Мая Манолова и „Отровното трио“ нямат потенциал, там няма политика и няма стъпка напред, смята политологът

Калоян Методиев: Има страх и недоверие в обществото и то ще се излее на предстоящите избори

7567 | 17 дек. 2020 | 13:08

„БСП е последователна, категорична опозиция на това управление. Доказала го е с действията си и поведението на лидера си, докато президентът е национална институция, призвана да е обединител на нацията, казва директорът на РЕГО


"Демокрацията се базира на доверието. Обществото има ниско доверие в управляващите и това може да е причина за малкия процент българи, които заявяват готовност да се ваксинират. Това обаче не е български феномен". Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, основател и директор на Институт "РЕГО" Румен Радев.

 

56% от българите са заявили, че няма да се ваксинират срещу Covid-19, стана ясно от резултатите на проведеното миналата седмица социологическо изследване на Институт "Рего". 
Калоян Методиев поясни за БНР, че загубата на легитимност от управляващите е следствие на хаотичното им поведение по време на коронакризата: „Има огромен комуникационен проблем по отношение на ваксините срещу коронавируса и това може да е причина за поставяне на страната ни в изолация заради ниското ниво на имунизиране на населението. Управляващите носят отговорност за това“.


Според него има пряка връзка между справянето с кризата, ваксините, които той определи като нов проблем, възникващ в българското общество и изборите, които предстоят.

„С мерките, които предприеха и не предприеха управляващите сринаха дотам доверието на хората в институциите, че остана само страх и спасяване поединично“, подчерта пред Националното радио Калоян Методиев.


Политологът посочи, че според данните от сондажа на „Рего“, над 30% от хората крият за кого ще гласуват, въпреки че са решили. Калоян обясни процентът с притеснение у избирателите: „Има и страх по отношение на свободното изразяване на волята“.


Той разкри, че в изследването се отчитат високи нива на желание за участие в изборите, което означава, че има разминаване и данните са изкривени в момента: „Има страх и недоверие в обществото и то ще се излее на предстоящите избори“.


Политологът коментира, че през последните четири години БСП не се е месила нито веднъж в работата на президента. Той изрази предположение, че и президентската институция не се е месила в работата на БСП.


Според Калоян Методиев БСП и президентът Румен Радев имат две отделни писти на правене на политика и политически цели.
„БСП е последователна, категорична опозиция на това управление. Доказала го е с действията си и поведението на лидера си, докато президентът е национална институция, призвана да е обединител на нацията. Разминаване има и по отношение на Covid кризата - БСП се впусна да помага в болниците и социалните домове, подкрепи мерките, докато президентската институция остана встрани от този процес, подцени го и в крайна сметка се самоизолира в най-тежкия период за човечеството след края на Втората световна война. Разбирам политиката на отрицанието, но тя винаги трябва да върви с политиката на предложение, алтернативност и личен пример“, обясни Калоян Методиев.

 

По думите му на базата на социологически проучвания „Има такъв народ" на Слави Трифонов е единствената извънпарламентарна партия, която може да играе сериозна роля. Политологът посочи и "Да, България" като имащи потенциал да влязат в следващия парламент.
"Мая Манолова и „Отровното трио“ нямат потенциал, там няма политика и няма стъпка напред. Взаимно ще си влияят както оловото влияе на един плувец. Преди да се съберат започнаха да си поставят ултиматуми“, смята политологът.


„Хубаво е, че политиците са с консолидирана национална позиция по въпроса със Северна Македония. Общественото мнение еднозначно посочва, че не трябва да има отстъпление. Ние сме по-големите и трябва да издържим въпреки масирания външен натиск върху нашите интереси. Ние сме много-по старо и по-голямо общество и мисля, че ще запазим тази линия във външната ни политика“, прогнозира политологът Калоян Методиев.

 


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43