Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична - прави се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо.
Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“.
Предлагаме ви няколко рецепти за празника:
Овнешко или шилешко с боб в тенджера под налягане
Необходими продукти:
• 800 г овнешки или шилешки ребра
• 50 мл олио
• 500 г зрял фасул
• 2 с.л. брашно
• 3 глави кромид лук
• сол
• джоджен
• червен пипер
Начин на приготвяне:
Фасулът се вари десетина минути в тенджера под налягане. След това в същия съд се запържва месото, добавя се лук и се поръсва с брашното.
Бърка се, като се долива 2 чаши вода. Прибавя се и бобът, заедно с подправките. Тенджерата се затваря и остава на огъня за около 20-30 минути.
Рангелов хляб
Необходими продукти:
за закваската:
2 с. л. брашно
3/4 кубче прясна мая
1 ч. л. захар
щипка сол
за тестото:
1 кг брашно
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца + 1 жълтък за намазване
1/4 кубче мая
125 г меко масло
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
Закваската се приготвя от втасала мая, сол, захар, брашно и топла вода. Трябва да се получи смес, гъста като боза, която втасва половин час.
Яйцата се разбива заедно с млякото и останалата част от маята, след като се прибавя и закваската. Слага се постепенно и омекналото масло. Тестото трябва да втаса добре, докато удвои обема си.
Разделя се на части. От едната се прави малко топче и плитка. Плитката се прави във формата на конска подкова, а в средата се слага топчето. Останалото тесто се слага в намаслена тава, украсява се и се маже с жълтък. Остава се да втаса на топло.
Хлябът се пече около 40 минути на 180-200 градуса.
Печени ябълки с мед и канела
Необходими продукти:
• 1 кг ябълки
• 3-4 с.л. мед
• 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Плодовете се изчистват и режат на четири. Слагат се в тенджерка с меда и канелата. Остава се, докато заври, след се намали. Сместа ври около десетина минути.
Десертът се сервира студен!