По стара традиция за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани.
В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита или малка, намазана с мед, наречена Богородичен хляб.
Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица.
В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември). Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.
Предлагаме ви примерно меню за празника:
Питка с прясно мляко и мая
Необходими продукти
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 300 мл вода
- 100 мл прясно мляко
- 800 г брашно
- 1 бр. яйце
- 1 ч.л. оцет
- 1/2 кубче прясна мая (20 г)
Начин на приготвяне
В хладката вода добавяте захарта, солта и маята оставяте няколко минути да втаса маята. През това време пресявате брашното и оформяте по средата кладенче, в него слагате яйцето, оцета и млякото после по малко добавяте от водата с маята и замесвате докато се получи хубаво тесто.
Готовото тесто увивавате в кърпа и слагате на топло за около 30 минути. Вземате втасалото тесто и правите малки топчета колкото капачка и нареждате в подходяща тава предварително намазана с олио, след като ги наредите оставяте още 10-15 минути да довтасат топченцата. Мажете отгоре с жълтък и слагате по желание риган и шарена сол. Печете около 30 минути.
Сладко варено жито
Необходими продукти
- 100 г жито за варене
- 1 ч.ч. счукани орехи
- 1/2 ч.ч. стафиди
- 2 бр. ванилии
- 1 с.л. канела
- пудра захар
Начин на приготвяне
Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.