КЗП: Увеличаване на сметките за мобилен телефон – как да бъде спряно и да бъдат защитени хората

Как да бъдат защитени хората?

Димитър Маргаритов: Как да бъде спряно увеличението на сметките за мобилен телефон?

7466 | 3 февр. 2023 | 11:34

На ход е Комисията, която най-сетне трябва да покаже в актуалния си състав /доколко законен е друг въпрос/, че мисли за защитата на хората и е способна да им съдейства да се измъкнат от този капан


Димитър Маргаритов,
председател на КЗП ( 2016-2021),

зам.министър на икономиката (2022)

Вече стана ясно, че и трите основни оператора на мобилни комуникационни услуги в България възнамеряват да вдигнат цените си с около 15 на сто от началото на този месец. Законно ли е това и как може да бъде спряно?! По-долу ще се опитам да дам моя прочит на експерт и председател на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ до преди почти година.


Сигурно всички си спомнят, че миналия януари същите „играчи“ на пазара направиха опит за индексират цените си с инфлацията за две години наведнъж и след намесата на тогавашния икономически министър Корнелия Нинова и на КЗП това намерение беше осуетено и нещата се сведоха до минимално нарастване с около 3 на сто /което беше и първо от почти 10 години насам/. И понеже виждам как някои в опит да възкресят окончателно и безвъзвратно заминалия си някогашен политически рейтинг /да, г-жа Манолова имам предвид!/ креснаха, че никой нищо не бил направил и затова се стигнало до този произвол, да кажем много ясно:


За разлика от миналата година, това, което се случва сега, не е нелоялна търговска практика – достатъчно е да се прочете само един текст от Закона за защита на потребителите, за да стане ясно защо. Но въпреки това, според мен е незаконосъобразен акт от страна на мобилните оператори, тъй като в настоящата ситуация клаузата за едностранно индексиране с процента на годишната инфлация е неравноправна и в ущърб на потребителите. Да обясним накратко:


Неравноправна клауза в договор, сключван с потребител, е уговорка във вреда на потребителя, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя. Това е законовият текст в статичния му вид. Но той винаги би трябвало да се тълкува в контекста на конкретния динамичен житейски момент. Или простичко казано – ако преди година 3 процента на фона на икономическата ситуация, инфлацията, доходите, покупателната способност на населението и т.н. не биха създали такова неравновесие между страните, днес ситуацията е съвсем различна.

 

Ето малко сухи числа, за да видим каква е ситуацията една година по-късно: средногодишната инфлация за 2022 г., според Националния статистически институт /НСИ/ наистина е около 15 процента, но пак по негови данни доходите на над 67 на сто от домакинствата са останали без промяна към октомври 2022 г., а за близо 5 процента те дори са намалели. НСИ отчита среден ръст на заплатите от едва 10 на сто, а реалният съществен принос в домакинствата започват да имат увеличените пенсии, чийто среден ръст е 44 на сто.

 

Храните в България са повишили стойността си през изминалата година с 25.6 на сто. Ресторантите, чийто ДДС остава 9 процента и през тази година, са увеличили цените си средно с 23 на сто. Хлябът, който пък е с нулева ставка за данъка върху добавената стойност, е поскъпнал с 20 процента. Обещанието на бизнеса от края на ноември, че като продължи да получава помощи за тока ще намали цените си, засега е само на думи.

 

За декември инфлацията е добавила 0.9 процента, а поскъпването на храните е 0.6 процента. Ако продължим с анализа на данните от официалния държавен орган, ще видим, че в същото време над 75 процента от българите изпитват затруднения да покриват всекидневните си разходи. Част от тях са засегнати от поскъпването на парното и на газа, за които не са предвидени помощи за настоящия отоплителен сезон. И така нататък и така нататък.

 

Като оставим настрани факта, че тези данни показват начина, по който прехваленият напоследък служебен кабинет се е справил с кризата, на тях трябва да стъпи органът, който е натоварен с конкретната преценка дали при това положение е справедлива /разбирай равноправна/ клаузата, която дава право на операторите да вдигнат механично цените си с процента на инфлация, без да отчитат останалите фактори, които влияят върху икономическото състояние на потребителите.

 

В случая този орган /както посочи и омбудсманът, за съжаление „адресирайки“ за пореден път бланкетно един проблем към друг орган/, е КЗП.

 

И още един жокер – конкретна законова хипотеза за неравноправност: налице е когато дава право на търговеца или доставчика да увеличава цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателно определената цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора.

 

Ето тук е „заровено кучето“ – едва ли с 3 на сто е значително завишаване при почти непроменени икономически показатели, но с 15 на сто при изнесените сега официални данни в тяхната съвкупност за мен няма съмнение, че такова е налице.


Така че, сега на ход е Комисията, която най-сетне трябва да покаже в актуалния си състав /доколко законен е друг въпрос/, че мисли за защитата на хората и е способна да им съдейства да се измъкнат от този капан.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   


ОЗК

От категорията

Росен Христов: Очаква се от догодина да получаваме около 1 млрд. куб. метра газ от Александруполис

Росен Христов: Очаква се от догодина да получаваме около 1 млрд. куб. м. газ от Александруполис. Снимки БТА-Rosen-Hristov--Ochakva-se-ot-dogodina-da-poluchavame-okolo-1-mlrd--kub--m--gaz-ot-Aleksandrupolis--Snimki-BTA_1679659245.jpg

Министърът на енергетиката Росен Христов заедно с изпълнителния директор на ...

24 март 2023 | 13:23

Ройтерс: ЕЦБ изисква Raiffeisen Bank да напусне Русия

Ройтерс: ЕЦБ изисква Raiffeisen Bank да напусне Русия-Royters--ETsB-iziskva-Raiffeisen-Bank-da-napusne-Rusiya_1679651785.jpg

Raiffeisen Bank играе ключова роля в руската икономика, като представлява около ...

24 март 2023 | 11:55

Лъчезар Богданов: Закон за таван на надценките е абсолютно неприложим

Лъчезар Богданов: Закон за таван на надценките е абсолютно неприложим-1578140118.png

Може да направи стоките по-скъпи и да изгони по-евтините доставчици от пазара, ...

27 март 2023 | 12:43

Как Румъния изпревари Гърция и Хърватия по БВП на глава от населението, а България е на дъното

Страни от Източна Европа, били част от Съветския съюз, догонват вече Западна Европа”, коментира Лъчезар Богданов-Strani-ot-Iztochna-Evropa--bili-chast-ot-Savetskiya-sayuz--dogonvat-veche-Zapadna-Evropa--komentira-Lachezar-Bogdanov_1679898629.png

Страни от Източна Европа, били част от Съветския съюз, догонват вече Западна ...

27 март 2023 | 09:28

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26