На днешния 15 ноември започнаха Коледните пости. Сега е моментът за пречистване на тялото и духа.
Според учените постенето е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правите от чисто религиозни причини или от желание да намалите приема на калории преди празниците, важно е внимателно да подбирате храната си.
Вижте няколко основни правила:
Не прекалявайте с тестените храни
По време на пости тестените храни са разрешени, но не се опитвайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб, например.
Набавете си нужните белтъчини от други храни
Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като съдържанието на белтъчини в тях е голямо. Хапвайте фасул, леща, грах, нахут. Много протеини има и в ядките - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед.
Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си
По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Зеленчуците може да не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии.
Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций през този период. Затова хапвайте сушени плодове, броколи и моркови.
Ето и няколко здравословни постни рецепти, подходящи за есенно-зимния период:
Зимна салата с варива
Необходими продукти
- 1 ч.ч. сварен боб
- 1 ч. сварена леща
- 2-3 бр. кисели краставички
- 1/2 бр. кисела зелка
- 2-3 бр. картофи
- 2-3 с.л. оцет
- 1-2 глави лук
Начин на приготвяне:
Бобът се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват сварените картофи, краставички, зелето и лукът.
Всички изброени продукти се омешват и овкусяват.
Запеканка с картофи
Необходими продукти
- няколко картофа
- по 1 връзка праз лук
- няколко скилидки чесън
- 5-6 бр. печени червени чушки
- 250 г ориз
- по 1/2 връзка копър и връзка магданоз
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се задушават в мазнина. Картофите се сваряват и правят на пюре, което се разстила в тавичка. Покрива се със сместа от запръжката и нарязаните чушки, омесена с ориза. Подправя се на вкус. Залива се с вряща вода. Пече се на умерена фурна до готовност.
Нахут с кисело зеле
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. нахут
- 1/2 бр. кисела зелка
- 2 глави лук или праз лук
- 1 ч.л. червен пипер или 1 с.л. доматено пюре
- подправки – джоджен, чубрица, кимион
- по желание – няколко скилидки чесън
- сол
Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва за денонощие, след това се оставя да поври до готовност. В друг съд се запича лукът със зелето и подправките.
Прибавя се нахутът със сухите чушки. Премества се в тава и се запича във фурната.
Крем супа от тиква
Необходими продукти:
1 чушка
300 г тиква
250 г зелен боб
2 картофa
2 тиквички
сол
магданоз
Приготвяне:
Зеленчуците се порцират. Попарват се в литър гореща вода. Оставя се да ври около 20 минути, след което се пасира.
Постна крем супа с карфиол
Необходими продукти
- 1/2 глава карфиол
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- смлян бял пипер
- сол
Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се нарязват. В тенджера се сипват 2-3 ч.ч. вода. Добавят се зеленчуците и се варят 15-20 минути. Посоляват се и се пасират. Супата се поднася поръсена с бял пипер и крутони.