Калоян Паргов

Позиционирането "за" или "против" лидера е вредно, убеден е той

Калоян Паргов преди конгреса: Корнелия, събери отново екипа ни, който ти гласува доверие!

22241 | 26 окт. 2017 | 15:04

Ако наистина това управление е несъстоятелно, както ние твърдим, то няма как да го търпим четири години. Защо не искаме вот на недоверие, пита лидерът на БСП-София


- Вие къде сте в позиционирането „за" или "против" Корнелия Нинова преди конгреса на БСП на 28 октомври, г-н Паргов?
- Такова позициониране е вредно. Когато въпросът се свежда до това „за“ или „против“ някого, нещата не отиват на добре. По-скоро въпросът е за стила, за начина на работа, за политиките, за алтернативата, за това какво предлагаме. А след това ще сложим и хората, с които го предлагаме. Това е разликата между лявото и дясното: дясното поставя в центъра човека и покрай него това, която той ще направи. Лявото – програмата, идеите и след това хората, които ще ги изпълняват.


- Защо свикахте заседание на конференцията на БСП-София една седмица преди конгреса? Защо, ако не, за да поставите ребром въпроса кой с кого е в БСП?
- Не конференцията бе свикана една седмица преди конгреса, а конгресът бе свикан една седмица след конференцията. Конференцията беше планирана още през лятото, за да избере нов председател на градската партийна контролна комисия. Досегашният ѝ председател бе избран за ръководител на районната организация на БСП в Подуене.
Що се отнася до конгреса, членовете на Националния съвет от София в мнозинството си подкрепиха на пленума на 14 октомври свикването на конгреса. Той се свиква, за да разгледа алтернативния бюджет на БСП и целта е да се излъчи послание за обединяване около политики.

 

- Обществото обаче не чува това, чува други неща, свързани с БСП – кой е с Корнелия Нинова, кой е против Корнелия Нинова. Кое предизвика слагането на такъв акцент и Нинова има ли алтернатива в левицата в момента?
- Очевидно, че личностните противоречия, а не идейните, взимат връх. Това е притеснително. Затова в доклада на градската конференция имаше самокритика. Бяха зададени въпроси, свързани с желанието на БСП да управлява - какво предлага БСП и какво излъчва. Целта ни беше да зададем друга посока на дискусията преди конгреса – не „за“ или „против“ Корнелия Нинова, което не е виждането на градската организация. Говоренето „за“ или „против“ Корнелия Нинова е осколка от лидерската битка през май 2016 г., когато тя бе избрана.


- В доклада си на 21 октомври Вие казахте, че противоречията в БСП не са на идейна основа. На какво се дължат тогава?
- По-скоро избуява една личностна неприязън. Това говори за нарушени личностни отношения. Ще ви върна година и половина назад. Изкуството да управляваш е да можеш да обединяваш. Това бе основното послание, което ние, от столичната организация, вплетохме в избирането на Корнелия Нинова. Тя успя да обедини почти всички лидери на мнение, всички кръгове в партията в желанието им за промяна, което да даде перспектива на БСП за управление в бъдеще. Сега е времето да си спомним откъде тръгнахме. Как така успяхме да победим на президентски избори, почти да победим на парламентарни избори и то след като сме сменили действащ председател. Нещо, което никога не се бе случвало, а и сме избрали начело на партията жена, което също никога не се бе случвало. А сега да не можем да повишим рейтинга си? И то на фона на управление, което е минирано от гафове и скандали! Рейтингът на ГЕРБ пада, но нашият не се вдига, защо?! Ние трябва да осмислим тази моментна снимка.


- Правителството на ГЕРБ влиза от скандал в скандал, но БСП на практика му помага, защото изглежда като скарана дружина.
- Отказвам да повярвам, че скандалите вътре в партията са инициирани и дирижирани отвън! Това би означавало, че БСП е загубила своя имунитет и съпротивителни сили и, че някой друг управлява БСП. Това звучи зловещо. По-скоро някой използва вътрешните противоречия, за да печели дивиденти на гърба на БСП.


