Има и хора, свързани с ГЕРБ през последните години. Покрит е целият спектър от край до край

Калоян Методиев: Цялата власт в държавата от днес е в Румен Радев

9136 | 12 май 2021 | 11:25

Сега е време за работа, за решаване на проблеми и да покаже това служебно правителство какво може, с каква цел е създадено и каква е визията му за тези два месеца отвъд организацията на изборите, което е основната му задача по Конституция“, обясни политол


Цялата власт в държавата от днес е в Румен Радев. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев. Той подчерта, че в състава на служебното правителство изненади няма.

„Трудно се състави това служебно правителство в контекста на турбулентната ситуация в държавата предвид и политическата нестабилност, и междуинституционалната война. Цялата власт от днес в държавата е в Радев. Няма парламент да го разсейва, правителството е назначено персонално от него. Очевидно звездите му се подредиха, сега е време за работа, за решаване на проблеми и да покаже това служебно правителство какво може, с каква цел е създадено и каква е визията му за тези два месеца отвъд организацията на изборите, което е основната му задача по Конституция“, обясни политологът.

Калоян Методиев допълни, че служебният премиер Стефан Янев е персонален избор на държавния глава, с който той се чувства по-сигурен и спокоен спрямо предишното си назначение – Огнян Герджиков, който ръководи петото служебно правителство. Според политолога новият министър-председател трябва бързо да запознае обществото с дейността на правителството през следващите осем седмици.

По отношение на състава на служебното правителство Калоян Методиев изрази мнение, че е търсена по-широка формула, отколкото антиГЕРБ фронт.

„Има препратки към неолибералната група, която е преобладаващата група в състава на новия кабинет, към протестърската група и към по-хард критиците на ГЕРБ в обществото. Има и хора, свързани с ГЕРБ през последните години. Покрит е целият спектър от край до край. Янаки Стоилов е принципен човек, очевидно неговата кандидатура мина по нормалния ред, след одобрение на партията. От гледна точка на БСП това беше стабилно предложение, направено по правилата. От друга страна Янаки Стоилов през годините е доказал, че не е конформист и ще даде свой облик и прочит на случващото се в това служебно правителство, ако противоречи на неговите принципи или убеждения. Едва ли ще си позволи да се орезели с нещо, което е срещу принципите му“, коментира политологът.

Според него няма оптимистична прогноза по отношение на предстоящите избори, тъй като се влиза в грешката от последната кампания, свързана с липса на дебат за политики, програми и реформи, а с основен въпрос кой с кого ще се коалира.

 

Ето и пълния текст на интервюто на Калоян Методиев:

Водещ: Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Стефан Янев е новият служебен министър-председател, досегашен секретар на държавния глава по сигурност и отбрана, служебен заместник-министър председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г. Господин Методиев, каква заявка прави президентът със състава на служебното правителство, предвид факта, че има и познати политически лица, и нови? За Вас има ли изненади?

Калоян Методиев: Не. В общи линии изненада няма. Трудно се състави това служебно правителство, в контекста на турбулентната ситуация в държавата, предвид и политическата нестабилност в парламента, и междуинституционалната война. В крайна сметка цялата власт от днес в държавата е в Радев. Няма парламент да го разсейва. Правителството е назначено персонално от него. Очевидно звездите му се подредиха, така че сега е време за работа и за решаване на проблеми - да покаже това служебно правителство какво може, с каква цел е създадено, каква му е визията за тези 2 месеца отвъд организацията на изборите, което е основната му задача по Конституция.

Водещ: Личността на служебния премиер Стефан Янев потвърждава ли думите ви, че цялата власт в момента е в ръцете на президента?

Калоян Методиев: Стефан Янев не е лош човек. Очевидно е личен и персонален избор на Радев, с който той се чувства по-сигурен и спокоен спрямо предишното си назначение, визирам проф. Герджиков. Сега тук идва друг въпрос – Янев трябва да даде разяснение на това какво мисли да прави като премиер, да изложи стъпките, по които ще преминат следващите 8 седмици по организация на изборите, по успокояване на обстановката по някакъв начин. Т.е. Стефан Янев бързо трябва да направи медиен рейд, да обиколи основните медии, да даде интервюта и да обясни, да успокои, да каже как ще върви организацията на изборите, защото наистина се задава огромен проблем по отношение на провеждането им.

