Избраха Емил Радев за докладчик на ЕП по регламента за борба с изпирането на пари

Европейската комисия предлага специализираният орган да осъществява пряк надзор

Избраха Емил Радев за докладчик на ЕП по регламента за борба с изпирането на пари

1748 | 3 дек. 2021 | 11:29

По думите му новият орган на европейско равнище трябва да функционира като център на система за надзор, в която са интегрирани съответните национални надзорни органи в областта на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма


Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев беше избран за докладчик на Европейския парламент по регламента, предложен от Комисията за създаване на Европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„Новата структура трябва да преодолее слабостите по отношение на надзора в тази сфера. Към момента в рамките на ЕС той се извършва от държавите-членки, а поради значителните разлики в техните ресурси и практики прилаганите мерки също са с различно качество и ефикасност”, обясни Емил Радев. По думите му новият орган на европейско равнище трябва да функционира като център на система за надзор, в която са интегрирани съответните национални надзорни органи в областта на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Европейската комисия предлага специализираният орган да осъществява пряк надзор и с цел по-добра превенция да взема решения относно някои от най-рисковите трансгранични задължени субекти от финансовия сектор.

„През последните години станахме свидетели на сериозни случаи на изпиране на пари с трансгранични мащаби и голям обществен отзвук. Важно условие за преодоляването на пропуските в европейската рамка е именно осъществяването на пряк евронадзор върху субектите, които носят висок риск, свързан с изпирането на пари и финансирането на тероризма”, добави Емил Радев. Той акцентира още върху необходимостта новата структура да координира националните органи за надзор, но и да ги подпомага в прилагането на единната нормативна уредба и покриването на еднакво високи стандарти и методики за оценка на риска. Европейският орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, освен това, ще има важна роля за подобряването на обмена на информация и сътрудничеството между звената за финансово разузнаване.

Припомняме, че създаването на новия орган беше включено заедно с предложение за регламент и директива в законодателния пакет от мерки относно борбата с изпирането на пари, иницииран от ЕК в края на юли тази година.


От категорията

Президентът не каза дали ще свика КСНС за РС Македония: Искам да чуя премиера (ВИДЕО)
(Видео)

Радев: Диалогът в управляващата коалиция е нарушен-1653297355.png

Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, ...

23 май 2022 | 12:15

Пристигнаха мощите на Кирил и Методий, Радев ги посрещна в храма „Св. Неделя” (ВИДЕО)
(Видео)

Президентът Румен Радев посрещна мощите на Сметите братя в храма "Света Неделя" Кадър: Нова тв-1653297696.jpg

Светите мощи на Солунските братя дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на ...

23 май 2022 | 11:57

Габриел Вълков е новият председател на Младежкото обединение в БСП
(Видео)

Габриел Вълков е новият председател на Младежкото обединение в БСП-1653302069.png

Близо 300 на брой бяха делегатите на конференцията от всички области на България

23 май 2022 | 13:33

Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в парламента
(Видео)

Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в парламента-1653043124.png

Нека да стигнем дотам да има КСНС, да видим доклада на МВнР и той ще ни покаже ...

23 май 2022 | 13:23