Калоян Методиев: Ако има учебник какво не трябва да се прави в политиката, ПП-ДБ са го изяли с кориците

Никой не би трябвало да има доверие на тези момчета и момичета, които си говорят махленски, каза по адрес на "Промяната" политологът

К. Методиев: Ако има учебник какво не трябва да се прави в политиката, ПП-ДБ са го изяли с кориците

8248 | 27 май 2024 | 11:47

Подкрепям тази политика, която Нинова единствена отстоява в последните 5-6 години, посочи вторият в листата на "БСП за България" в 25 МИР София


_2024 izbori_v013

 

Калоян Методиев, политолог, втори в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София

- Защо поискахте да станете депутат, какво искате да промените и каква ще бъде първата ви инициатива като народен представител? Вие сте на второ място в столичния 25 МИР, така че вероятността да бъдете избран, е да не кажа 100 %-ова, но огромна.

- В живота 100 процента няма. А на въпроса защо съм влязъл в политиката - това съм учил, това съм специализирал, това съм преподавал, това съм работил, така че по съвсем естествен начин дойде и приемането на поканата от страна на Корнелия Нинова да съм втори в 25-ти МИР София.

- Листата, водена от нея.

- Да, аз съм втори, след нея. Подкрепям тази политика, която Нинова единствена остана да отстоява в последните 5-6 години. Само тя остана като последен бастион срещу модела „ГЕРБ” на задкулисие, на разбиване на партийната система, на печални резултати от управлението. Така, че по съвсем естествен път дойде всичко. Този въпрос, мисля, трябва да се задава повече към тези певци, които влизат в парламента, за да показват средни пръсти – давам го като емблематичен пример. При мен дойде естествено – това е моят занаят, моето призвание.

- Първата ви инициатива?

- Първата инициатива ще е съобразена с политиката на партията и политиките, които тя прокарва - един депутат не може да е самостоятелен електрон, който се движи в Парламента. Разбира се, аз имам първите въпроси, които ми се поставят от избирателите в 25-ти район. И ще дам конкретен пример: От 30 години карам кола, и в една и съща отсечка между Горнобански път, и между Суходол и Люлин всяка седмица стоя в огромно задръстване. Сега, при срещите хората, ми казват - кога и за нас ще има път? Защото това сме над 200 хиляди души – в Овча Купел, в Горна Баня, в Красна поляна, в Люлин, в Суходол, Банкя, които сме изложени всеки Божи ден на тежки задръствания. Тровени сме от вредни газове и губим икономически хиляди часове. Ще направя всичко възможно да бъде притисната изпълнителната власт, Столична община, всички, от които зависи – за да се завърши тази дъга на Околовръстния път поради тези вредни социални, екологични и икономически проблеми.

- Очаквате ли след 9 юни, след изборите да се състави работещо, редовно правителсво? Защото, сега страната излиза от едно 10-месечно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със съдействието на ДПС, които направиха възможни промените в Конституцията, важни закони бяха внасяни и приемани с техни гласове. Сега, обаче виждаме, че има много яростни критики между ГЕРБ-СДС от една страна и ПП-ДБ от друга?

- Свидетели сме на опити за отграничаване, за да кажат избирателите в кампанията, че те са две различни неща. Но, става въпрос за едни и същи хора, от една и съща сглобка, които са пристъпили всички възможни морални принципи. Документите обаче са безпощадни. Там седят подписите на Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Пеевски, Христо Иванов - под едни и същи законопроекти, конституционни промени. Една грозна разправия доведе до края на това управление - за т.нар. бухалки - прокуратурата, НАП, регулаторите, които не можаха да разделят. Там принципи няма. Тази сглобка пак ще се сглоби след изборите на базата на общия интерес и на алъш-вериша, който провеждаха през тези 9 месеца. Резултати за българския народ по отношение на качеството на живот, на конкретни резултати от управлението – няма. Това беше загубено време за държавата.

- Социолозите дават своите прогнози – вероятността две форации да имат мнозинство засега е малка, но дори да има 121 гласа между две политически формации, то ще бъде толкова крехко, че може би ще бъде изключително нестабилно, трябва да има и трета формация. Има ли конфигурация и при какви условия участие да вземе в подобна управленска конструкция БСП?

