Изложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента

"Сандро Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба" бе открита в Националната галерия

Изложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента

5345 | 6 септ. 2023 | 13:32

Фондацията на Антонина Стоянова - Ценности пренася експозицията от замъка Хайлигенберг-Югенхайм в Двореца

Изложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996479.jpgИзложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996445.jpgИзложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996430.jpgИзложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996415.jpgИзложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996401.jpgИзложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента-Izlozhba-za-Batenberg-shte-e-parvata-pokazana-v-novata-sgrada-na-parlamenta_1693996389.jpg

 

Текст Алис Димишева

 

Сандро Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба.   Това интригуващо име носи изложбата за княз Александър фон Батенберг с непознати снимки и факти, която ще остане в Националната галерия до 29 октомври.

 

Интересните истории и фотографии, които откриваме на общо 28-те пана, са резултат от обстойните проучвания на фондация „Хайлигенберг Югенхайм”, а представянето им в България се случва благодарение на фондация „Ценности” на Антонина Стоянова. Чрез сканиране на QR-кодовете в долния край на всяко пано, гостите могат да прочетат текстовете на немски и на английски език.

 

Експозицията е част от културния календар на Столична община и се осъществява с нейната подкрепа.

 

 На пресконференцията доктор Комати и Джони Гловър (част от екипа, създал изложбата) разказаха за постепенното забравяне на фамилия Батенберг, която сякаш се слива с историята, вместо да изпъкне на фона ѝ.

 

С тази изложба фондация „Хайлигенберг Югенхайм”, кръстена на фамилния дворец на княза, цели хората  да обърнат внимание на важните приноси на княз Александър фон Батенберг, които са изненадващо много, въпреки краткото му 7-годишно управление в България.

 

  Освен аграрната реформа, създаването на ЖП линии, изграждането на цялата държавна администрация и развитието на образованието и културния живот, княз Сандро (или „князчето”, наричан с обич от българите заради младата си възраст) участва в Съединението и по-късно застава начело на армията в Сръбско-българската война. (Никак не е случайно, че изложбата бе открита точно в навечерието на 6-и септември…)

 

  Друго важно нововъведение в живота на българите, което става възможно, благодарение на княза, е телеграфът. Дори някои съседни държави завиждат на България по това време, че има поща и телеграфи. Освен това благодарение на Александър фон Батенберг се изграждат градоустройствени планове, правят се улици и много важно – големи красиви паркове, на които другите държави отново са завиждали.

 

Изграждането на храм-паметника „Св. Александър Невски” също е по идея на  княза.

 

  За любителите на интересни и забавни факти мога да кажа, че първата коледна елха и пързалянето със зимни кънки са навлезли в България благодарение на Сандро. Освен това идеята да имаш куче като домашен любимец е въведена от княза и неговата болонка. Когато българите научили, че кучето спи на леглото до господаря си, това било много странно, но както е видно от съвремието ни, в някакъв момент тази идея много ни е допаднала…

 

Изложбата „Сандро княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“,  ще бъде първата експозиция, показана в новата сграда на парламента.

 

Това огласи председателят на Народното събрание Росен Желязков след разговор с Антонина Стоянова, председател на фондация „Ценности“, благодарение на която неизвестните до сега фотоси и факти за живота на първия български владетел след освобождението през 1878 година достигнаха до България.

 

Миналата есен  фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ (по името на замъка недалеч от Дармщат, където е роден княза) показа резултатът от тригодишните издирвания на екип от учени и изследователи.

 

При откриването на изложбата Антонина Стоянова подчерта изключителната заслуга на Батенберг за Съединението и припомни, че той прави възможно съединението на Княжество България и Източна Румелия, рискувайки трона си. „Така от български княз се превръща в обединител на българската държава. Нищо друго да не беше направил Александър фон Батенберг, с тази жертвоготовна постъпка той ще остане завинаги в нашето съзнание“, каза тя.

 

„Това е човекът, който влизайки в Пловдив, е посрещнат с възгласите: „Княз на Северна и на Южна България!“, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той подчерта, че князът избира български имена за децата си – Вера-Цветана и Крум-Асен  и пожелава да бъде погребан в София. „И днес неговата гробница толкова естествено се вписва в нашия градски пейзаж, че почти никой не я забелязва. Така се е вписал в българската история, че сякаш никой не го забелязва. И тази изложба има за цел да бъде забелязан“, развълнува се председателят на парламента.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова не пожела да вземе думата, а само поднесе огромен букет на Антонина Стоянова. 

 

Ръководителят на отдела „Култура и връзка с медиите“ Дебора Лавал поздрави събитието от името на германската посланичка Ирене Мария Планк.

 

Специален адрес прочете и Джони Гловър от името на председателя на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ д-р Йоахим Кернер, който не успя да дойде в България по здравословни причини.

 

Д-р Зигрун Комати представи председателя на общинския съвет на Карлово Доньо Тодоров. (Градът  е побратимен с община Зеехайм-Югенхайм и двете населени места се радват на дългогодишно сътрудничество).  Умилителна бе срещата и на д-р Зигрун Комати с нейната преподавателка от следването й в България – проф. Руска Симеонова.

 

Сред множеството дошло да разгледа изложбата изпъкваха бившият премиер Филип Димитров и съпругата му Елена, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, върховният и конституционен съдия  доц. Маргарита Златарева, специалистът по епохата на Батенберг проф. Веселин Янчев, радиолегендата Божана Димитрова, учени, дипломати, представители на бизнеса, светски личности.

 

Бяха отправени благодарности и към Мило Борисов и Роси Маккий – меценати и предприемачи.

 

Ръководител на проекта за България е Слава Иванова, а дизайнът на таблата е дело на Ива Велинова.

Снимки Кайа Христова и Фотогруп

 

 


От категорията

И двата концерта на Лили Иванова в НДК са разпродадени!Примата чака срещата с публиката с нетърпение

И двата концерта на Лили Иванова в НДК са разпродадени!-I-dvata-kontserta-na-Lili-Ivanova-v-NDK-sa-razprodadeni-_1701422179.jpg

И тази година примата обиколи цяла България, за да изнесе 15 концерта в 13 ...

1 дек. 2023 | 11:02

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махнаха критиките ми за Тръмп

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махната критиките ми за Тръмп -1428676790.jpg

Първоначално актьорът изглеждаше объркан, докато четеше от аутокю на сцената на ...

28 ноем. 2023 | 16:34

Проф. Маразов за поезията на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?

Проф. Маразов за книгата на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?-Prof--Marazov-za-knigata-na-akad--Sgurev--Svetat-takav-e--Drug-svyat-nyama-_1701181335.png

В „Размисли за съвремието“ академик Васил Сгурев предлага своите паралелни ...

28 ноем. 2023 | 16:20

Диригентът Огнян Митонов: Желанието ни е да съчетаем по-хармонично инструменталното с вокалното
(Галерия)

Диригентът Огнян Митонов: Желанието ни е да съчетаем по-хармонично инструменталното с вокалното-Dirigentat-Ognyan-Mitonov--Zhelanieto-ni-e-da-sachetaem-po-harmonichno-instrumentalnoto-s-vokalnoto_1701389644.jpg

На 11 декември във Военния клуб ще продължи с концерта „Майсторите на ...

1 дек. 2023 | 02:12

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25