Как кръговата мода може да спаси света Сн. Pixabay

Моделът функционира според принципа, че нужното за някого би могло да бъде ценно за друг

Как кръговата мода може да спаси света

5487 | 3 окт. 2023 | 11:52

Да бъдем модерни, означава да живеем природосъобразно - да купуваме качествени дрехи и да залагаме на класически модели и много комбинации в своя капсулен гардероб, а когато дрехите ни омръзнат - да им даваме нов живот


Бързата мода е на пръв поглед евтино развлечение, но цената, която действително плащаме е много по-висока. Цифрите, обвързани със свръхпроизводството на дрехи са показателни за мащабите на проблема. Нека погледнем, какво стои зад една от най-големите световни индурстрии.
 
Бързата мода – удоволствието, което ни излиза твърде скъпо
 
Бързата мода е на пръв поглед евтино развлечение, но цената, която действително плащаме е много по-висока. Цифрите, обвързани със свръхпроизводството на дрехи са показателни за мащабите на проблема. Бързата мода е причина за 10% от вредните въглеродни емисии в света, замърсява 20% от прясната вода* и освобождава в околната среда 35% от първичните пластмасови микрочастици**, които в последствие попадат в храната ни. Това е цената, която плащаме за всички дрехи, които не носим и за удоволствието да купуваме купища нови дънки, якета, рокли и блузи само за развлечение.

 

За щастие, тази тревожна тенденция намира своя отпор в лицето на отговорни към околната среда компании. В България, лидера на кръговата мода е Remix.

 

В последните години все повече се говори за кръгова мода и стремежът към по-дълъг живот на вече произведените дрехи е на път да завладее света. А може би и да го спаси.
 
Какво е кръгова мода?
 
Историята на модата през ХХ век показва плавния преход между стиловете – от дългите дантелени рокли и фраковете, през строгите костюми на 50-те, до чарлстон панталоните на 70-те и ексцентричните цветове и кройки на 80-те години. До днес, когато цялата времева линия на модата от миналия век може да бъде събрана в гардероба на човек. Преходът от класическата офис-визия до скъсаните джинси и ярките цветни маратонки вече отнема часове, вместо векове. А от дантелената рокля до чарлстон панталона има само един рафт разстояние.


Тази бързоразвиваща се тенденция е пряко свързана с глобалните проблеми, които в последните години стават все по-важна тема на обществено и политическо ниво. Засиленото производство и пазарното пренасищане заливат планетата с милиони тонове ненужни текстилни продукти, черпейки от безценните природни ресурси. Осъзнаването на проблема води до търсене, разработване и прилагане на устойчиви практики, каквито откриваме във философията за кръгова мода.

 

Кръговата мода е все по-развиващо се понятие в България. Моделът функционира според принципа, че нужното за някого би могло да бъде ценно за друг.

 

Важно уточнение е, че кръговата мода е много повече от продажбата на дрехи втора употреба. Голямо звено във веригата са чисто нови дрехи, обувки и аксесоари, които по различни причини са били на път да бъдат изгорени.
 
Фаст фешън веригите произвеждат толкова много колекции, че често не успяват да ги продадат. Когато пък те биват купени, често се озовават някъде дълбоко в гардероба ни необличани или обличани веднъж, защото са били необмислена хрумка за един повод или последният горещ тренд се е сменил неусетно. Подобна е съдбата на милиони нови дрехи, които заслужават да ги носим гордо, вместо да бъдат изхвърлени.
 
Кръговата мода по света и Европа
 
През февруари 2021 г. Европейският съюз създаде план за кръгова икономика. В него, на всеки етап от производството, продажбата и консумацията, са заложени принципите на рециклирането и използването на устойчиви материали, както и удължаването на жизнения цикъл на произведените продукти, за да не се превръщат в отпадъци.


Кръговото потребление е свързано с въвеждането на положителни промени на различни нива в икономиката. В модната индустрия е важно да бъде наложен етичен модел, който да намали замърсяването, като продължава да предлага качествени и съвременни дрехи на купувачите. Благодарение на него дрехите ще могат да бъдат използвани възможно най-дълго, да бъдат споделяни и преизползвани, а в края на жизнения им цикъл - и рециклирани.
 
Кръговата мода в България
 
За щастие, тенденцията която все по-успешно преобразява света на модата, набира популярност и в България. Големи компании за кръгова мода като Remix развиват и прилагат механизмите, които позволяват на потребителите да избират между стотици хиляди нови или употребявани дрехи, обувки и аксесоари. Всяка година Българска асоциация кръгов текстил - организацията, в която отговорни компании обединяват усилия в оползотворяването на текстилни изделия в България, спестяват:


- изхвърлянето на 35 000 тона текстил и естествени тъкани и свързаните с това емисии от гниене
- 220 млн. куб. м. вода за напояване на влакнодайни култури или количеството, нужно за отглеждане на пшеница за Стара Загора за 1 година
- спести 13 млн. куб. м вода от производство на дрехи, което е годишната консумация на 330 хил. българи
- производството на такова количество вредни въглеродни емисии, колкото биха отделили 2 млн. автомобила
 
Да бъдем модерни значи да живеем природосъобразно
 
Днес усилията на обществото и бизнеса за разделно събиране и повторна употреба на текстилни изделия дават все по-сериозни резултати. А философията на кръговата мода може да бъде разпозната на много нива - от най-малкия жест за размяна на дрехи между приятели, през всички микро общности за препродажба на дрехи в социалните медии, до големите компании, които събират, сортират и препродават текстилни изделия, като по този начин удължават живота на текстила и намаляват нуждата от ново производство.


Да бъдем модерни, означава да живеем природосъобразно - да купуваме качествени дрехи и да залагаме на класически модели и много комбинации в своя капсулен гардероб, а когато дрехите ни омръзнат - да им даваме нов живот, защото ненужното за някого може да бъде ценно за друг.


От категорията

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си-1504936602.jpg

Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние. ...

22 юни 2024 | 11:19

Даниела и Динко Диневи - любов като в приказките и сватба в цвят лавандула

Данела и Динко Диневи - 10 години любов като в приказките-Danela-i-Dinko-Dinevi---lyubov-kato-v-prikazkite_1718895780.jpg

Когато Даниела се появява в живота на Динко, сякаш като с нож отрязва ...

20 юни 2024 | 18:44

Почина Доналд Съдърланд - една от легендите на световното кино

Доналд Съдърланд си отиде на 88 г след дълго боледуване-Donald-Sadarland-si-otide-na-88-g-sled-dalgo-boleduvane_1718906455.jpg

Роден е в Канада. Участва в над 100 филма, някои от които са „Военнополева ...

20 юни 2024 | 21:00

Пулсирай за другите: дари кръв, спаси живот! Кръводарителска кампания в Pulse!

Пулсирай за другите: дари кръв, спаси живот! Кръводарителска кампания в Pulse!-Pulsiray-za-drugite--dari-krav--spasi-zhivot--Kravodaritelska-kampaniya-v-Pulse-_1718986029.jpg

Всеки, който се включи в кампанията, ще получи като знак на благодарност ...

21 юни 2024 | 19:06

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07