Избраха Емил Радев за докладчик на ЕП по регламента за борба с изпирането на пари

Европейската комисия предлага специализираният орган да осъществява пряк надзор

Избраха Емил Радев за докладчик на ЕП по регламента за борба с изпирането на пари

1803 | 3 дек. 2021 | 11:29

По думите му новият орган на европейско равнище трябва да функционира като център на система за надзор, в която са интегрирани съответните национални надзорни органи в областта на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма


Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев беше избран за докладчик на Европейския парламент по регламента, предложен от Комисията за създаване на Европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„Новата структура трябва да преодолее слабостите по отношение на надзора в тази сфера. Към момента в рамките на ЕС той се извършва от държавите-членки, а поради значителните разлики в техните ресурси и практики прилаганите мерки също са с различно качество и ефикасност”, обясни Емил Радев. По думите му новият орган на европейско равнище трябва да функционира като център на система за надзор, в която са интегрирани съответните национални надзорни органи в областта на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Европейската комисия предлага специализираният орган да осъществява пряк надзор и с цел по-добра превенция да взема решения относно някои от най-рисковите трансгранични задължени субекти от финансовия сектор.

„През последните години станахме свидетели на сериозни случаи на изпиране на пари с трансгранични мащаби и голям обществен отзвук. Важно условие за преодоляването на пропуските в европейската рамка е именно осъществяването на пряк евронадзор върху субектите, които носят висок риск, свързан с изпирането на пари и финансирането на тероризма”, добави Емил Радев. Той акцентира още върху необходимостта новата структура да координира националните органи за надзор, но и да ги подпомага в прилагането на единната нормативна уредба и покриването на еднакво високи стандарти и методики за оценка на риска. Европейският орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, освен това, ще има важна роля за подобряването на обмена на информация и сътрудничеството между звената за финансово разузнаване.

Припомняме, че създаването на новия орган беше включено заедно с предложение за регламент и директива в законодателния пакет от мерки относно борбата с изпирането на пари, иницииран от ЕК в края на юли тази година.


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58