Водещ: Очакването към служебния кабинет е да организира честни избори. Но от друга страна има и очакване този кабинет да излезе извън рамките на организирането на избори, да разшири правомощията си. Беше дадена такава заявка и от Мая Манолова, която каза, че ще даде оценка за това правителство, когато разбере дали то ще се ангажира с разследващи функции по отношение на предишното правителство.

Калоян Методиев: Именно затова започнах разговора с тези две неща. Едното е, че цялата власт е у Радев, негови са решенията и отговорността за това какво ще се случва в следващите 2 месеца и по какъв начин ще се случва. И другото е да разберем какви са намеренията на министър-председателят, човекът с оперативните функции в държавата по отношение на управлението, да каже, да обясни, да излезе в основните медии и да запознае обществото какво ще прави служебното правителство в един откровен разговор.

Водещ: Може ли да се каже, че със състава на този кабинет президентът Румен Радев намига към различни политически кръгове в страната, търсейки съмишленици за президентските избори? Имам предвид и участието на Янаки Стоилов в кабинета.

Калоян Методиев: Може. Не само Стоилов, има препратки и към неолибералната група - даже мисля, че това е преобладаващата група в правителството, и към протестърската, и към по-хард критици на ГЕРБ, има и хора, свързани с ГЕРБ през последните години. Т.е. покрит е целият спектър плътно открай докрай.

Водещ: Участието на Янаки Стоилов как ще бъде възприето в БСП? Ще донесе ли негативи на самата БСП на предстоящите избори или по-скоро позитиви?

Калоян Методиев: Янаки Стоилов е принципен човек. Очевидно неговата кандидатура, за разлика от други имена, които се спрягаха, мина по нормалния ред, след одобрение на партията - след като си член на ръководните органи на една формация, следва да се съобразяваш и с нейната политика. Така че от гледна точка на БСП това беше стабилно предложение, направено по правилата, както трябва да се работи в една политическа формация. От друга страна Янаки Стоилов през годините е доказал, че не е конформист и предполагам ще даде свой прочит на случващото се в това служебно правителство, в случай че противоречи на неговите принципи и убеждения. Защото на тези години, на които е той, тази дълга кариера, в която идва този министерски пост, едва ли ще си позволи да се орезили с нещо, което да е срещу принципите му.

Водещ: А този пост ще ограничи ли кариерата му в БСП оттук нататък?

Калоян Методиев: Не, защо? Не виждам връзка между двете. По никакъв начин. Той е човек с биография, така че не би трябвало това да повлияе на неговото развитие по никакъв начин.

Водещ: Може ли да се каже, че съставът на служебния кабинет е умален вариант на парламентарната формула - „всички срещу ГЕРБ“?

Калоян Методиев: Не, защото има и доста хора, които пак казвам, не са толкова ярки критици на ГЕРБ, или дължат кариерите си на ГЕРБ, или са били свързани с ГЕРБ в това правителство. Така че тук се е търсила по-широка формула, отколкото анти-ГЕРБ фронт, според мен.

Водещ: Очаквате ли да има драстични разлики в резултатите на предстоящите парламентарни избори, от това което видяхме на 4 април като резултати?

Калоян Методиев: Не само аз, мисля, че всички сме на мнение в гилдията, че няма оптимистична прогноза по отношение на предстоящите избори, защото ми се струва, че пак влизаме в грешката от предната кампания - никой не се интересуваше от политика, от програми, от това как може да се оправи бизнесът, или здравеопазване, или някой от секторите да се реформира. Основният въпрос беше кой с кой ще се коалира. Това беше абсурдна ситуация, в която отстъпи разговорът за реалната политика, за това какво е политиката и какво трябва да се случва с живота на обществото. Така че този разговор ще продължи да цепи политическата дъска и ако наистина се стигне до попадане в парламента на 7 или 8 субекта, ще стане още по-трудно формирането на стабилно правителство. А в момента България очевидно вече върви към момента, в който трябва да търси някаква форма на стабилност.

Водещ: Съставянето на кабинет и след 11 юли остава под въпрос?

