-ДБ и Радев-Delyan-Peevski_1720014052.jpg

По-рано днес Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за ...

24 юли 2024 | 09:33

Трябва да се смирим. Другите да използват бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов

Борисов: Николай Ненчев е бил 4 години военен министър, кандидатурата му за посланик е добра
(Видео)

Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето-Liderat-na-GERB-i-na-PG-na-GERB-SDS-Boyko-Borisov-Snimka--BTA_1721302535.jpg

Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър ...

24 юли 2024 | 09:37

Най-бързият механизъм за подкрепа е по програма de minimis

Министър Тахов: Има шанс до петък да подпомогнем земеделците с изгорели ферми

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов-Ministar-Georgi-Tahov-shte-inspektira-shtetite-ot-pozharite-v-Haskovsko-Snimka--MZH_1721641221.jpg

"От два месеца съм министър и минах през много обстоятелства, които са ...

24 юли 2024 | 20:35

От Киев реагирали остро на кандидатурата му за български посланик

Спрели назначението на одобрения от Радев Петър Танев за посланик в Украйна заради съпруга рускиня

Румен Радев одобрил Петър Танев за посланик в Украйна-Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Очевидно е, че г-н Ненчев има необходимите качества, още повече, че е минал ...

24 юли 2024 | 18:28

Когато БСП е била управляваща, от Бузлуджа са прозвучавали намеренията й в изпълнителната власт

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Европейската комисия издава шест препоръки за нашата страна

ЕК отчита промените в Конституцията на България в годишния доклад за върховенството на закона

-Evropeyska-komisiya--EK_1712853186.jpg

Отбелязва се липсата на напредък за постигането на окончателни присъди по дела ...

24 юли 2024 | 12:56