Под ръководството на Георги Първанов БСП възкръсна

Социалистическата партия се възроди на местните избори, побеждавайки в знакови сини крепости

Обединената левица иска да възкръсне отново и Първанов си спомни как спаси БСП през 1999 г.

10198 | 29 ноем. 2022 | 18:36

Левицата се разписва като главно действащо лице в осъществяването на най-важната цел на България след 1989 г. - приемането в Европейския съюз


Когато има историческа необходимост от една партия, когато нейните идеи срещат симпатии, колкото и тежко изборно поражение да понесе, може да възкръсне като Феникс от пепелта.

Пример за това в най-новата история на България е БСП, партията наследник на БКП, която всички през 90-те чакаха да изчезне или да се маргинализира напълно, защото точно такава бе съдбата на повечето бивши комунистически партии от Източна Европа.

 

БСП тогава не изчезна, но днес е в незавидно състояние с 260 хиляди гласа на последните избори. И пето място.

И, естествено, зачестиха идеите "как да се спаси лявото, за да победи отново".

 

България е лява страна, в нея има над милион и половина леви избиратели, но те не са представени.

 

Това се чу на кръглата маса "Лява България - идеи, политики, единение", на която участваха знакови имена на левицата, повечето напуснали БСП или изключени през годините. Като президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, който сега е в АБВ, лидера на АБВ Румен Петков, на "Движение 21" - Татяна Дончева, на "Изправи се" - Мая Манолова, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, бивши министри и депутати от левицата, двама нейни кметове.

 

Залата за форума бе избрана символично - на същото място, в зала №7 на НДК, през януари 2001 г. четири леви партии - БСП, БСДП, ОБТ и Евролевицата, подписват декларация за съюз - Нова левица.

 

В изказването си Първанов припомни обединението на левите партии, тръгнало от 1999 г., като подчерта, че тогава различията между БСП и БСДП са били много по-големи. "Преодоляхме стогодишна вражда", изтъкна Първанов, имайки предвид битките между комунисти и социалдемократи. Бившият лидер на БСП, когото и днес мнозина смятат за вдъхновител на бъдещето ляво обединение, припомни трудностите, с което са се сблъскали преди повече от 20 години. Днес вече забравени.

 

В края на 90-те години, когато повечето анализатори бяха единодушни, че след Жан-виденовата зима столетницата отива на политическото гробище, партията на Димитър Благоев най-неочаквано възкръсна, побеждавайки в половината областни центрове на местните избори през 1999 г. и почти в половината български общини.

 

Човекът, който тогава реанимира столетницата бе именно Георги Първанов. Но за него, а и за БСП под негово ръководство, всичко започна на 4 февруари 1997 г. На тази дата, станала историческа, лидерът на БСП Георги Първанов и излъченият от Висшия съвет на партията за кандидат-министър-председател Кирил Добрев връщат мандата за съставяне на правителство. Така Първанов и Добрев се противопоставят на категоричното становище на Висшия съвет да се състави втори социалистически кабинет. Виденов вече е подал оставка, страната е блокирана от протести и стачки срещу социалистическо правителство. Площадите реват "БСП в Сибир!" и "Кой не скача, е червен".

 

Историкът Първанов оценява, както се оказва в последствие, правилно, ситуацията.

Малко след това започва процес на обединение на лявото, до този момент белязано от разпад. Към тази дата от БСП се е отделила Евролевицата, възстановена е БСДП на д-р Петър Дертлиев, социалисти са се присъединили към Обединения блок на труда на проф. Кръстьо Петков. Още по-рано от бившата БКП се е отделило тръгнало Алтернативното социалистическо обединение.

Някогашната управляваща партия не е в лидираща позиция, очакват я по-скоро да изчезне.

 

Но въпреки всичко историческото обединение между социалисти и социалдемократи в България се състоява. Не на последно място, заради посредничеството на Партията на европейските социалисти и тогавашния й международен секретар Фридрих Рол.

 

Първите опознавателни срещи са проведени в Лесидрен и планинското село става нарицателно в левицата. Д-р Дертлиев излиза от болницата, за да отиде на срещата, въпреки ясно изразеното недоволство на всички членове на ръководството на БСДП. Но той усеща историческия момент.