- Кой е този някой? Какви дивиденти би могъл, например, да печели Михаил Миков, който беше лидер на БСП? Или Георги Гергов, който е член на Националния съвет и лидер на пловдивската ви структура? Не се сещам за критик на Нинова, който не е член на Националния съвет на БСП.
- Дивидентът го печели управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединени патриоти. Липсата на алтернатива ги прави непоклатими, въпреки, че вървят през просото, както стана популярно да се казва.

 

- Само че Румен Овчаров го употреби за Корнелия Нинова.
- Да, защото, политиката не е спринт на сто метра, а маратон. Изисква се екип, колективно мислене. Тази група от хора, която се обедини преди година и половина и победи на тогавашния конгрес, има нужда да бъде събрана отново. Говоря за хора като Костадин Паскалев, Юрий Асланов, Бриго Аспарухов, Весела Лечева, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Калоян Паргов, Петър Мутафчиев, Димитър Дъбов. Група, която в момента изглежда разколебана по начина, по който комуникира. Използвам настоящето интервю, за да отправя послание.

 

- Към кого?
- Към Корнелия Нинова: Събери ни отново!

 

- Какво очаквате да направи лидерът, за да ви събере отново?
- Да тръгнем заедно! Ще успеем заедно! Някой дърпа каруцата, но той има нужда от помощници. Всеки лидер трябва да даде насоки, да раздаде задачи.


- Вие сте лидер на софийската организация, член на Изпълнителното бюро. Всеки вторник заседавате на „Позитано“ 20. Бриго Аспарухов също е член на ИБ. Останалите, които споменахте, ако не членове на ИБ, са в Националния съвет. Не мога да разбера какво очаквате от лидера?
- Искаме от нас да се очаква не чисто и просто механично да подкрепяме едно решение, независимо къде е родено, а да участваме в процеса на планиране и взимане на решенията.

 

- Решенията не се ли взимат в Изпълнителното бюро?
- Решенията се докладват в Изпълнителното бюро за одобрение. Процесът на взимане на решения е друг. Казвам, че голяма част от хората, които споменах са далече от процеса на изработване и взимане на решения – като потенциал, като принос. И това не само ги обижда. БСП е по-различна партия като генезис, като начин на работа от другите. Пак казвам – изкуството е да обединяваш, да създадеш усещане за участие в управленски процеси – било то на партийно равнище, а по-късно, на държавно. Това нещо някои предишни ръководители на БСП го правеха изкусно. В политиката трябва да можеш да правиш завои, без да излизаш от пътя.
 
- За година и половина Корнелия Нинова успя да направи промяна в партията, да я „върне в играта“, налага нови лица. В какво не успя?
- Радвам се, че направихме алтернативен бюджет, защото това е нов подход. В този документ има толкова много хляб, че можем да направим едногодишна кампания по различните секторни политики. Правителственият подход за правене на политика е свързан с публичността за сметка на съдържанието. На хората им омръзна да слушат, че едните са лоши, пък другите са добри. Има политика, която води до добри резултати и политика, която не води до нищо. Има нужда да отворим държавата към едни нови хоризонти. Това Борисов не го разбира. Но в момента има една не разединена, но стъписана БСП. Какво правим? Как продължаваме? Да кажем, че утре ги няма „изявените критикари“, няма го Миков, няма го Краси Янков, няма го Гергов. Какво правим? БСП е букет, тя представлява различни идейни течения.  Подходът във включването на тези лидери на мнения е в по-големия такт, разбиране. Да приемем, че отправяме едно предупреждение – че както сме тръгнали, може да не стигнем там, за където всички сме тръгнали.

 

- Кой ви пречи? Когато се говори така, обикновено се има предвид някаква кадрова смяна.
- Моето желание е, този екип от хора, които работиха Корнелия Нинова да стане председател, да се събере отново.


- Има ли някой на „Позитано“ 20, който пречи това обединение да се случи?
- Аз не знам дали има. Просто считам, че това е верният ход в тази ситуация.


