Калоян Велчев: Няма убедителен отговор какво следва след изборите

Няма трайни промени в посланията, в разказа, в очакванията ни за след изборите

Калоян Велчев: Няма убедителен отговор какво следва след изборите

3363 | 30 март 2023 | 09:51

Кампанията репродуцира нашите до болка познати обществени разделения, но не произведе достатъчно убедителен отговор на въпросите какво следва след изборите, ще може ли и как да се формира правителство.


Калоян Велчев

 

Предизборната кампания е към своя край. Социологическите проучвания ни показват една сравнително статична картина на обществените нагласи от началото и края на кампанията.

 

Няма трайни промени в посланията, в разказа, в очакванията ни за след изборите.

Кампанията репродуцира нашите до болка познати обществени разделения, но не произведе достатъчно убедителен отговор на въпросите какво следва след изборите, ще може ли и как да се формира правителство.

 

На този фон е нормално да не очакваме впечатляваща избирателна активност, въпреки че върнахме хартиената бюлетина, която според някои партийни централи беше единствената спирачка пред огромните народни маси да излязат и да ги подкрепят.

Цялостната картина не предизвиква особен оптимизъм и надежда за трайно управление в рамките на следващия парламент, но все пак шансове винаги има.

 

Тежестта на победата

 

Основната интрига на изборния ден ще бъде кой все пак ще спечели изборите. Победата не е без значение. Освен че дава инициативата за създаване на управление, тя е важна символно в навечерието на местните избори. Но победата е преди всичко отговорност, която ще трябва да се носи. Както в рамките на миналия парламент, така и в бъдещия от победителя ще зависи в най-голяма степен дали ще имаме управление, или ще ходим на нови избори.

 

Най-голямата политическа сила в предходния парламент - ГЕРБ, отказа да поеме отговорност за управлението, с което ни изпрати на едни излишни избори. Пред победителите на предстоящите избори се очаква да тегне същата дилема - формиране на нестабилна коалиция с непредвидими партньори или още едни избори.

 

Служебен кабинет на президента или на партиите?

 

Към момента изглежда сигурно, че победителят, който и да е той, няма да има мнозинство, с което да може да управлява сам.

Очертава се необходимост от формиране на широка коалиция (повече от две партии в управлението), която да поеме властта. Ако изобщо се стигне до подобна коалиция, тя няма да работи с особено дълъг хоризонт.

 

Още от началото на тази предизборна кампания се питаме кога ще бъдат следващите избори. Този въпрос ще продължи да е актуален и след деня на изборите и дори след като се състави управление (ако изобщо такова бъде съставено).

 

Ето защо и следващият кабинет на България ще бъде служебен. Въпросът е кой ще го състави - политическите сили или президентът?

 

Служебните кабинети на Радев имат ясна политическа линия - без помощ за Украйна, война с политическите партии и модела на представителна демокрация в България. Липсата на алтернатива в рамките на парламента развързва ръцете на Радев за подемане на политически линии, за които не просто няма национално съгласие, дори не е проведен дебат. Възможните комбинации в рамките на бъдещото Народно събрание не са нито особено привлекателни, нито особено вероятни. Все пак е редно да ги разгледаме:

 

1) "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) печелят и формират кабинет на малцинството, подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Подобна формула би сработила единствено при добра воля от всички парламентарни групи за провеждане на реформи или поне за приемане на законопроектите по Плана за възстановяване и развитие. При изразителна победа на коалицията ПП-ДБ подобна опция би изглеждала по-легитимна и шансовете да се случи биха нараснали. При всички случаи обаче тази конструкция не би издържала дълго.

 

2) ГЕРБ печелят и предлагат "антикризисен кабинет", който да се бори с инфлацията. Кабинет без ярки партийни фигури, който да разчита на сериозна подкрепа в Народното събрание и да бъде фокусиран върху конкретни политики. В сегашната ситуация подобна опция не звучи неразумна, но за да е успешна, трябва да е продукт на широко съгласие и с много ясно фиксирана времева рамка и компетенции.

 

3) Същото, но с третия мандат на БСП.

 

Предстоящите избори не влекат със себе си твърде вълнуващи сценарии, които да ни накарат да бленуваме светлото бъдеще там някъде, пред нас. Но те са един етап от новата политическа реалност, в която страната се намира. Отдръпването ни от този процес няма да го направи по-лек и приятен. Напротив. Намираме се в криза не на системата, а на политическото представителство. Обаче представителите ние си ги избираме. Ще имаме този шанс и в неделя. А после отново на ход са политиците..

 

Източник: Дневник


От категорията

Рекордната летва на Стефка Костадинова е премахната от входа на Олимпийския музей в Лозана

Рекордната летва на Стефка Костадинова стоеше пред централния вход на Световния музей на олимпийското движение в Лозана, Швейцария, но днес тя е поставена до аварийния изход и се слива със скеле и други строителни съоръжения там-Letvata-stoeshe-pred-tsentralniya-vhod-na-Svetovniya-muzey-na-olimpiyskoto-dvizhenie-v-Lozana--Shveytsariya--no-dnes-tya-e-postavena-do-avariyniya-izhod-i-se-sliva-sas-skele-i-drugi-stroitelni-saorazheniya-tam_1695376473.jpg

Тя е преместена на около 25 -30 метра от дясната страна на централния вход, до ...

22 септ. 2023 | 12:50

Живеем с лъжи

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо-1568320806.jpg

Официалните ни новини са буквално содомизирани през последните години – нищо, ...

22 септ. 2023 | 19:39

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59