Усеща го и Първанов. Изпълнителното бюро на БСП също среща на нож своя председател.

 

Първанов се сблъсква с недоверие и откровен опортюнизъм от страна на привържениците на Виденов, несъгласни с, както тогава я наричат - "четвъртофевруарската линия". Критиците на Първанов го обвиняват, че иска да превърне БСП в донор на гласове за други партии, произлезли от старата БКП. Да я "опакова" така, че да не се вижда и да я обезличат.

 

В онези години западните издания пишат за БСП само като за нереформирана бивша комунистическа партия.

БСП се стреми съм Социалистическия интернационал и ПЕС от 1994 г., когато сменя програмата си и възприема девизите на социалдемокрацията "Свобода, справедливост, солидарност", но в края на 90-те това членство изглежда невъзможно. Очите на интересуващите се от лявото в България са вперени в Евролевицата, получила парламентарно представителство.

 

От лятото на 1997 г. страната е управлявана от Обединените демократични сили, спечелили категорично мнозинство на предсрочните избори по-рано през пролетта. Министър-председател е енергичният Иван Костов, който не крие амбициите си да натика бившите комунисти в ъгъла. Знаково в централата на БСП на "Позитано" 20 е студено и мрачно - партията няма пари за парно, токът се пести.

По онова време парламентарно представените партии още не получават държавна субсидия, спонсорите гледат към победителя и безпаричието е направило почти невъзможна политическата дейност на левицата.

 

Първанов обаче продължава линията си на отваряне на БСП към гражданското общество. И след историческото помирение с БСДП на д-р Дертлиев, постига помирение и с ДПС, извинявайки се от името на БСП за Възродителния процес.

 

В такава обстановка през октомври 1999 г. се провеждат поредните местни избори. На предишните през 1995 г. БСП е тържествувала, а депутатът Клара Маринова е показала пред телевизионните екрани една напълно червена карта, в която градове като София и Пловдив са малки сини островчета. Сега обаче анализатори и наблюдатели очакват "картата на Клара" да посинее.

 

Вместо на знакови лица от партийните редици, Първанов залага на популярни обществени фигури като кандидати за кметове, разчита и на широки местни обединения.

 

И чудото става. България не посинява, нито Евролевицата изтласква БСП от политическия терен.

Напротив, бившите комунисти тържествуват в сините дотогава Варна и Бургас, печелят Русе и Стара Загора - общо в половината областни центрове.

От 262 общини в България БСП печели 115, СДС - 85, ДПС - 23, Евролевицата - 7.

"Бургас е моята болка" - с тези думи Костов признава поражението на своите в морския град, за който лично той е отговарял.

 

Резултатът позволява на БСП "да се окопае" в общините, да запази структурите си по места и да ги развива.

След този категоричен успех на социалистите престават да гледат като на "умиращ" политически субект и БСП става желан партньор.

 

"Солунската четворка" прераства в Нова левица и "Коалиция за България", в която се вливат и други леви партии.

 

Широкото отваряне на лявото ветрило заедно с прокламираните от левицата социални ценности правят възможно немислимото до този момент - победа на президентските избори през 2001 г.

 

Държавен глава става Георги Първанов, а "Една българска роза" цяла нощ оглася НДК, където е щабът на червения кандидат-президент.

 

Новият лидер на БСП Сергей Станишев продължава курса на консолидиране на левицата. Идва и международното признание - БСП е приета за член на Социалистическия интернационал през октомври 2003 г. и на Партията на европейските социалисти от 24 април 2004 г.

 

Така левицата се разписва като главно действащо лице в осъществяването на най-важната цел на българия след 1989 г. - приемането в Европейския съюз.

Това става на 1 януари 2007 г., когато президент и премиер на страната са двама лидери на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев.

 

Тези събития припомни на форума в НДК Първанов, за да призове: "Дайте да направим силна коалиция и да заложим на взаимното доверие!"

 

 

 

 

 

 

 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Илхан Кючюк с приза "Най-прогресивен БГ политик": Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приза "Най-прогресивен БГ политик": Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38