Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации.
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.
Какво да сготвим на празника?
Питка
Необходими продукти:
мая - 30 г
прясно мляко - 1 ч.ч.
вода - 1 ч.ч. хладка
сол - 1 с.л.
захар - 3 с.л.
брашно - 800 г
олио - 4 с.л.
яйца - 3 бр. без 1 жълтък
семена - за поръсване
олио - за намазване
масло - за намазване
Начин на приготвяне:
В 100 мл хладка вода се натрошава маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме прясно мляко, да не е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.
Замесва се средно меко тесто и оставяме 40 минути да втаса покрито с фолио. От тестото се отделят 12 равни части и оформяме топчета, които се нареждат по края на тавата върху хартия за печене.
Отделя се едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто се разделя на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.
Разточват се кръгли кори, всяка се намазва с олио, нареждат се една върху друга и нарязваме на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето се промушва през разреза два пъти, а в широката част краищата се подгъват отдолу. Нареждат се край топчето в средата.
Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка се намазва питката.
Оформят се 6 топчета и овалваме в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза се поставя по едно топче и поръсваме средата със сусам.
Печем в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубав цвят. Изважда се върху решетка да се охлади и намазваме с масло за разкош.
Питката за Голяма Богородица е готова.
Пиле-каша
Необходими продукти
- пилешко месо
- 3 с.л. брашно
- 2-3 скилидки чесън
- черен пипер
- 1 ч.ч. прясно мляко
- сол
- мазнина
- бульон
- магданоз
Начин на приготвяне
Бялото месо на пилето се сварява и порцира. В дълбок се загрява 50 мл олио, в което се запържва брашното. Прибавя се бульона и прясното мляко. Добавя се месото и подправките. Оставя се да поври при непрекъснато бъркане 10-ина минути.
Жито с ядки
Необходими продукти
500 г грухано жито
3-4 с.л. тиквени семки
3-4 с.л. сусам
2 връзки магданоз
пресен джоджен или копър
1 лимон
зехтин екстра върджин
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне
Груханото жито се сварява с двойно повече вода. То трябва да омекне и да се разпука. Вече увряло, може да постои още половин час под похлупака и кърпа, за да се задуши.
Суровите ядки се запържват за няколко секунди в нагорещения зехтин и се изсипват върху житото заедно с нарязания на ситно магданоз, няколко стръка пресен джоджен или копър.
Подправя се с доста лимон и хималайска сол на вкус. При желание може да се добавят и кълнове.
Домашен тиквеник
Необходими продукти
1 кг тиква
500 г кори за баница
200-250 г захар
150 г орехи
½ пакетче канела
30 г галета
50 г пудра захар
100 мл олио
Начин на приготвяне
Тиквата се настъргва на едро ренде. Слага се в тенджера и се задушава с малко мазнина (масло или олио) на умерена температура, докато течността се изпари.
В купа се смесва задушената тиква с предварително смлените орехи, канелата, галетата и захарта.
Корите се разстилат внимателно и върху всяка от тях се разпределя по малко от плънката с тиква. Накрая се поръсва с малко олио.
Всяка кора се навива на руло, които се подреждат в тава за печене.
Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса до получаване на апетитна златиста коричка. По желание може да се поднесе с пудра захар.