Калоян Методиев: Разбира се. Винаги е под въпрос. Така че там може да се надяваме на мъдростта на избирателите, на нормалното провеждане на изборите. Очертава се огромен хаос на изборите и се надявам да не е умишлен, за да се търси дестабилизация на партийната и политическата система. И оттам нататък вече е в ръцете и на политическите субекти, и на нивото на политическата им култура. Политическата култура на мнозинството от тези политически субекти е под санитарния минимум. Така че пак казвам, прогнозата не е оптимистична. Но пък винаги трябва да се надяваме и никога да не се предаваме.

Водещ: Ще успее ли БСП да разшири влиянието си на следващите избори?

Калоян Методиев: Зависи от кампанията, която се проведе и от душманите на партията, вътре в партията основно.

Водещ: Точно от тази гледна точка – научени ли са уроците?

Калоян Методиев: Не са си ги научили според мен и то не е вътре в партията, а е една група, която е ресурсна, от гледна точка на финансово захранване през годините от страна на ГЕРБ, така че ресурсите, с които разполагат във всеки един смисъл на думата, ги правят силни и нанасят щети в собствената си партия. Не го крият, публично го говорят и по време на предизборна кампания. Друга партия не би си го позволила по начина, по който БСП го позволява. Но тук важното е да се отбележи, че те го правят с активната външна подкрепа само и единствено, защото ръководството на БСП е единственото, което е извън схемата. Не може да бъде вкарано в ничия схема и в този смисъл е неудобно и затова го бият от всички страни.

Водещ: Очаквате ли промяна в стратегиите на партиите по отношение на предизборните кампании - промяна в листите, в програмите, които ще представят?

Калоян Методиев: Драстична - не, но очаквам промени навсякъде. Очевидно никой не беше доволен от резултата си. Един искаше да е новият цар, друг искаше да си затвърди мандата, трети мислеше да направи исторически пробив. Така че мисля, че всеки има обица на ухото от изминалите избори и ще се стигне до промени.

Водещ: Президентът казва, че макар и кратък, 45-ия парламент не е бил напразен, „остава като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията“. С какво ще запомним 45-ия парламент?

Калоян Методиев: Аз съм на обратното мнение. Според мен беше патетично това Народно събрание, създаде повече дим, пушилка, за да не се види реалната ситуация в държавата. Нищо градивно не се създаде и не се случи от него. Блокираха се хубави неща, които можеха да бъдат полезни за обществото, за тези кратки три седмици. Имам предвид и мораториумът, индексациите на пенсиите, на младите семейства за помощите. Тръгна се към едни комисии, които сме ги гледали от 1990 г., и които никога не са довели до нищо добро. Ще се запомни с този Изборен кодекс, който в крайна сметка според мен ще провокира повече проблеми и хаос. Дай Боже, да не се стигне до там, разбира се. Но този парламент беше една говорилня, клапан за отпушване на някакво напрежение, шоу – да, хареса се на публиката. Гледаха парламента, защото вътре имаше и физически сблъсъци, и крясъци, непристоен език, компромати, „ти знаеш ли каква фирма си имал, ти знаеш ли какво си казал“, нивото беше потресаващо ниско. Окей, готино е за гледане, за шоу, но от гледна точка на решаване на проблемите на държавата, на нещо сериозно, на укрепване на бизнеса, в момента в цял свят, всички говорят за укрепване на бизнес средата и за възстановяване на икономиката, защото трябва да се тръгне напред, от тази гледна точка този парламент беше нула, не нула, а кръгла нула.

 


От категорията

Владимир Талев: С Димитър Талев на терасата в Бистрица: Всеки народ, който се разделя, загива!

Всеки Водител, повел хора, повел цял един народ, трябва да е обладан от обич към тези хора., пропомня Владимир талев дучи на баща си Димитър Талев.-1570632373.png

Цар Самуил и неговата държава водят борба с Византия на живот и смърт. Не може ...

21 юни 2021 | 11:52

Проф. Светлана Шаренкова: Вставай страна огромная!

-1517831377.jpg

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия ...

21 юни 2021 | 11:47

Ръкуването се завръща след 16 месеца на пандемия

-1620473962.jpg

В САЩ, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането ...

21 юни 2021 | 17:41

Кеворк Кеворкян: Всичко е наред - мълчат за народа

-1477587010.jpg

Политиката – или онова, което тук минава за „политика“ – сякаш вече е обречена. ...

21 юни 2021 | 15:13