На 6 май, Гергьовден, се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство.
На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, маруля. Яде се варено жито и баница.
Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем.
Празнично меню:
Празнична супа с агнешко месо
Необходими продукти:
- 1 кг чисто агнешко месо без мазнина
- 70 г масло
- 1 връзка зелен лук
- 4-5 с.л. ориз
- 1 връзка киселец, лапад и магданоз
- 1 с.л. брашно
- 1 бр. яйце
- 1 ч.ч. кисело мляко
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото. Прибавя се месото и то също се задушава. Посолява се и се посипва с черен пипер. Залива се с 8 ч.ч. гореща вода.
Когато супата заври, се добавя оризът. Силата на огъня се намалява и се оставя да къкри още 30 минути. Тогава се добавят лападът, киселецът и магданоза, нарязани на ситно.
Супата се оставя да ври още 10 минути, след което се застройва с кисело мляко, 1 с.л. брашно и 1 бр. яйце.
Агнешко със зелен лук
Необходими продукти
- 1 кг агнешко месо
- 3 стръка зелен лук
- 5 с.л. олио
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне
Месото се порцира. Подправя се. Нарежда се в тавичка и се покрива с лука. Долива се вода.
Пече се на умерена фурна 2-3 часа.
Агнешка дроб-сарма
Необходими продукти
- 500 г агнешки комплект
- 250 г гъби
- 2 бр. глави лук
- 2 бр. моркови
- 500 г ориз
- 1 ч.л. босилек
- 1 ч.л. джоджен
- 1 с.л. универсална подправка (пикантина, вегета)
- 3 бр. яйца
- 450 г кисело мляко
Начин на приготвяне
Лукът, морковите и гъбите се запържват. Месото се сварява добре. После се слага при зеленчуците. Добавят се ориза и больона, в който е варено агнешкото месо. Щом оризът набъбне, ястието се прехвърля в тава и се запича до готовност.
Залива се с яйцата и млякото.
Баница с праз
Необходими продукти
- 400 г кори за баница
- 125 г топено масло
- 1 стрък праз
- 100 г сирене
- 1 ч.л. мащерка
- олио
- сол и черен пипер
- За заливката:
- 4 бр. яйца
Начин на приготвяне
Праза се нарязва и задушава в олио. Подправя се с мащерка, сол, пипер. Сместа се оставя да изстине. Сирената се нарязват на кубчета и се разбъркват с праза.
В тавичка се нареждат корите. Редуват се слой плънка, слой кори. Яйчената смес със сметана се налива отгоре. Пече се до готовност.