На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, спазва се и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.
На трапезата задължително трябва да присъстват сезонните плодове - тиква и грозде.
Рецепти за празника:
- 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл)
- 1 ч.л. сол
- 60 г масло
- 7 г суха мая
- 1 бр. белтък
-
За намазване:
- 1 бр. жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио
Начин на приготвяне
В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Разтрийте с ръка, докато сместа заприлича на фина галета. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане гладко и еластично (около 10 минути).
Оформете кръгла питка и обреден кръст в средата.
Покрийте питката с чиста кърпа или парче намаслен с олио целофан (прозрачно фолио, найлон) и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си.
Намажете на 2 пъти питката с леко разбитият с 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио жълтък. Загрейте фурната на 180-190C. Печете в центъра на фурната за около 30-40 минути. След първите 10-15 минути намалете температурата на 160С. Печете докато се зачерви. Пробвайте за готовност с дървено шишче.
Сложете изпечената питка върху решетка, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади.
Печена тиква
Необходими продукти:
• 1 кг обелена тиква
• 5 с.л. мед
• 1/3 ч.ч. смлени орехи
• 1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на квадратни резени. Нарежда се в тава и се залива с 1 ч.ч. вода и млякото. Пече се, докато заливката се поизпари.