Новите тръби за общите части са фабрично изолирани и имат 50 години живот, обясни Георги Тошков. Снимка: Весела Ванева

Вижте резултатите от експеримента "Феникс" на "EVN Топлофикация" в Пловдив

Как домоуправителят Тошков пребори неволите с тръбите на парното (снимки)

54993 | 3 март 2016 | 00:08

Преустройството на вътрешната инсталация ликвидира кражбите на топлинна енергия от съседи и всеки плаща точно толкова, колкото е потребявал

Новите тръби за общите части са фабрично изолирани и имат 50 години живот, обясни Георги Тошков.   Снимка: Весела Ванева-1456956867.jpgВсеки собственик решава дали тръбите от хоризонталната инсталация в жилището му да минат близо до тавана или до пода.-1456957376.jpgДвата апартаментни топломера (вляво) се намират в разпределителната кутия на етажа. Снимка: Весела Ванева-1456957244.jpgСхема на вертикална сградна инсталация (вдясно) и на хоризонтална вътрешна отоплителна инсталация. Илюстрация: EVN-1456956985.jpgАнгел Киров, шеф на топлопреносната мрежа в "EVN Топлофикация", показва новата абонатна станция на блока.  Снимка: Весела Ванева-1456956701.jpgТака изглеждат новата инсталация на стълбището. Вляво - по време на монтажа. Вдясно - в завършен вид.  Снимки: EVN-1456956574.jpg

Не е за вярване, но има нещо, което може да реши най-големите проблеми с парното. Това е преустройството на вътрешната отоплителна инсталация в блока от стария тип с вертикални щрангове в хоризонтален тип - с индивидуален топломер и индивидуален договор за всеки апартамент.

 

Така се слага край на високите сметки за енергията от тръбите, ликвидират се кражбите от съседи, които включват нелегални радиатори, изчезва мъглявото дялово разпределение, а също и изравнителните сметки, които идват по две-три в годината, всяка нова отменя предходната, а последната винаги е най-висока.

 

„По закон нямате право да отрежете тръбите на парното у вас. Но не е и нужно. Оставете старите тръби там, където са си, и сложете нови. В нашия блок направихме хоризонтална вътрешна инсталация и вместо по 20-30 лева за сградната инсталация вече плащаме само по 3-4 лева на месец“, разказва домоуправителят Георги Тошков, пенсиониран транспортен инженер, който е работил по проекти и извън България.

 

Домоуправителят си спомня и когато енергията от тръбите се определяше от съседите като процент от общата сметка на сградата. Тогава от 100 лева за парно в блока 44 лева отивали за тръбите.

 

На ул. „Хан Кубрат“ № 8 в центъра на Пловдив това време вече е минало свършено. За февруари тази година сметката за вътрешната отоплителна инсталация на всеки от 28-те апартамента в блока представлява нищожните 1,89 лева, а през по-студените декември и януари е достигнала едва 3,94 лева.

 

За сравнение за подобно жилище в центъра София през януари сметката за енергията от тръбите е около 55 лева.

 

Затова сега домоуправители от различни краища на страната звънят по телефона на колегата Тошков и питат за детайлите. „Не знам как са ми намерили номера“, чуди се той, но с удоволствие разказва подробностите. Вярва, че това е най-доброто решение за по-старите топлофицирани сгради. Но трябва да има обща воля и разбирателство между съседите.

 

За преустройството на вътрешната отоплителна инсталация от вертикална в хоризонтална се говори като за панацея за парното повече от десет години. По време на обществени дискусии експертите в топлоснабдяването често предлагаха това решение на политиците.

 

Нямаше обаче кой да отговори на най-важните въпроси. Какъв би бил реалният ефект от промяната в инсталацията? Колко ще струва? Колко време ще трае преустройството? Ще се къртят ли стени? Ще трябва ли после да се прави основен ремонт в жилищата? Пречка ли е, ако няколко апартамента от години стоят заключени - в тях никой не живее? Ще има ли нужда пак от фирма топлинен счетоводител?

 

„Две години търсихме блок, за да изпълним такъв проект“, разказва Ангел Киров, шеф на топлопреносната мрежа в „EVN Топлофикация“. Фирмата иска да направи експеримент – да подари хоризонтална вътрешна инсталация на една сграда, за да получи на практика отговори на всички въпроси.

 

Топлофикацията на EVN в Пловдивснабдява 31 хиляди домакинства и работи с 900 домоуправители. Въпреки примамливото предложение фирмата дълго време не може да се намери сграда, където поне 67% от собствениците да са съгласни за преустройството.

 

Накрая в средата на миналата година блокът на домоуправителя Тошков събира 72% подкрепа за включване в проекта. „EVN Топлофикация“ го нарича „Феникс“. Тя е частно дружество и е абсолютно наясно, че ако клиентите й не са доволни от сметките си, ако нямат доверие в доставчика, нищо добро не я чака.

 

Блокът на ул. „Хан Кубрат“ е построен през 1975 г. Смята се, че животът на щранговете от онова време е 30 години. Заради корозията на метала след този срок започват пробиви, течове, а на места тръбите се запушват от отлагания и остават студени през зимата. Обитателите на блока преценили, че вместо да къртят стените и да сменят вертикалните щрангове, може да приемат предложението на EVN.

