Седмица след Великден кухнята е пълна с великденски козунак и шарени яйца. Какво да направите с останалия козунак? Днес предлагаме няколко много лесни рецепти за сладкиш от сух козунак, подходяща за новака в кухнята.
Сладкиш със сух козунак
Необходими продукти:
- 1 козунак
- 800 мл прясно мляко
- 5 броя яйца
- 1 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е приготвянето на карамела. Във формата, в която ще печете сладкиша, изсипвате 4 супени лъжици захар и я карамелизирате в загрята на 180 градуса фурна. Карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е необходимо да става кафява.
След като карамелът е готов, изваждате формата от фурната и го изчаквате да изстине. Накъсвате козунака на хапки и ги слагате във форма за кекс. Разбивате млякото, яйцата и захарта и изливате сместта върху надробения козунак.
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час докато порозовее. След като изстине, го обръщате в чиния за торта.
По същия начин можете да направите и сладкиш от кроасани.
Желиран сладкиш със сух козунак
Необходими продукти:
- 1/2 козунак
- 10 гр. желатин
- 2 компота
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на желатина. Следвайте инструкциите на пакетчето - изсипете съдържанието в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, за да разтопите желатина на водна баня.
Нарежете козунака на филии. В купа сложете прозрачно домакинско фолио. На дъното наредете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, след което отново от плодовете. Повтаряйте процедурата, докато съставките свършат, като най-горният пласт трябва да е плодове.
Разтворения желатин разбийте в 500 мл сок от компота, изсипете го върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне.
Сладкиш от сух козунак с маскарпоне и праскови
Необходими продукти:
- 300 гр. козунак
- 1 кофичка цедено кисело мляко
- 1/2 чаена чаша пудра захар
- 200 гр. маскарпоне
- 1/2 лимон
- 1 компот от праскови
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на крема. Разбивате маскарпонето с цеденото кисело мляко, сока на лимона и пудрата захар до получаване на гладък крем.
Нарязвате козунака на филийки и нареждате половината от тях на дъното на избраната от вас форма. Върху блата от козуначени филийки нареждате плодовете от компота, а върху тях намазвате половината от крема. През летните месеци може да замените плодовете от компот с пресни. Нареждате втори блат от филийки козунак, а върху тях - и останалата част крема. Оставяте сладкиша за няколко часа в хладилника.
Пържени козуначени филийки
Необходими продукти:
- 10 филийки от сух козунак
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1/2 чаена лъжица канела
- 2 броя яйца
- 1 брой ванилия
- 1/2 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Добре е козунакът да е добре изсъхнал. Нарязвате го на дебели филийки. Разбивате яйцата с прясното мляко, ванилията и канелата.
Потапяте всяка филийка за няколко секунди в сместа, но не изчаквате да се напои напълно - ако е твърде напоена ще се разпадне при пържене.
Пържите филийките в сгорещено олио от двете страни до златисто. Слагате готовите в чиния с домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Сервирате готовите филийки, поръсени с пудра захар, с мед, или пък с любимото ви сладко.