Народът вярва, че „на Едрей всичко започва да наедрява” – здраве и богатство да се множат, а денят да расте с по едно просено зърно.
За да се сбъдне всяко благопожелание, отправено на 30 ноември, на трапезата трябва да има поне една зърнена култура - варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.
Ето няколко традиционни рецепти за празника:
Зимна бобена салата
Необходими продукти
- 4 шепи шарен боб
- 3-4 бр. кисели краставички
- 1 стрък праз
- 2 глави лук
- 1 бр. люта чушка
- За заливката:
- 2 скилидки чесън
- 3-4 с.л. оцет
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. сух магданоз
- 1 ч.л. сол
- 7-8 с.л. олио
- 3-4 с.л. лютеница
Начин на приготвяне:
Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се заедно с киселите краставички, нарязани на колелца, и празът. Подправките се смесват и се оставят да престоят за 10-ина минути, след което се прибавят към готовата салата.
Грухано жито с ядки
Необходими продукти:
- 500 г грухано жито
- 3-4 с.л. тиквени семки
- 3-4 с.л. сусам
- 2 връзки магданоз
- пресен джоджен или копър
- 1 лимон
- зехтин екстра върджин
- хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Груханото жито се сварява с двойно повече вода от обикновеното, то трябва да омекне и да се разпука. Вече увряло, може да постои още половин час под похлупака, за да се задуши.
Суровите ядки се запържват за няколко секунди в нагорещения зехтин и се изсипват върху житото заедно с нарязания на ситно магданоз, няколко стръка пресен джоджен или копър.
Сместа се подправя с доста лимон и хималайска сол на вкус. При желание може да се добавят и кълнове.
Леща яхния
Необходими продукти:
- 250-300 г леща
- 1 глава лук
- около 10 скилидки чесън
- 1 бр. морков
- 2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
- 1-2 бр. домати
- 1 бр. червена чушка
- 3-4 с.л. мазнина
- стрък целина
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Лещата и червения пипер се довавят, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава.
Добавят се зеленчуците. Добавя се водата с брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.