Събират букет от нули, коментира предизборните съюзи на управляващата партия политологът

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

40786 | 21 апр. 2019 | 08:01

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от управлението, което имаме – управление с тежки клептократични характеристики, крептокрация без посока за развитие на обществото, твърди анализаторът


Интервю на политолога д-р Калоян Методиев в седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“.

- Продължаваме с обзора на седмицата и политическите страсти преди началото на предизборната кампания – търсим гледните точки в последното издание на „Метроном“ за април. Казвам добре дошли в ефира на Радио „Фокус“ на политолога д-р Калоян Методиев. Добър ден.
- Добър ден.

 

- Г-н Методиев, последна седмица преди началото на предизборната кампания. Каква очаквате да е тя? Ожесточават ли се политическите страсти?
- О, напълно. Мисля, че сме в ожесточена политическа кампания от няколко месеца, а вече кулминацията дойде след „Апартаментгейт“, така че нещата ще ескалират в следващите седмици, защото това е закономерното следствие от управлението, което имаме – това е управление с тежки клептократични характеристики, това е крептокрация без посока за развитие на обществото. Вчера бях на един римски път от 4 век, където още стоят камъните, докато на ул. „Граф Игнатиев“ в София втора година не могат да се наредят едни плочки. Това е пример за моментната снимка на държавата и на нейното развитие. Няма как подобни резултати от управлението да не рефлектират и върху скандалите, които ни обграждат.


- Вече станаха факт листите на парламентарно представените партии и тези, които ще се борят на евроизборите. Можете ли да се ангажирате със съпоставка какви са особеностите – предимствата, недостатъците им, като започнем от двете основни политически сили ГЕРБ и БСП?
- Да, новината от изминалата седмица, според мен, е че ГЕРБ вече не могат да правят публична кампания. Навсякъде ги освиркват, мразят ги, кълнат ги. Мисля, че морално са свършени.


- Силни думи.
- Да, така е, но това е, което наблюдавам по видеоизлъчвания, по срещите с гражданите, които се опитват да правят по страната, показват именно това – те имат много тежък проблем с кампанията на терен, тази лице в лице след разкритията на „Апартаментгейт“. Това се превръща в основно предизвикателство пред тях. Те вече ще трябва да затворят кампанията си единствено през медии или в тясно партийни затворени срещи. Това ще определя и характера на действията им по време на изборите. Те ще разчитат на технологията, а не на разтваряне на някакво ветрило.

 

- В неделя станахме свидетели на 11-часов пленум на БСП, за който ни припомни в репортаж и колегата Деница Китанова. Как виждате листата на столетницата?
- Струва ми се балансирана дори след сеизмичното заседание, при което двете противостоящи си фракции в партията редиха настоящата листа. Очевидно ябълката на раздора в нея е Сергей Станишев. Той тежи, води до разделение. И ако се оттегли от листата, според мен, би дал импулс за кампанията на партията, би запазил и собственото си достойнство. В общи линии единственият проблем там е неговото пето място, което също води до напрежение и вътре в партията, и в идеята на социалистите да разтворят ветрилото, защото малко или много той е човек, който е свързан с управлението на ГЕРБ като скачен съд с тези дълги години на загуби от ГЕРБ. И неслучайно именно от управляващата партия – най-голямата такава, той получи подкрепа за своята реализация на европейските избори.


- В листите на ГЕРБ има ли някакви особености?
- Не. Мисля, че там нещата до голяма степен са статични, спокойни. Заложи се на сигурното, няма драматичност, няма ярки имена, няма политически характери, които да изнасят определено политическо говорене или битка. Липсва им цветният характер. Но пък от друга страна, няма скандални размествания, лица, моменти в тяхната листа.


- Коя партия направи по-удачния избор, за да подбере представители, които да са запознати с политическите специфики или политическите механизми на европейските институции?

- Трудно ми е да кажа подобно нещо, защото биографиите на хората, които влизат в политиката, или които искат да влязат в нея, често са напудрени, помпозни, но когато трябва да се свърши работа на терен, понякога хора, които не са толкова напористи, не са толкова нахални понякога в публичното си поведение, вършат повече работа, отколкото други, които вдигат лозунги. Аз съм забелязал по време на кампания, че тези, които най-много се бият в гърдите, накрая вършат най-малко работа, така че трудно е да се каже в бъдеще кой как ще се представи. Още повече, че политиката е отборна работа и е важно и в Националния парламент каква работа се върши, какво е управлението, кой е човекът – най-важното – начело на дадената формация в момента. В България има една хубава поговорка за главата – от там тръгват процесите и на развала и на положително отношение. В този смисъл, това е един ансамбъл. Не може да разглеждаме евродепутатите сами по себе си, те трябва да излъчат политиката на партията, на нейния лидер на национално ниво. Така че, каквато е вътре политиката, такава ще бъде и навън. Те затова са изпратени там, те са представители на български партии, да защитават български интерес.


- Преди дни ГЕРБ подписаха споразумение за политическо партньорство за предстоящите избори и за Европарламент с партия „Никола Петков“. В началото на месеца с „Обединени земеделци“, преди това със СДС. Каква е целта на тези стъпки?
- Тези упражнения вече са малко странни. Определено предизвикват насмешка.


