Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Изчезна пътната карта за газопреносната мрежа у нас, подписана с "Газпром"

12457 | 18 юни 2021 | 08:09

Решението за изграждането на газопровода не е далновидно предвид това, че от началото на 2030 г. Европейският съюз забранява използването на фосилни горива, какъвто е природният газ. Той каза, че със сигурност проектът няма да се изплати за десет години,


Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор заради липсата във ведомството на подписаната от нея и президентът на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

 

Документът бе изискан от "Републиканци за България" по Закона за достъп до информация, но още преди това служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза, че не е намерил такъв документ в завещаната му от Петкова каса, съобщава „Медиапул“.

 

Живков каза, че днес е издал заповед за издирване на въпросната пътна карта, но такава не е открита никъде в министерството или сред документите на Българския енергиен холдинг и дъщерното му дружество "Булгартрансгаз", което реално управлява газопреносната мрежа на страната.

 

Въпросната пътна карта се споменавала само в някакъв друг документ, но от самата нея и подписаното от Петкова и Милер споразумение нямало и следа.

 

На 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода "Турски поток" до България.

 

Около година по-късно - през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб "Балкан", част от който бе и проектът за продължението на "Турски поток" през България. Транзитният газопровод ударно бе изграден от "Булгартрансгаз" със заем от изпълнителя – саудитската "Аркад", а отделно взе други заеми на по-ниски лихви за предсрочно плащане на строителя на "Балкански поток".

 

Така при малко над 6 млн. лв. задължения в началото на 2019 г., когато започна строежът на тръбопровода, днес газовият оператор е с дългове за 2.6 млрд. лв., колкото е инвестицията в съоръжението.

 

Живков посочи още, че извършен от неговия екип анализ на финансовия модел на "Балкански поток" сочи, че не е издържан. "Отказали сме се от сигурни приходи за 1.350 млрд. лв. до 2030 г. от стария транзитен договор с "Газпром" и сме задлъжнели с толкова за реализацията на проекта, а е можело това да стане с приходите от таксите", посочи служебният енергиен министър. По думите му решението за изграждането на газопровода не е далновидно предвид това, че от началото на 2030 г. Европейският съюз забранява използването на фосилни горива, какъвто е природният газ. Той каза, че със сигурност проектът няма да се изплати за десет години, както твърдеше Теменужка 

Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа в България, подписана с „Газпром“ от предишния енергиен министър Теменужка Петкова не е открита в министерството, съобщи на пресконференция днес служебният министър Андрей Живков. По думите му ще се направи консултация с юристи дали подобно укривателство не е криминално деяние и след това ще се предприемат необходимите мерки, съобщава „24 часа“.


Това означава, че Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор, ако картата не се открие.
Всъщност тя бе поискана от "Републиканци за България" още на 1 юни. Тогава от партията на Цветанов написаха до медиите: ПП „Републиканци за България“ иска достъп до обществена информация от служебния министър на енергетиката Андрей Желязков до Пътна карта за проучване развитието на българската газопреносна система.
Заявлението е изпратено до служебния министър на енергетиката, с копие до президента на Република България Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев.
В началото на месец юни 2017 г., по време на Петербургския икономически форум, между министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и „Газпром“, Русия е подписан Меморандум /Пътна карта/ за проучване развитието на българската газопреносна мрежа.

Въпреки важността на документа, официално известие за неговото подписване не бе представено пред българската общественост, която се информира за това от международната преса – руска и унгарска.

Многократно до момента енергийният експерт Христо Казанджиев от Републиканци за България иска отговор и достъп до Меморандума от министър Теменужка Петкова, но такъв не бе получен.

„Днес е 1 юни 2021г., точно след два дни ще се навършат 4 години от подписването на едно срамно споразумение в сферата на природния газ, т.нар. „Пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа подписана между министър Теменужка Петкова и „Газпром“.
В резултат на това споразумение Русия доставя вече природен газ за Сърбия, а в близко време и за Унгария, но за съжаление българските потребители от Северозападна България нямат достъп до тази техническа инфраструктура и ще продължат да чакат да бъдат газифицирани – неизвестно кога, въпреки заявените от години намерения“, заяви на 1 юни Казанджиев.

По думите му това е едно дискриминационно решение към българските потребители и тук е моментът да си зададем въпроса за чии интерес беше изградена тази инфраструктура наречена „Балкански поток“.

„С изключение на България всички останали имат ползи, а най-големи са на руските геополитически интереси. Крайно време е това споразумение да бъде огласено пред обществеността и да се търсят възможности за ползване на тази инфраструктура от всички потребители в България и най-вече тези в Северозападна България, които десетки години чакат да бъдат газифицирани“, каза още енергийният експерт.

 


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

-1598078745.jpg

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, ...

24 юли 2021 | 10:15

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32