Ето какво да сложим на новогодишната трапеза за здрава и успешна 2021

6215 | 30 дек. 2020 | 14:15


Задължително е трапезата на 31 декември да е щедра. Още от ранни зори в последния ден от годината цялото семейство започва приготовленията на празника, като всеки член, дори и най-малките, имат собствени задължения.

 

Предлагаме ви традиционно новогодишно меню:

 

Новогодишна погача 

Необходими продукти 

• 1.2 кг брашно 

• 3 бр. яйца 

• 1 ч.ч. кисело мляко 

• 1 с.л. захар 

• 1 с.л. сол 

• 1/2 кубче мая 

• 400 мл вода 

• 1/2 ч.ч. олио 

• 3-4 с.л. масло 

• 1 бр. жълтък за намазване

 

Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто от продуктите. Оставя се на топло да втаса.

 Разделя се на три и една по-малка топка за центъра. Мажат се с масло. Две от разточените кори се слагат една върху друга и отново се разточват малко, разрязват се през средата на 4 и после всяка четвъртинка още един път. Навиват се като кифли. Другата част се маже и разточва по същата процедура. Оставя се да втаса. 

 

Намаслява се. Останалата кора се разточва, намазва се с масло и се навива на руло. Рулото също се реже на 8 малки рулца и се нареждат между външните страни на кифличките. Намазва се с оставения жълтък и по желание са поръсва със сусам или мак. Пече се на 200 С до готовност. 

 

 

 

Предястие от риба с гъби и маслини

Необходими продукти:

  • 4 филии (около 800 г) от едра риба (сом, моруна, лефер)
  • 2 малки глави лук
  • 200 г гъби
  • 20 бр. маслини
  • 5-6 с.л. растително масло
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер
  • галета

Начин на приготвяне

Рибата се осолява и полива с лимоновия сок. Овалва се в галета и се запържва до кафеникаво.

В същия тиган се приготвят и зеленчуците.

Готовите пържоли се поднасят с тази гарнитута и няколко резенчета лимон.

 

 

Гювеч с три вида месо 

Необходими продукти 

• 1 кг свинско месо 

• 1 кг пилешко филе 

• 500 г телешко филе 

• 300 г гъби 

• 2-3 глави лук 

• 3 бр. червени чушки 

• 1 ч.ч. доматен сок 

• 1 с.л. брашно 

• чубрица, черен пипер, червен пипер, дафитнов лист, сол 

• 1 ч.ч. вино 

• 100 мл олио 

 

Начин на приготвяне: 

Нарежете и запържете месото. Изсипете в съда и добавете зеленчуците и подправките, водата и виното. Печете около 1,30 часа. 

 

 

Баклава с локум 

Необходими продукти:

• 500 г кори за баница 

• 300 г розов локум (2 кутии) 

• 4 бр. яйца 

• 1/2 ч.ч. захар 

• 1/2 ч.ч. олио 

• 6-7 с.л. брашно 

• 1 бакпулвер 

• 1 ч.ч. счукани орехи 

 

• За сиропа: 

• 3 ч.ч. вода 

• 3 ч.ч. захар 

• 4 ванилии

 

Начин на приготвяне: 

Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват. Локумът се нарязва на парчета. Корите се намасляват. Нареждат се съответно локум, орех и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Навитите на руло кори се редят в тавичка. Пече се. 

След това се реже на порции и се полива със сиропа. Добре да престои 12-13 часа на хладно.

 


От категорията

Патладжан с кайма по турски

Патладжан с кайма по турски-1626959202.jpg

22 юли 2021 | 16:05

Какво да сготвим на Илинден - вкусни рецепти

-1543834129.jpg

19 юли 2021 | 13:05

Шокиращо шармантната шакшука - израелският миш-маш
(Видео)

Тази година наградата за цялостен принос в кулинарията на Израел бе присъдена на „д-р Шакшука“- Бино Габсо-1626984440.jpg

Питателен и вкусен репортаж от Пирот и Цариброд. Остров Иския – най-много ...

22 юли 2021 | 23:02

Руло с тиквички, шунка и крема сирене
(Видео)

Руло с тиквички, шунка и крема сирене-1626167299.jpg

13 юли 2021 | 12:07