 

Уговорката била, че „Топлофикация“ ще плати за преустройството на инсталацията в общите части – абонатната станция и стълбищата, а прокарването на тръбите вътре в апартаментите ще бъде за сметка на собствениците. Дружеството им помогнало с две неща – направило безплатни типови технически проекти за тръбите в жилищата и предложило примерен списък от шест проверени фирми, които могат да изпълнят проектите в домовете на хората. Всеки решавал сам кой ще направи вътрешната му инсталация.

 

На старта „Топлофикация“ поискала само два документа – нотариалните актове за собствеността и протокола с решението на общото събрание за преустройството.

 

Топлоснабдителното дружество избрало за доставчик на тръбите за общи части „Меком“ ООД и заедно с етажната собственост било сключено тристранно споразумение за конкретните условия на изпълнение, срокове и материали.

 

Проектът бил изпълнен през септември и октомври миналата година. Работата на място в 7-етажната сграда продължила точно 15 работни дни плюс още 3 дни за дейностите вътре в апартаментите.

 

Отначало майсторите монтирали два вертикални щранга от нови изолирани тръби на стълбището всички етажи.

 

На всеки етаж били поставени разпределителни кутии с по един индивидуален топломер за всеки имот. Оттам за отделните апартаменти била изведени двойка тръби за свързване с вътрешните им отоплителни инсталации.

 

„Всеки сам си избра как бъдат прекарани тръбите вътре в апартамента. Най-често ги пускахме ниско над пода покрай стените. Съседът до мене предпочете да са му близо до тавана“, спомня си Тошков. За да стигнат тръбите до радиаторите в стаите, се пробиват стените – двойка дупки с диаметър 5-6 сантиметра. Естетичният вид на мястото след това се възстановява лесно, дори без да се викат майстори.

 

Новите тръби в общите части са с гаранция 50 години. Направени са от полибутен и имат фабрична изолация с дебелина 10 или 15 мм от полиолефинов полимер в защитна PVC тръба.

 

Благодарение на добрата изолация топлинните загуби от общите тръби намаляват 5 пъти – от 0,258 мегаватчаса средно на апартамент през януари 2015 на 0,048 мегаватчаса през януари тази година.

 

Накрая сметките на „Топлофикация“ показали, че преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало общо 10 556 лева. Ако сумата беше платена от етажната собственост, биха се паднали средно по 377 лв. на апартамент. В случая тези разходи били поделени между топлоснабдителното дружество и доставчика на тръбите „Меком“.

 

За новите тръби вътре в апартаментите собствениците реално похарчили между 600 и 700 лв. Смяна на радиаторите не е необходима, затова такива разходи не били включени в сумата.

 

Не всички съседи извършили преустройството в домовете си. Хоризонталната инсталация позволява те да се присъединят към нея по-късно, ако желаят.

 

След преустройството „Топлофикация“ е сключила с всеки собственик индивидуален договор. Срещу месечна такса от 9,10 лв. топлоснабдителното дружество дава под наем апартаментния топломер, извършва отчитането му всеки месец и поема цялото техническо обслужване на инсталацията, включително отстраняване на аварии и периодична метрологична проверка на уредите.

 

Сградата се разделя със стария си топлинен счетоводител. “EVN Топлофикация”започва да прави сметките сама, тъй като от този отоплителен сезон всеки апартамент си има отделен топломер за търговско мерене на енергията и не зависи от съседите си.

 

В резултат на експеримента е достигнато едно кръгло число. 1000 лева е максималната сума средно на апартамент, в която влизат двете части на преустройството на инсталацията - в общите части и вътре в жилището.

 

1000 лева е и цената на климатик от среден клас, казват експертите на „Топлофикация“. Вече няма съмнение, че преустройството на вертикалната инсталация в хоризонтална е напълно възможно в кратки срокове, с минимално неудобство и разумни разходи.

 

„Фактурите за парното станаха напълно ясни. Гледаш показанията на топломера, както за тока гледаш електромера. Същото е“, казва домоуправителят Тошков. Неговата нова цел е да организира обследване на енергийната ефективност на блока, за да се направи след това топлоизолация. Повече няма да има никакви проблеми със сметките.

 

Опитът от проекта „Феникс“ ще бъде от полза и на работната група, която Министерството на енергетиката реши да създаде за промени в нормативната уредба на топлоснабдяването. Една от идеите на експертите е преустройството на вътрешната отоплителна инсталация от вертикален в хоризонтален тип да се включи в следващите проекти за саниране на жилищата и да се потърси безвъзмездно финансиране поне за част от тези разходи.

 

 


ОЗК

От категорията

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov--Poveche-balgarski-kompanii-tryabva-da-se-vazpolzvat-ot-Evropeyskiya-fond-za-otbrana_1684840647.jpg

По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов възможностите, които ...

23 май 2023 | 14:16

Илин Димитров: Този летен сезон ще е по-добър в сравнение с рекордната 2019 г.

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър Димитров откри днес официално новия летен туристически сезон. Снимка БТА-V-nay-stariya-balgarski-kurort--Sv-sv--Konstantin-i-Elena--ministar-Dimitrov-otkri-dnes-ofitsialno-noviya-leten-turisticheski-sezon_1684665570.png

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър ...

21 май 2023 | 13:38

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%-Lihvite-tragvat-nagore--BNB-uvelichava-zadalzhitelnite-minimalni-rezervi-na-bankite_1682540126.jpg

Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ...

4 юни 2023 | 20:26

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.-1475228335.jpg

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от ...

4 юни 2023 | 15:53

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45