- Вие ще инициирате ли...
- Ако аз инициирам нещо, ще се разбере погрешно! И в момента вървят спекулации, че в моя кабинет се правят завери! Не, няма завери! Всичко беше казано на столичната конференция. Да, София не е България, но софийската организация е умален модел на партията – събира всички виждания в нея. Тя е барометър, най-бързият ориентир за процесите в партията, ако разбира се, можеш да слушаш и да виждаш.


- Какво ще се случи на конгреса в събота?
- Мога да кажа какво искам да се случи. Има два сценария. Единият е свързан с това БСП да излъчи силни сигнали през призмата на алтернативния бюджет. Дискусията започва на конгреса, но трябва да продължи, ние трябва да обясним какво предлагаме. Да не оставим да ни „захлупят“. Защото и в момента много хора са настръхнали – виждате ли, тези искат да вземат повече пари от нас, за да ги раздадат на безделниците и непрокопсаниците. Не искам да се случи това, което стана на заседанието на Националния съвет на 14 октомври, когато имаше нелицеприятни сблъсъци, липса на такт да се изслушваме. Ако повторим това, ще излъчим лоши сигнали. След които няма как да очакваме някой да ни се довери да управляваме. Но и това да се подкрепят сляпо предложения, не е правилен подход. Трябва да се намери златната среда. Градската организация като цяло стои зад тази златна среда. Не се е отказала от Нинова. Но смята, че тя, като наш член, има нужда от тази помощ. Но в каква степен и докъде трябва да я приеме, ще прецени тя самата.


- С оглед на това – конгресът трябва ли да разглежда вот на доверие към лидера на партията?
- Не това е дневният ред на конгреса, който е приет. А и какво значи вот на доверие от конгрес, след като преди осем месеца бе променен уставът и бе решено лидерът да се избира от цялата партия. Инициатор на тези промени бе Корнелия Нинова. Следователно, ако днес се иска вот на доверие, той трябва да се иска от цялата партия. Не бих посъветвал някой да тръгва по този път, тъй като е много хлъзгав. Очаквам тези, които имат критики към ръководството на партията и към самата Корнелия Нинова, да представят своето алтернативно мислене, като политики, като подход, като начин на работа. Да стане дискусия, а не замеряне с обвинения – тя ми обеща и не изпълни.


- Защо БСП не успява да излъчи това усещане за единство от своите форуми, което излъчват форумите на ГЕРБ?
- Партия ГЕРБ е създадена на принципа на единоначалието. Това е партията на „краля Слънце“. Не виждам там да има мислене, има цели и задачи, които се поставят. Който ги приема е с мен, който не ги приема е против мен. БСП е много по-различна партия. Тази партия не е създадена от един човек. На Бузлуджа са се събрали много съмишленици.

 

- БСП не говори за вот на недоверие. Защо?
- Това е големият въпрос, на който БСП трябва да даде отговор с оглед заявката си за власт. Ако наистина това управление е несъстоятелно, както ние твърдим, то няма как да го търпим четири години. Трябва да искаме прекратяването на мандата му, да говорим за вот на недоверие, за оставка на кабинета. Парламентарната група на БСП в предишния парламент, макар и наполовина, от самото начало се опитваше да инициира вот на недоверие, търсеше партньори за това начинание, защото нямаше 48 депутати, за да инициира искането сама. Неслучайно на градската конференция поставих и въпроса какво правим след председателството? Хоризонтът на това правителство е до председателството. А какво правим след това?!

 

- Понеже тези дни се навършват сто години от Октомврийската революция, ще задам въпроса по ленински – и най-слабото правителство не може да падне само, трябва някой да го бутне. Кой ще бутне правителството? За да падне, трябва или да има масово недоволство или да се разколебае парламентарната подкрепа за него, а нито един от тези два фактора не е налице.
- До края на юни всички ще бъдат опиянени от председателството. Но след като си отидат чужденците, ще се върне реалната българска картина. Големият въпрос е дали от това председателство ще излезем с реални възможности за нашата държава и нашия бизнес или с потупване по рамото и конграчулейшънс.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби

Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби-Brat-Galev-posmartno-dokaza-budnata-koma-na-balgarskite-sluzhbi_1685954989.jpg

Кой е Боса е ясно – този, който вече две години кадрува в службитe, ...