- Между другото предстои подписването на споразумения и с „Гергьовден“, Съюза на репресираните, Българския демократичен форум, съобщават от партията, през седмицата стана ясно.
- Те събират букет от нули. В общи линии опитват се да произведат някаква положителна новина, но всичките партии, които изредихте, са се коалирали през годините с кой ли не и който се е коалирал с тях е претърпял политическа катастрофа, просто знаково. Може да се направи справка при изборите през годините, че винаги когато нещо влиза в тази конфигурация точно с тези четири-пет формации, се стига до там. Според мен инженерната мисъл за цялото нещо е да се вземе десен вот, така наречен, който вече е много условен, не са направили тази сметка. И да се атакува София, защото ГЕРБ тръгна като политическа формация от София и се страхуват да не я загубят. А където са в пряка конкуренция с „Да, България“ се прави опит за някаква консолидация. Но пак казвам, това е инженерна конструкция, която не почива на моментните реалности и няма да доведе до нищо добро нито за ГЕРБ, нито за целите им на тези избори.


- Следите ли социологическите агенции, данните от тях и как разбирате тази разлика от процент между ГЕРБ и БСП?
- Паритет в общи линии, но съм доста скептичен по отношение на социологическите данни поради страха в България. Знаете, че у нас има много контролиран, купен вот, има много криптовот. Стига се до изкривявания по време на изборния процес. Така че съм скептичен. Според мен винаги на избори има изненади. И в момента поради тази автокрация, която пълзи в страната, виждате, че вчера излезе пак, че сме на 111 място по свобода на медиите, безпрецедентно последно място в Европа, хората се страхуват да са откровени и пред анкетьорите, особено пък като видят, че има социологическо изследване по телефона – експресно или каквото и да е друго им става ясно, че данните са изкривени. Няма как да няма последствия след „Апартаментгейт“, след тези асансьори, минерални води до къщите – тази гранд корупция, която се разкрива вече всеки божи ден, това облагодетелстване на висши представители на политически партии, на прокуратура и т.н. Така че данните са изкривени, според мен. Ключовото в момента е избирателната активност. На тези избори ни трябват 3 милиона гласоподаватели, за да не дадем на купения вот, на цигански махали, на олигарсите да определят бъдещето ни. Т.е. вотът на всеки от нас става малка бомба и когато я хвърлим, убиваме този изкривен вот, за да го потопим. Така че освобождаваме хората, изпаднали в зависимост от паралелната държава. В този смисъл социологическите агенции показват някаква тенденция. Показват промяна, но реалността ще се подреди на 26 май.

 

- Каква активност очаквате?
- За съжаление, страхът ми е, че активността ще е ниска поради отвращението на хората от политиката, поради ред други причини, има и чисто технически – тогава са почивни дни, затрудняване на изборния процес, недоверие в него заради тези фалшификации, заради които и между другото започна парламентарната криза в държавата. Така че според мен основното, което трябва да направим, е да започнем кампания за 3 милиона гласа, които трябва да бъдат изкарани да гласуват. Независимо за кого ще гласуват тези хора, те са собственици на своя глас. Да излязат и да гласуват, за да потопим изкривения вот и да може да се мине този Рубикон, който ще са тези евроизбори за бъдещето на държавата.

 

- В началото на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички да се обединят срещу пълзящата диктатура. Как разбирате думите му?
- Вижте, не искам пак да употребявам силни думи, но министър-председател на държава-членка на ЕС, да говори такива глупости, наистина е смешно и унизително! Как ходи този човек да ни представлява на Европейски съвет или как се явява да говори с други международни лидери? Това е връх в нонсенса, бих го нарекъл, на политическото говорене. Наистина не знам как да го коментирам, защото цялата власт е в тях – и изпълнителната власт, и прокуратурата работи с тях, служби за сигурност. Местната власт пък да не говорим. Никой не е имал толкова местна власт от времето на комунизма. Така че да кажеш подобно нещо е цинизъм.

 

- Господин Методиев, каква предизборна кампания ни очаква само след седмица?
- Очаква ни напрегната предизборна кампания, интересна такава. Очаква ни сблъсък и на преференции, и на различни групи. Нещата се преливат. Според мен са възможни изненади. Въпросът е наистина ключов – гражданите да са активни в държавата, защото сме на последно място в ЕС. И от такова място не се излиза с гражданска пасивност, а с активност. С интерес към политиката. Колкото по-пасивни сме, толкова повече ще затъва държавата. Нека така да го формулирам.


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпление на тоталитарната власт

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпления на тоталитарната власт--Golyamata-ekskurziya----35-godini-ot-nay-golemiyat-pozor-i-prestapleniya-na-totalitarnata-vlast_1716708637.jpg

На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към ...

26 май 2024 | 10:00

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия-Iskren-Ivanov--I-Kitay--i-SASht-nyamat-interes-voynata-v-Ukrayna-da-ima-pobeditel-i-zagubil_1716014299.jpg

За Вашингтон войната е шанс да се отслаби Русия, дори да се налага тя да се ...

27 май 2024 | 14:55

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена-O-z--polk--dots--d-r-Gergin-Gerginov_1704981467.jpg

През април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на ...

27 май 2024 | 14:34

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08