Мария Габриел: Замразявам преговорите за правителство с ПП

Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа, каза Борисов

Мария Габриел: Замразявам преговорите за правителство с ПП-ДБ, всичко си има граници!

21795 | 27 май 2023 | 16:57

Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, каза Томислав Дончев

Мария Габриел: Замразявам преговорите за правителство с ПП-Mariya-Gabriel--Zamrazyavam-pregovorite-za-pravitelstvo-s-PP_1685196664.pngМария Габриел: Замразявам преговорите за правителство с ПП-Mariya-Gabriel--Zamrazyavam-pregovorite-za-pravitelstvo-s-PP_1685196689.pngИзпълнителната комисия на ГЕРБ решава за кабинета "Денков - Габриел"-Izpalnitelnata-komisiya-na-GERB-reshava-za-kabineta--Denkov---Gabriel-_1685196253.png

Замразявам преговорите за правителство с ПП, преди да им сложа окончателен край!

 

Това заяви на брифинг Мария Габриел след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което бе взето решение за бъдещето на ротационен кабинет с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ).

 

Както Епицентър. бг първи написа джентълменското споразумение между ГЕРБ и ПП се проваля.

 

Замразяването означава, че могат да бъдат размразени преди да им се сложши край, поясни Габриел в отговор на въпрос и добави, че "Продължаваме промяната" дължи извинение не към нея, а към гражданите, учителите, офицерите.

 

Лидерът Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е направила много компромиси, отстъпвайки премиерския пост и своя мандат и спазвайки договореното в законодателната програма с приемането на закона срещу домашното насилие и наказателно-процесуалния кодекс. Добави, че ще предложи на Народното събрание "да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване".

 

Габриел е възмутена от стила на управление на "Продължаваме промяната", проличал в изтеклите записи, който, според оценката на ГЕРБ, се разминава с европейските ценности. 

 

"Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после е колегите си. замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката", заяви в началото на брифинга Габриел.

 

По думите й проблемът в записа са изговорените визия и начин на управление, които са в разрез с всички европейски практики.

 

"Всичко си има граница, моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на основата на лъжа и неспазване на основни принципи на републиката," каза Габриел след съвещанието на ГЕРБ.

 

"Оставям настрана лъжите за моята личност, проблемът е, че може да става дума за начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики", заяви тя на пресконференция.

 

По думите й "става въпрос за визия на управлението на държавата, спазване на принципите на българската република".

 

"Без ясни гаранции за спазването им, не бих могла да се ангажирам на този етап", каза бившият български еврокомисар. Добави, че прекратяването изпраща ясен сигнал да се водим от нуждите на държавата, а не други не толкова благородни помисли".

 

Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго навън, подчерта тя.

 

С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам че това е неприемливо и спрямо тях. „Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава".

 

Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи. Според нея експертното правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но в момента е по-важно да има яснота за ненарушаване на закона, както и неполитизирането на държавния апарат и службите.

 

Томислав Дончев коментира, че "този който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той:

 

"Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще рави чистки, няма значение дали е законно или незаконно".

 

"След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че под "ала-бала" е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ. "Приемаме, че там е най-голямата демокрация", аргументира се лидерът на ГЕРБ. "Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати", посочи Борисов как ще става гласуването.

 

Лидерът на ГЕРБ отправи обвинения, че "Продължаваме България" са дискредитирали България пред чуждестранните партньори с разговорите за подкрепа от чужди посолства. Заяви, че никога в дългогодишната му практика не е имало съгласуване на постове с чужди представители, нито има такава практика. По думите му световните лидери занапред няма да искат да разтоварят по телефона, нито да си разменят имейли с България, защото е много лош тон да се коментира кой с кого е разтговарял и какви договорки е постигнал.

 

"Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа", каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Напомни, че е нямал такъв 2 години и отбеляза, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът за държавния бюджет.


"Това е "Уотъргейт". Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така", продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите. Даде пример с "Гранична полиция", в която ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. "Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери", ядоса се Борисов.

 

Посочи, че първоначално преговорите били за правителство със срок 3 месеца.

Лидерът на ГЕРБ каза, че обяснявал на всеки колко е важно да има правителство, да се приеме бюджет и други ключови закони.

"Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора - да махнат хората...", продължи Борисов. И поясни, че за 2 години, откакто ГЕРБ не е на власт, нямали хора никъде. Той се ядоса на чутото в записите, че от ПП са искали да правят местния вот с техен вътрешен министър и така да го манипулират.

"Хубава, лоша, такава е", каза Борисов за държавната администрация и попита откъде ще бъдат намерени нови хора за нея. Борисов заяви, че лично е настоявал Асен Василев да е финансов министър в кабинета, защото в противен случай щял да каже, че ако той е бил на поста, дефицитът щял да е под 3%.

"В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго", продължи лидерът на ГЕРБ. Категорично отрече да се е срещал с бащата на Кирил Петков.

"ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата... ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват", заяви още Борисов.

Ние подходихме честно, отговорно, отвърна Борисов, запитан съжалява ли ГЕРБ, че са върнали мандата. "С приятели се изпокарахме само и само да преведем България", каза лидерът на ГЕРБ.

Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже "за тая служба искам Иван Иванов", посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с "посолството". 

 

"Няма практика посолствата да идват и да дават кадрови решения. Категоричен съм, че абсолютно никога чужди посолства не са се месили. Те могат да одобрят едно назначение, но никога не са се бъркали и не са предлагали кадри. Това ще ни навреди много в Европа. Ще стигнем до момента да не ни вдигне никой телефона в Европа и да не ни напише един имейл. Това направиха тези хора, които се опитват да изнудват цялата държава и вместо да обединим усилията, всичко отива по дяволите, продължи Борисов.

Лидерът  на ГЕРБ коментира и думите си към симпатизанти, че като не им харесва партията, има 240 други. Поясни, че това не е като футбола и не може Лео Меси да спечели Световното първенство за Аржентина и да даде купата на Франция. Припомни, че толкова пъти е обяснявал, че подобен кабинет е полезен за държавата, че повечето хора са го разбрали.

Не е случайно, че записите излизат сега, заключи Борисов. И поясни, че на разговорите от "Продължаваме промяната" са се държали съвсем различно на преговорите. Стресна ни начина, по който смятат да управляват държавата, каза Борисов.

 

"Как си обяснявате защо "Да, България", които са били с тях не искат да дадат министри в кабинета? За да могат после да се отрекат и да кажат "Не, не, ние не сме били с тях", каза още Борисов.


"Преговорите могат да бъдат размразени, преди да бъде сложен окончателно край. Аз посочих принципи и отговори, които чакам. Извинението не е към мен, а към гражданите. Уважението е към партньорите. Това ще предопредели дали ще има размразяване", обясни Мария Габриел.


А Борисов се зачуди как колегите от ДБ ще приемат изказванията, че не са антируско настроени.

"Те са мислили да заменят един параван с друг, за да могат да безчинстват навсякъде. ГЕРБ е гарант, че няма да допуснем подобно нещо. Ще бъдат размразени, ако видим истинско желание и това, което и ДБ казват, експертно правителство с кратък срок", разкри Борисов.

"Трети мандат не виждам как ще стане. И тогава изборите са много по-честен вариант към хората", добави той, като все пак призова за разум, за да може да се изпълнят приоритетите, които са поставени на масата.Изпълнителната комисия на ГЕРБ решава за кабинета "Денков - Габриел" (На живо)

Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, каза Томислав Дончев

От категорията

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Протестиращите енергетици не отидоха на среща с премиера, бунтът се разраства

Протестиращите енергетици не отидоха на среща с премиера - искат разговор тук, а не в София-Protestirashtite-energetitsi-ne-otidoha-na-sreshta-s-premiera---iskat-razgovor-tuk--a-ne-v-Sofiya_1696168964.jpg

Ако някой отиде на срещата с премиера днес, това ще бъде ритуално ...

1 окт. 2023 | 17:01

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

Слави Трифонов: Асен Василев изпрати в Брюксел този ПВУ с ужасяващи условия за енергийния сектор

Слави Трифонов: Миньорите и енергетиците са абсолютно прави-Slavi-Trifonov-za-boya-v-NS--Ne-e-samo-sramno--to-e-omerzitelno--I-unizitelno--Absolyuten-razpad_1685617840.jpg

Истината е на тяхна страна. Правото е на тяхна страна. Моралът е на тяхна ...

1 окт. 2023 | 21:30

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20