- В подобна конструкция, която очертахте току-що - няма. Трябва да е ясно вече, че Нинова, и БСП под нейното ръководство, остана последната партия, която каза „с Борисов никога”, взе решение на върховните си органи и поддържа тази политика, въпреки бухалките, медийната помия, която се лее, компромати, натиск, целия инструментариум на една завладяна държава, който се изсипва върху тях. Но няма отстъпление по този въпрос, няма и да има. Отстъплението го направиха ПП-ДБ, които излъгаха избирателите си. Единственото реално правителство в момента е надпартийно, равно отдалечено от партиите, програмно, с конкретен срок и приоритети. Което правителство да започне да изкарва поетапно държавата от политическата криза.

- Кажете най-важните условия?

- Трябва да се поддържат социалните системи в държавата през следващата година, да са функциониращи, за да може хората да са спокойни. Да се махне напрежението от бизнеса, защото всяко управление на ГЕРБ вкарва огромен страх у всеки, който има от квартално магазинче до голяма фабрика, защото не знаеш кой ще дойде да ти почука на вратата и да ти каже „аз искам да съм ти съдружник” или да ти харесат бизнеса. Трето, другите държави вече си изхарчиха милиардите по „Плана за възстановяване и устойчивост“. Гърците забравиха кога са ги изхарчили. Това са парите за ковид кризата, които стоят в Европейската банка. Тези пари трябва да са национален приоритет и да се вкарат в българската икономика – здравеопазване, образование, социална система. Разбира се, да не забравяме Шенген, защото сме на една крачка. Има неща, които могат да се свършат бързо, за да се освободи българският бизнес, туризма и така да могат да влизат пари в държавата.

- Кои биха били пък червените линии, които БСП не би пристъпила за участие във властта?

- Това трябва да реши партията, разбира се, защото аз съм гражданска квота. Но, отсега мога да ви кажа, че всякакво присъствие на лицето Бойко Борисов или негови проксита в управлението е такава червена линия. Още повече, че той се гласи за премиерски мандат, директно вече намеква, че е готов да управлява страната. Това не е червена линия, това е червен ров, който по никакъв начин няма да приемем, защото ще е катастрофа за държавата. Да не забравяме, че по време на неговите управления за първи път в историята на България ние сме по социално-икономически показатели след Румъния. Този човек ни вкара след Румъния! Никога не сме били след Румъния. И унизително днес ние трябва днес да обясняваме, че сме зад тях, а те да казват „не искаме с българите да участваме в никакви конфигурации, защото те ни бавят”.

Другият резултат от неговите управления е, че българите живеят най-кратко в ЕС. Не го казва Калоян Методиев, казва го Евростат, казва го и българската статистика. Българските мъже живеят 69 години средна възраст, което е абсурд. В другите европейски страни живеят 10 години повече от нас. А в тази статистика се оглежда здравеопазване, въздух, вода храна, стрес... цялото качество на живот. И това не е следствие на лош климат или война, а само на лошо управление. Този човек иска да управлява България с едни 500 хиляди души, но останалите 5 милиона сме превърнати в заложници на неговата политика. Няма резултати, не може да има резултати, три пъти е бил премиер - и трите пъти сме на първо място по корупция, на последно място по продължителност на живота, първи по ракови забалявания, всички негативни класации са в това портфолио. Това са фактите. След Румъния ли сме – след Румъния сме. Някога били ли сме в последните 100 години – не сме. Кой управлява 15 години България – той. Всеки проблем си има име и адрес.

Така, че това е червена линия и мисля, че избирателите трябва да си дават сметка, че ПП-ДБ и всички останали, които се прегърнаха с него, приключиха в политиката. Това е линия, която не трябва да бъде минавана, най-малкото, защото не е в интерес на държавата.

- 2021 г. БСП влезе в коалиционно управление, заедно с ПП, ДБ и ИТН, тогава бяхте управяващи, ГЕРБ беше в изолация. Сега, страната излиза от 10-месечно управление, в което ГЕРБ участваше само с един министър /б.р след оспорване от Калоян Методиев/: Така казват, БСП беше в опозиция. След 9 юни, очертавайки всичко, което казахте, до каква конфигурация ще бъде по-близка ситуацията в страната – до такава, в която БСП ще може да участва в управлението или до такава, в която може да бъде и опозиция?

