Калоян Методиев: "Кулата от слонова кост" на Радев не спира да клати държавата

На държавата е необходима стабилност и предвидимост, подчерта началникът на кабинета на Нинова

Калоян Методиев: "Кулата от слонова кост" на Радев не спира да клати държавата

11505 | 29 юни 2022 | 17:39

Не сме султанат, министър-председателят не може да взима единолични решения, като това за изгонването на руските дипломати, категоричен бе той


Въпросът за изгонването на 70 руски дипломати не е поставян официално, заяви началникът на кабинета на министър Нинова Калоян Методиев.

 

Подобен въпрос не е обсъждан, не е разглеждан. Когато нямаш 121 депутати, трябва да се съобразяваш с коалиционните си партньори, с обществените настроения, не си самодостатъчен в политиката, продължи Методиев.

 

„Не сме султанат. Трябва диалог и консенус. Към днешна дата с евентуален излъчен премиер Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ с оглед на събитията от снощи (б.р. изгонването на 70 руски дипломати) няма как да се продължат разговорите“, каза още политологът.

Методиев обяви решението за изгонването на руските дипломати за "кардинална грешка".

 

При тази сложна конструкция всеки прави компромиси, а не се катериш на раменете на другите, за да изпъкнеш, продължи Калоян Методиев, анализирайки отношенията в четворната коалиция.

 

От първия ден на това правителство Радев и Йотова започнаха канонада срещу кабинета. Линиите са две - "оръжие за Украйна" и "Македония". Тези две линии вървяха като атака срещу правителството, с идея то да се дискредитира, да се бута, категоричен бе Калоян Методиев.

 

"Кулата от слонова кост" (президентът - б.р.) не спира на клати държавата, продължи за Радев той.

 

Радев работи с ГЕРБ и ДПС. Кметове на ГЕРБ го носят на ръце. От "коя е вашата родина майка" по адрес на ДПС се стигна до "вие сте гарант за етническия мир", посочи Методиев.

 

"Категорично и ГЕРБ, и ДПС работят в синхрон с Радев. За последните два месеца Радев ходи само и е посрещан с хляб и сол от кметове на ГЕРБ – четири пъти в Пловдив, в Ловеч, във Велико Търново. Носят го на ръце кметове, които преди не го посрещаха. Не спряха да клатят правителството", бяха точните думи на Методиев.

 

Условието да се седне на масата за преговори с ПП е, кандидат-премиерът да не е Кирил Петков, каза Методиев по повод на вероятността да се състави друг кабинет в рамките на този парламент.

 

Радев дестабилизира държавата и целта му е - управление чрез служебни кабинети, е тезата на Методиев. Според него президентът искал "да властва над хаоса".

 

"Радев и вицепрезидентът управляват вътрешната опозиция в БСП, оттам дестабилизират БСП, коалицията и държавата", категоричен бе Калоян Методиев.

 

Сега чакаме римейка "Стефан Янев", продължи той.

 

„Коалицията беше създадена с определена цел – да се измете моделът на ГЕРБ, на ДПС. Радев продуцираше подмолно свалянето на правителството с ГЕРБ и ДПС. В момента, в който беше съставена коалицията от четири различни субекта с много сложна задача, да се успокои държавата, икономиката. При такава констриукция всеки има своите цели, но се правят компромиси. Трябва диалог, трябва да се търсят общите теми, не тези, които ни разделят, добави още той“, добави той.

 

На държавата е необходима стабилност и предвидимост, подчерта началникът на кабинета на Нинова.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 

 

 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32