5 юни 2023 | 11:48

Борис Попиванов: Разумна политика без изхвърляния би закрепила новия кабинет

Борис Попиванов: Разумна политика без изхвърляния би закрепила новия кабинет-1621927637.jpg

"Сегашният формат на мнозинство, който стои зад правителството, беше ...

6 юни 2023 | 18:08

Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП

Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП-1641382969.jpg

ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара ...

6 юни 2023 | 15:06

Най-важното

Това създава много проблеми, защото има много преписки, които минават през заместниците преди да стигнат до министрите

Денков: Разочарован съм от Радев. Не знам за друг случай на пълно освобождаване на зам.министри

Акад. Николай Денков-Nikolay-Denkov--Ima-shans-za-mnogo-kompromisi--no-ima-i-nevazmozhni-kompromisi_1683314834.jpg

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците ...

6 юни 2023 | 19:06

Помощта нямало да уврежда българските отбранителни с особености, уточни новият министър на отбраната

Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Новият министър на отбраната Тагарев-VVS-s-ostro-pismo-sreshtu-Tagarev--Iska-da-dadem-tehnika-v-polza-na-chuzhdi-darzhavi_1680008194.jpg

Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя ...

6 юни 2023 | 18:40

Ние няма да пречим на колацията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство, посочиха от ДПС

Пеевски и Карадайъ: Не подкрепяме правителството, а подкрепяме само конституционната реформа

Карадайъ: С Пеевски гласувахме "за" кабинета. Това е крачка към преодоляване на политическата криза-Balgariya-ima-novo-pravitelstvo---132-ma--zaedno-s-Karadaya-i-Peevskii--izbraha-Denkov-za-premier_1686056787.png

Не подкрепяме правителството като състав, а подкрепяме само конституционната ...

6 юни 2023 | 16:07

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници-Delyan-Dobrev--Asen-Vasilev-chaka-Boyko-Borisov-da-go-napravi-premier_1682784758.jpg

Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към ...

6 юни 2023 | 16:08

Гроздан Караджов щеше да е министър, да не си отварям устата повече..., посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Бойко Борисов след гласуването в пленарната зала за кабинета "Денков"-Boyko-Borisov-sled-glasuvaneto-v-plenarnata-zala-za-kabineta--Denkov-_1686056950.jpg

Не искам да критикувам президента, който трябва да е обединител, коментира той ...

6 юни 2023 | 16:08

Когато водехме разговори, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев, беше въпросът да кредитираме г-жа Габриел, посочи тя (ВИДЕО)

Нинова към Борисов за първия мандат: Знам, че сте лъжец, но че сте толкова голям лъжец, не знаех
(Видео)

Нинова опроверга Борисов за кабинета с първия мандат: Лъжец! Това е пълна лъжа!-Ninova-oproverga-Borisov-za-kabineta-s-parviya-mandat--Lazhets--Tova-e-palna-lazha-_1686061512.jpg

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет ...

6 юни 2023 | 17:21

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП

Радев още по-остър: Новата коалиция във властта обезсмисли изборите, измамиха избирателите си

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП-Dnes-g-n-Borisov-im-podaryava-tsyalata-vlast_1686045601.png

Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите ...

6 юни 2023 | 12:59

Никой не е водил никакви преговори по никакъв начин за никакви хора между ГЕРБ и „Има такъв народ"

Слави Трифонов: Борисов е патологичен лъжец! Не е имало договорка Караджов да става министър

Слави Трифонов-1658757760.jpg

Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил ...

6 юни 2023 | 18:30

Кабинетът не го подкрепяме като кабинет, като състав, подчерта той

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси-Peevski--S-Karadaya-vlizame-v-komisiyata-po-konstitutsionni-vaprosi_1686059371.jpg

Той и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ бяха единствените депутати от ДПС, ...

6 юни 2023 | 16:49