- При условие на договорен преходен кабинет, който да е надпартиен, програмен – може да участва в управлението. Кабинет, който може да изведе страната от пермаментната политическа криза и от спиралата от избори, в която сме влезли.

Но, за 7 месеца управление, което споменахте: 22 милиарда за социална политика, бизнесът си отдъхна – оставиха го на мира, ГЕРБ бяха държани далеч от властта, именно затова беше свалено правителството. На първо място бяхме по индустриално производство. И това, в секторите, които управляваше БСП. Едни безплатни детски градини вземете – аз знам как се е случило, с какъв натиск от страна на БСП върху ПП, за пенсиите – същото. Но се видя, че за 7 месеца може да се прави друга политика. За България има и друг път. Видя се, че и с 23 депутати по времето на последната Сглобка Нинова успя да спре либерализацията на пазара на ток с една година, за да не пострадат хората и да не се вдигнат цените от 1 юли. Т.е. и в опозиция, и в управление показахме, че можем да се справяме със задачите и да си изпълняваме обещаното. А нали това е и смисълът на политиката.

- В последната седмима много нашумя един запис, единият, излязъл в онлайн пространството, беше препубликуван от ПП и на тяхната фесбук страница. Има и други записи – в последния се споменава и името на лидера на БСП Корнелия Нинова. Какво е вашето отношение към тези излизащи записи?

- Ако има учебник по политика, в който се казва какво не трябва да се прави в политиката – ПП-ДБ са го изяли от кора до кора и го изпълниха във всичките му възможни вариации. На какво сме свидетели? Някакви записи отпреди години, изрязани, говорят си някакви хора, появяват се на парче – цялото това нещо си има цел. Очевидно, никой не би трябвало да има доверие на тези момчета и момичета, които си говорят махленски, не е ясно за какво става въпрос, извадено от контекста. Очевидно, изкарани с идеята да се вкарат и Нинова, и БСП в калните борби – подчертавам, калните борби на Сглобката помежду им. Защото, точно на това сме свидетели – всички да бъдат очернени. Това е технологията на Борисов. Наблюдавам го 15 години – „да не сме сами в Сглобката, при този кален развод - дайте да бутнем и другите”. Е, няма да му се получи. Отсега искам да му кажа: Остави БСП на мира, остави Корнелия Нинова на мира. Това не е поредният проект, който ще погълнеш по начина, по който погълна 10-15 партии досега. Ще направим всичко възможно да не го позволим.

- Сега малко и за конкуренцията вляво – „Солидарна България”, която обединява Мая Манолова и Ваня Григорова, „Левицата”....

- /Смее се/ Знам какво ще ме питате...

- Какво ще ви питам?

- Сигурно за Тик-тока, за кражбите ...

- Вие къде държите паролите за Инстаграм и Тик-ток?

- Предполагам, в пресцентъра си ги държат, но това ли щяхте да ме питате?

- Не, но това е забавен отговор. Сега - защо хората да изберат БСП, а не Ваня Григорова, Мая Манолова или „Левицата”? Не става ли прекалено населено в този ляв спектър?

- Не, напротив. Това са поредните пародии между тандема Мая Манолова-Ваня Григорова и Михаил Миков – той да казва, че са му откраднали паролата от компютъра, 3 дни да ги преследват да им ги връщат… Такава пародия, такива циркаджии не е сериозно въобще да ги коментираме. Те трябва да отговорят на други въпроси – откъде имат толкова пари за билбордове? Аз съм кандидат след лидер на партия, която е парламентарно представена – имам нула билбордове. Те имат бибордове за милиони в София и страната – значи там някой излива огромни пари, зад тях. И тук, за да свърши шеговитата част, защото наистина не си заслужава да се заимаваме с техните върешни драми, пренебрежимо малко доверие имат: Призовавам хората да не си пилеят гласа за такива малки партии – само за субсидия са. И за зависимости. Защото, след това тези, които са им наляли милионите, ще искат да им се връщат чрез контролирана политика и непочтени гласувания. Нито глас за тези партии, защото се видя алтернативата в момента.

