Под ръководството на Георги Първанов БСП възкръсна

Социалистическата партия се възроди на местните избори, побеждавайки в знакови сини крепости

Обединената левица иска да възкръсне отново и Първанов си спомни как спаси БСП през 1999 г.

14628 | 29 ноем. 2022 | 18:36

Левицата се разписва като главно действащо лице в осъществяването на най-важната цел на България след 1989 г. - приемането в Европейския съюз


Когато има историческа необходимост от една партия, когато нейните идеи срещат симпатии, колкото и тежко изборно поражение да понесе, може да възкръсне като Феникс от пепелта.

Пример за това в най-новата история на България е БСП, партията наследник на БКП, която всички през 90-те чакаха да изчезне или да се маргинализира напълно, защото точно такава бе съдбата на повечето бивши комунистически партии от Източна Европа.

 

БСП тогава не изчезна, но днес е в незавидно състояние с 260 хиляди гласа на последните избори. И пето място.

И, естествено, зачестиха идеите "как да се спаси лявото, за да победи отново".

 

България е лява страна, в нея има над милион и половина леви избиратели, но те не са представени.

 

Това се чу на кръглата маса "Лява България - идеи, политики, единение", на която участваха знакови имена на левицата, повечето напуснали БСП или изключени през годините. Като президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, който сега е в АБВ, лидера на АБВ Румен Петков, на "Движение 21" - Татяна Дончева, на "Изправи се" - Мая Манолова, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, бивши министри и депутати от левицата, двама нейни кметове.

 

Залата за форума бе избрана символично - на същото място, в зала №7 на НДК, през януари 2001 г. четири леви партии - БСП, БСДП, ОБТ и Евролевицата, подписват декларация за съюз - Нова левица.

 

В изказването си Първанов припомни обединението на левите партии, тръгнало от 1999 г., като подчерта, че тогава различията между БСП и БСДП са били много по-големи. "Преодоляхме стогодишна вражда", изтъкна Първанов, имайки предвид битките между комунисти и социалдемократи. Бившият лидер на БСП, когото и днес мнозина смятат за вдъхновител на бъдещето ляво обединение, припомни трудностите, с което са се сблъскали преди повече от 20 години. Днес вече забравени.

 

В края на 90-те години, когато повечето анализатори бяха единодушни, че след Жан-виденовата зима столетницата отива на политическото гробище, партията на Димитър Благоев най-неочаквано възкръсна, побеждавайки в половината областни центрове на местните избори през 1999 г. и почти в половината български общини.

 

Човекът, който тогава реанимира столетницата бе именно Георги Първанов. Но за него, а и за БСП под негово ръководство, всичко започна на 4 февруари 1997 г. На тази дата, станала историческа, лидерът на БСП Георги Първанов и излъченият от Висшия съвет на партията за кандидат-министър-председател Кирил Добрев връщат мандата за съставяне на правителство. Така Първанов и Добрев се противопоставят на категоричното становище на Висшия съвет да се състави втори социалистически кабинет. Виденов вече е подал оставка, страната е блокирана от протести и стачки срещу социалистическо правителство. Площадите реват "БСП в Сибир!" и "Кой не скача, е червен".

 

Историкът Първанов оценява, както се оказва в последствие, правилно, ситуацията.

Малко след това започва процес на обединение на лявото, до този момент белязано от разпад. Към тази дата от БСП се е отделила Евролевицата, възстановена е БСДП на д-р Петър Дертлиев, социалисти са се присъединили към Обединения блок на труда на проф. Кръстьо Петков. Още по-рано от бившата БКП се е отделило тръгнало Алтернативното социалистическо обединение.

Някогашната управляваща партия не е в лидираща позиция, очакват я по-скоро да изчезне.

 

Но въпреки всичко историческото обединение между социалисти и социалдемократи в България се състоява. Не на последно място, заради посредничеството на Партията на европейските социалисти и тогавашния й международен секретар Фридрих Рол.

 

Първите опознавателни срещи са проведени в Лесидрен и планинското село става нарицателно в левицата. Д-р Дертлиев излиза от болницата, за да отиде на срещата, въпреки ясно изразеното недоволство на всички членове на ръководството на БСДП. Но той усеща историческия момент.

