Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

12291 | 11 март 2022 | 16:24


Народът нарича утрешния празник Тодоровден или Конски Великден. Запомнете се с тържествено почитане на коня и бурните български кушии.

 

Обредната трапеза за празника включва пита от май, супа от гъби и „тудоровска леща“.

 

Жените размесват и раздават помежду си обредните хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

 

Ето и примерно меню:

 

Тодоровска пита с мая

Необходими продукти

3 яйца

700 г брашно 

1 с.л. сол 

1/2 кубче прясна мая 

1 ч.л. захар 

250 мл лимонада 

2 с.л. олио

 

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и се замества меко тесто. Остава да се втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех. 

 

Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част). 

 

Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък.

 

Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязва няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък. 

 

Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, след градусите се засилвате на 200 и се печете още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.

 

 

Тодоровска леща

Необходими продукти:

250-300 г леща

1 глава лук

10 скилидки чесън

1 бр. морков

2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица

1-2 бр. домати

1 бр. червена чушка

3-4 с.л. мазнина

стрък целина

2 с.л. процес

 

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, долива се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.

 

Добавят се настърганите дома и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда да се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След изтегляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

 


От категорията

Лятна мусака от тиквички

Лятна мусака от тиквички-1655727212.jpg

20 юни 2022 | 15:12

Чийзкейк с ягоди без печене

Лесен чийзкейк с ягоди без печене-1654684535.jpg

8 юни 2022 | 13:34

Торта от лапад "Зелено кадифе"

Торта от лапад "Зелено кадифе"
-1653914303.png

30 май 2022 | 15:13

Вегетарианска мусака с киселец и гъби

Вегетарианска мусака с киселец и гъби-1653054150.jpg

20 май 2022 | 16:41