Разследващите са установили стотици пострадали

КПКОНПИ проверява групата, обвинена в измами с инвестиции във фондови борси

2217 | 18 апр. 2021 | 13:01

Тези хора, както и всички лица, които прокуратурата обвинява, стават незабавно лица, спрямо които Комисията започва проверка, обясни председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров


Антикорупционната комисия проверява групата, обвинена в измами с инвестиции в уж американски компании на фондовите борси. До намесата на комисията се стигна, след като прокуратурата повдигна обвинения на задържаните. Разследващите са установили стотици пострадали. По данни на прокуратурата, групата се е облагодетелствала с милиони левове.

 

Собственикът на автосервиз в малък балкански град е сред жертвите на групата измамници, подлъгала хората, че инвестират в компании, които се търгуват на американската фондова борса. Ще наречем мъжа Иван. Крие лицето си, защото го е срам в каква схема е попаднал.

 

„Юли месец 2019 година започнах да получавам обаждания. Първо ми искаха имейл адрес, за да ми изпратят информация за тяхната компания”, разказва той.

 

Поне два пъти пъти мъжът им отказва, но по думите му - те били доста настоятелни. Предложили му да инвестира в компании, чиито акции тепърва ще бъдат пуснати за продажба. Като вероятността за печалба е над 200 %.

 

Инвестиционните посредници убеждавали, че имат лиценз от БНБ и няма никаква опасност за парите на вложителите, разказва ни Иван.

Последвала нова оферта - ако инвестира още 1500 лв., могат да купят акции на изключително изгодна цена. Последвали нови плащания от страна на Иван.

 

След вложени 7 хил. лв., мъжът поискал да разбере как и кога ще може да получи печалбата си, защото получавал мейли колко добре вървят инвестициите му. Въпреки че доходността била не обещаните 200 %, а не повече от 70 на сто.

 

И така, Иван продължил да инвестира, докато общата сума набъбнала до 20 хил.лв. Когато поискал да изтегли част от печалбата, започнало прехвърляне между  служители в компанията. Установил, че е измамен в началото на април, когато прокуратурата обяви, че е разбила банда, присвоила над 1 млн. лв.по тази схема.

 

„Тези хора, както и всички лица, които прокуратурата обвинява, стават незабавно лица, спрямо които Комисията започва проверка”, обясни председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.


От категорията

"Градус" съди Илчовски за клевети

"Градус" съди Илчовски за клевети -1620382210.jpg

„Градус“ АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й ...

7 май 2021 | 13:08

Районът е отцепен от полицията

Взрив в жилищна сграда в центъра на Асеновград

Снимка Кадър Нова телевизия-1620491808.png

На мястото са пристигнали няколко екипа на пожарната

8 май 2021 | 19:30

Това сочат данните на БНБ

Най-често фалшифицираната банкнота е тази от 20 лева

-1496744942.jpg

За първите три месеца на годината са заловени 217 неистински банкноти, 98 от ...

7 май 2021 | 18:01

До дни екстрадират от Дубай дясната ръка на Божков - Георги Попов

-1581587936.jpg

Хазартният бос незабавно е поискал от финансираните от него политически ...

6 май 2021 | 12:36