Усеща го и Първанов. Изпълнителното бюро на БСП също среща на нож своя председател.

 

Първанов се сблъсква с недоверие и откровен опортюнизъм от страна на привържениците на Виденов, несъгласни с, както тогава я наричат - "четвъртофевруарската линия". Критиците на Първанов го обвиняват, че иска да превърне БСП в донор на гласове за други партии, произлезли от старата БКП. Да я "опакова" така, че да не се вижда и да я обезличат.

 

В онези години западните издания пишат за БСП само като за нереформирана бивша комунистическа партия.

БСП се стреми съм Социалистическия интернационал и ПЕС от 1994 г., когато сменя програмата си и възприема девизите на социалдемокрацията "Свобода, справедливост, солидарност", но в края на 90-те това членство изглежда невъзможно. Очите на интересуващите се от лявото в България са вперени в Евролевицата, получила парламентарно представителство.

 

От лятото на 1997 г. страната е управлявана от Обединените демократични сили, спечелили категорично мнозинство на предсрочните избори по-рано през пролетта. Министър-председател е енергичният Иван Костов, който не крие амбициите си да натика бившите комунисти в ъгъла. Знаково в централата на БСП на "Позитано" 20 е студено и мрачно - партията няма пари за парно, токът се пести.

По онова време парламентарно представените партии още не получават държавна субсидия, спонсорите гледат към победителя и безпаричието е направило почти невъзможна политическата дейност на левицата.

 

Първанов обаче продължава линията си на отваряне на БСП към гражданското общество. И след историческото помирение с БСДП на д-р Дертлиев, постига помирение и с ДПС, извинявайки се от името на БСП за Възродителния процес.

 

В такава обстановка през октомври 1999 г. се провеждат поредните местни избори. На предишните през 1995 г. БСП е тържествувала, а депутатът Клара Маринова е показала пред телевизионните екрани една напълно червена карта, в която градове като София и Пловдив са малки сини островчета. Сега обаче анализатори и наблюдатели очакват "картата на Клара" да посинее.

 

Вместо на знакови лица от партийните редици, Първанов залага на популярни обществени фигури като кандидати за кметове, разчита и на широки местни обединения.

 

И чудото става. България не посинява, нито Евролевицата изтласква БСП от политическия терен.

Напротив, бившите комунисти тържествуват в сините дотогава Варна и Бургас, печелят Русе и Стара Загора - общо в половината областни центрове.

От 262 общини в България БСП печели 115, СДС - 85, ДПС - 23, Евролевицата - 7.

"Бургас е моята болка" - с тези думи Костов признава поражението на своите в морския град, за който лично той е отговарял.

 

Резултатът позволява на БСП "да се окопае" в общините, да запази структурите си по места и да ги развива.

След този категоричен успех на социалистите престават да гледат като на "умиращ" политически субект и БСП става желан партньор.

 

"Солунската четворка" прераства в Нова левица и "Коалиция за България", в която се вливат и други леви партии.

 

Широкото отваряне на лявото ветрило заедно с прокламираните от левицата социални ценности правят възможно немислимото до този момент - победа на президентските избори през 2001 г.

 

Държавен глава става Георги Първанов, а "Една българска роза" цяла нощ оглася НДК, където е щабът на червения кандидат-президент.

 

Новият лидер на БСП Сергей Станишев продължава курса на консолидиране на левицата. Идва и международното признание - БСП е приета за член на Социалистическия интернационал през октомври 2003 г. и на Партията на европейските социалисти от 24 април 2004 г.

 

Така левицата се разписва като главно действащо лице в осъществяването на най-важната цел на българия след 1989 г. - приемането в Европейския съюз.

Това става на 1 януари 2007 г., когато президент и премиер на страната са двама лидери на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев.

 

Тези събития припомни на форума в НДК Първанов, за да призове: "Дайте да направим силна коалиция и да заложим на взаимното доверие!"

 

 

 

 

 

 

 


От категорията

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Oт края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците, обясни той

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците-Asen-Vasilev--Obedinyavaneto-na-NAP-i-Mitnitsite-tseli-efektivno-sabirane-na-danatsite_1708441591.png

Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента сме събрали с ...

20 февр. 2024 | 17:05

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33