Снимка: В. "Строител"

Увеличението на цените е факт и се търсят решения за индексация, увери министърът

Камарата на строителите обсъди с министър Караджов актуалните проблеми пред бранша

6555 | 24 дек. 2021 | 16:12

От КСБ изтъкнаха като особено важни въпросите с драстично поскъпналите строителни материали и суровини, което налага спешни мерки за индексация на договорите, както и решаването на проблема за разплащането към пътностроителните фирми


Ръководството на Камарата на строителите в България проведе първа среща с новия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Тя се проведе в МРРБ, съобщава в. "Строител".

В срещата от страна на МРРБ участваха зам.-министър Явор Пенчев и Катерина Граматикова, началник на кабинета на министъра. От КСБ в разговорите взеха участие председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателят на УС инж. Христо Димитров, изп. директор Валентин Николов, председателят на Комисията за ЦПРС доц. Георги Линков, председателят на Контролния съвет инж. Благой Козарев, вицепрезидентът на FIEC и председател на ОП София инж. Любомир Качамаков, председателят и зам.-председателят на секция „Транспортна инфраструктура“ инж. Боян Делчев и инж. Живко Недев, инж. Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“.

Министър Караджов изтъкна, че се среща с ръководството на една от най-уважаваните организации, която представлява сериозен и проспериращ бизнес като строителството.


Инж. Илиян Терзиев подчерта, че най-важните проблеми пред бранша са свързани с драстичното нарастване на цените на строителните материали и суровини, което налага спешни мерки за индексация на стойността на договорите, и с необходимите промени на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес, по-конкретно ЗУТ, ЗОП, Закона за защита от шума в околната среда, както и редица наредби. В дневния ред на Камарата е и решаването на въпроса за разплащането към пътностроителните фирми, както и дигитализацията на бранша.

Инж. Благой Козарев посочи, че за разлика от други страни у нас в договорите липсва клауза за индексация. Цените на строителния продукт са нараснали средно с 35%, като най-тежко е положението в промишленото строителство.

„Ако не се предприемат мерки за индексация, вероятно много от компаниите ще изпаднат в неплатежоспособност към подизпълнители и контрагенти и в крайна сметка в несъстоятелност“, посочи той и подчерта, че това означава и незавършени обекти, и загуба на европейски средства.

Инж. Боян Делчев постави въпроса за необходимостта от подобряване на договорните отношения и включване във всички бъдещи договори на клауза за индексация.

На срещата бе обсъдена и целта на Закона за Камарата на строителите - идентификация на всички лица, извършващи строителство, както и необходимостта от евентуални нормативни промени в ЗУТ и ЗОП.

Изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов съобщи, че Консултативният съвет на браншовите организации в сектор „Строителството“ ще излезе с обща позиция относно последните предложени промени в ЗУТ. По темата за дигитализацията инж. Любомир Качамаков информира за предприетите в тази сфера дейности на Камарата и за учредения Цифров информационен хъб.

„Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще имате по-голям приятел от мен по тази тема. Защото тя ще служи на поколения напред. Има две направления, по които трябва да работим – документооборота и цифровизацията на строителния процес“, каза министър Гроздан Караджов. Той обясни, че правителството ще работи за цялостно електрoнизиране на документооборота.

Министър Караджов посочи, че увеличението на цените е факт и се търсят решения за индексация. Решения се търсят и за разплащане на изпълнената от пътностроителните фирми работа. По отношение на законодателството министърът подчерта, че държавата не трябва да пречи на бизнеса и той ще работи за облекчаване на процедурите.

Инж. Илиян Терзиев изрази желанието на Камарата нейни представители да бъдат включвани във всички работни и експертни групи, които разглеждат въпроси, касаещи бранша. Двете страни се договориха, че по всички актуални теми ще се работи съвместно на експертно ниво. В края на срещата инж. Терзиев покани министър Караджов да посети централата на КСБ.

 


ОЗК

От категорията

Инж. Севдалин Желев: В момент на война и криза всеки мегават, произведен от въглища, е ценен

Инж. Севдалин Желев: В момент на война и криза всеки мегават, произведен от въглища, е ценен-1647599489.jpg

С нашите инвестиции даваме своя принос към изпълнението на целите на ...

27 май 2022 | 15:10

Хакерска атака срина сайта на КЕВР

Предложенията за поскъпване на парното и топлата вода-1653646758.jpg

Там вчера бяха публикувани заявленията на топлофикациите за драстично по-високи ...

27 май 2022 | 13:17

Азия за пръв път изпревари Европа по обем закупен руски петрол

Китайски фирми наемат повече танкери за превоз на суровината-1512768865.jpg

Китайски фирми наемат повече танкери за превоз на суровината

27 май 2022 | 17:36

КЕВР иска с 39,26% по-скъпо парно и с 3,3% по-скъп ток

КЕВР иска с 39,26% по-скъпо парно и с 3,3% по-скъп ток-1648629177.jpg

Основните причини за предлаганото увеличение на цените са четирикратно ...

27 май 2022 | 16:01