Утре е Еньовден. Всяка година празникът се отбелязва точно на 24 юни и съвпада с лятното слънцестоене.
На Еньовден билките имат най-голяма сила, особено по изгрев-слънце. Ето защо ви предлагаме традиционно меню за празника - всяка рецепта съдържа билки, характерни за сезона.
Българска разядка с билки по традиционна рецепта
- 15-16 бр. опечени чушки
- 1 кг изцедено кисело мляко
- 250 г сирене
- 4 бр. твърдо сварени яйца
- 5-6 скилидки чесън
- 1/3 ч.ч. олио
- 5-6 цветчета от билката синя жлъчка
Опечените чушки се нарязват на малки парченца. Към киселото мляко се прибавят чушките, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счукания чесън.
Олиото се добавя на тънка струйка. Топеницата се изсипва в голяма чиния и се поръсва с цветчетата от цикория.
Супа от киселец
- 2 шепи прясна коприва
- 4-5 листа киселец
- 50 мл олио
- 3 стръка пресен лук
- 2 бр. големи картофи
- 1 ч.л. червен пипер
- сол
- 1 бр. яйце
- 200 г кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- по 3 стръка магданоз и целина
В мазнината се задушават нарязаните на ситно зеленяши и лук. Добавят се картофите. Долива се гореща вода. Прибавят се червен пипер и сол. Оставя се да къкри до готовност.
Добавят се ситно нарязаните магданоз и целина. Отделно се прави застройка от разбито яйце, кисело мляко, брашно и вода. Застройката се прибавя към супата и се оставя да кипне.
Печена царевица с бабина душица
- 5-6 кочана царевица
- сол
- пипер
- бабина душица
Кочаните се обелват и почистват. От подправките с помощта на хладка вода се прави гъста смес, с която се намазва всеки кочан.
Царевицата се слага на домашното барбекю или скара до готовност.