На масата трябва да има 5, 7, 9 или 11 ястия - нечетен брой

Какво да сложим на трапезата на Бъдни вечер

7116 | 24 дек. 2020 | 08:28

Задължителни са: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.


Бъдни вечер е последният ден от Рождественския пост, ето защо трапезата задължително е постна. 

 

Вечерта всички членове на семейството сядат на трапезата. На масата трябва да има 5, 7, 9 или 11 ястия - нечетен брой.

 

Задължителни са: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

 

В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). 

 

Домашна содена пита за Бъдни Вечер 

Необходими продукти:
брашно - 500 г
вода - 300 мл хладка вода
олио - 3 с.л.
оцет - 2 с.л.
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
сода - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 пакетче

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Захарта се разбърква със содата и се добавя оцет. Изсипва се при водата.

 

Заедно с нея и олиото се замесва меко тесто с брашното.

 

Содената питка за Бъдни вечер почива 10 мин и се премесва.

Печете содената питка около 25 минути на умерена фурна.

 

 

Пълнени чушки с боб 

Необходими продукти: 

500 г боб 

около 12 бр. сухи чушки 

2 глави лук 

1 стрък праз 

олио 

джоджен 

чубрица 

дафинов лист 

сол 

червен пипер

 

Начин на приготвяне: 

Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките.  Чушките се попарват. Пълнят се с вече изтиналата смес и се пекат в умерена фурна. 

 

 

Тиквеник 

Необходими продукти: 

500 г кори за баница 

1.3 кг тиква 

масло за намазване 

захар - по 1-2 с.л. на руло 

канела, ванилия, индийско орехче 

орехи 

 

За заливката: 

2 бр. яйцa 

1/3 ч.ч. прясно мляко

ванилия

щипка сода за хляб 

 

 

За глазурата: 

сок от 1/2 лимон

пудра захар 

 

Начин на приготвяне: 

Плодът се настъргва. Всяка кора се намазва с масло. Горната кора се поръсва с канела и индийско орехче, заедно с орехи и ванилия. Отгоре се слага тиквата. Завиват се двете кори на руло. Повтаря се с останалите двойки кори. В тавичка се нареждат рулата.  Приготвя се заливката. Тиквеникът се залива и отгоре се слагат парченца масло. Пече се в фурна на около 180-190 С.  След като се извади от фурната се залива с глазурата.

 

 

Сладко варено жито 

Необходими продукти: 

100 г жито за варене 

1 ч.ч. счукани орехи 

1/2 ч.ч. стафиди 

2 бр. ванилии 

1 с.л. канела 

пудра захар

 

Начин на приготвяне:  Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране. 

 

 

Ошав 

Необходими продукти: 

500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши) 

100 г мед или 100 г захар

 

Начин на приготвяне:  Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд. 

 

Светъл празник!

 


От категорията

Патладжан с кайма по турски

Патладжан с кайма по турски-1626959202.jpg

22 юли 2021 | 16:05

Какво да сготвим на Илинден - вкусни рецепти

-1543834129.jpg

19 юли 2021 | 13:05

Шокиращо шармантната шакшука - израелският миш-маш
(Видео)

Тази година наградата за цялостен принос в кулинарията на Израел бе присъдена на „д-р Шакшука“- Бино Габсо-1626984440.jpg

Питателен и вкусен репортаж от Пирот и Цариброд. Остров Иския – най-много ...

22 юли 2021 | 23:02

Руло с тиквички, шунка и крема сирене
(Видео)

Руло с тиквички, шунка и крема сирене-1626167299.jpg

13 юли 2021 | 12:07