Подкрепа за БСП с номер 24 в бюлетината – само ние не се продадохме и сме единствената алтернатива срещу реставрацията на модела „ГЕРБ”.


Интервю за предаването "Офанзива" с водещ Любо Огнянов

 


Еврохолд

От категорията

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане-Prezidentat-Radev-otkazal-sreshta-s-premiera-na-Cherna-gora-sled-4-minutno-chakane_1718687374.jpg

Премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев. ...

18 юни 2024 | 08:08

Николай Костадинов: Сривът на ПП-ДБ във Варна подлага под съмнение легитимността на кмета

Николай Костадинов: Сривът на ПП-ДБ във Варна подлага под съмнение легитимността на кмета-Nikolay-Kostadinov--Srivat-na-PP-DB-vav-Varna-podlaga-pod-samnenie-legitimnostta-na-kmeta_1718685451.jpg

От „Възраждане“ уточниха, че ще продължат да се борят с основния враг на ...

18 юни 2024 | 07:36

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правиителство на споделената отговорност-GERB-SDS-prodalzhava-konsultatsiite-s-partiite--predlagat-praviitelstvo-na-spodelenata-otgovornost_1718686162.png

След срещата с ДПС стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и ...

18 юни 2024 | 07:47

Румен Радев: В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи

Румен Радев: В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи-Rumen-Radev--V-edna-parlamentarna-republika-nay-vazhnoto-e-parlamentat-da-raboti_1718620270.png

От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси. ...

17 юни 2024 | 13:29

Най-важното

Заради удължения разговор с германците времето за подготовка на помещението за българската делегация се е оказало недостатъчно

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане-Prezidentat-Radev-otkazal-sreshta-s-premiera-na-Cherna-gora-sled-4-minutno-chakane_1718687374.jpg

Премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев. ...

18 юни 2024 | 08:08

Днес се събира ИБ на партията, за да реши дали все пак да не се отиде на разговорите.

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правиителство на споделената отговорност-GERB-SDS-prodalzhava-konsultatsiite-s-partiite--predlagat-praviitelstvo-na-spodelenata-otgovornost_1718686162.png

След срещата с ДПС стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и ...

18 юни 2024 | 07:47

Това е планирано за следващата седмица, добави председателят на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат-Ursula-fon-der-Layen-ne-poluchi-odobrenie-ot-evropeyskite-lideri-za-vtori-mandat_1718687026.jpg

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, ...

18 юни 2024 | 07:56

Той е първият с лична карта от ново поколение

Калин Стоянов е готов да остане министър на вътрешните работи, ако получи предложение

Министър Стоянов е първият с лична карта от ново поколение. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov-e-parviyat-s-lichna-karta-ot-novo-pokolenie--Snimka-BTA_1718620050.jpg

България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи ...

17 юни 2024 | 13:09

ПП-ДБ трябва да се запита може ли да има ясни отговорници по различни политики

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Според него трябва да се направят ясни и прозрачни колективни формати. ...

17 юни 2024 | 19:48

Ако продължаваме с експериментите и дадем възможност да влизат нови екстравагантни субекти, ориентацията на България може да бъде поставена под съмнение

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

170 народни представители са проевропейски насочени – това са ГЕРБ – СДС, ДПС, ...

17 юни 2024 | 16:18

Сайтът PERSPECTIVAINTERNACIONAL е на бившия посланик на Аржентина в София Н.П. Алфредо Атанасов

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Конфликтът ще се реши по сегашната демаркационна линия

Киевски политолог: Русия фактически поглъща Украйна парче по парче

Украински войници на фронта-Ukrainski-voynitsi-na-fronta_1718618919.jpg

"Очевидно извиненията, че не можем да участваме в преговори, вече няма да ...

17 юни 2024 | 13:07

Китай инвестира в модерни оръжия, предупреди той

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност-yadreni--raketi_1717838126.jpg

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг блокът трябва да покаже на ...

17 юни 2024 | 09:34