Бъдни вечер е християнският празник, предшестващ раждането на Христос.
Той е един от най-важните и най-очаквани празници. Празникът е посветен на дома, на семейството, на топлината между неговите членове. Добре е на този празник всички да са заедно. На Бъдни вечер свършват родилните мъки на Богородица, започнали от Игнажден и завършили на Коледа, или още както го знаем, на Рождество Христово.
Знаете ли, че в различните райони му казват по различен начин?
От Суха Коледа, през Крачун, Малка Коледа, Наядка, Мали Божич и Детешка Коледа. Най-важното изискване за трапезата е да бдъе постна, тъй като това е последният ден от Рождественския пост.
Ястията трява да са 7, 9 или 12 на брой, защото това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Традиционно присъстват сарми, чушки с боб или ориз, фасул, мед, пита (с паричка). След като приключите с вечерята, не разтребвайте, оставете това за сутринта, тъй като по този начин почитате очаквания гост.
Днес Нина Тодорова от Кулинария с Нина ни подсказва за няколко ястия, които задължително да сложим на трапезата си за Бъдни вечер:
Постни зелеви сармички
Необходими продукти:
200 г листа от кисела зелка
70 мл олио
2 глави кромид лук
1 морков
2 ч.ч. ориз
джоджен
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко олио.
Добавяме ориза и малко вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.
Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.
Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките.
Нареждаме ги в тенджера, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа.
Заливаме с 2 чаени чаши вода и затискаме с обърната чиния.
Оставяме ги да врат на умерен огън до готовност.
Тиквеник
Необходими продукти:
1 пак. тънки кори за баница
600 г тиква
1 1/2 ч.ч. кристална захар
пудра захар за поръсване
100 г едросмлени орехи
100 мл олио
80 г галета
100 г стафиди
1 пак. ванилия
3 г канела
Начин на приготвяне:
Настъргваме на ситно тиквата. За направата на едно руло взимаме 2 кори и ги намазваме с олиото равномерно, като използваме четка. Смесваме захарта с ванилията.
Поръсваме настърганата тиква, като преди това я изцеждаме от сока. Поръсваме с 1 с.л. галета, 1 с.л. захар, малко стафиди, орехи и канела.
Загъваме корите около 2 см. по дължина от двете страни и намазваме с четката отгоре на загънатата част. Навиваме и оформяме като руло.
Нареждаме рулата в правоъгълна тавичка и намазваме отгоре с олио. Печем на 180 градуса, около 40 минути. Не е необходимо да загряваме предварително фурната.
След като се изпече, оставаме да изстине, нарязваме на малки парчета и поръсваме с пудра захар през малко сито.
Ошав
Необходими продукти:
50 г сушени кайсии
50 г сушени круши
50 г сушени сливи
50 г сушени ябълки
1 пръчка канела
100 г кристална захар
Начин на приготвяне:
Сваряваме сушените плодове, заедно със захарта и пръчката канела. Варим до готовност.
Изваждаме пръчката канела и сервираме в малки купички.
По желание, поръсваме със захар.