Снимка: В. "Строител"

Увеличението на цените е факт и се търсят решения за индексация, увери министърът

Камарата на строителите обсъди с министър Караджов актуалните проблеми пред бранша

4140 | 24 дек. 2021 | 16:12

От КСБ изтъкнаха като особено важни въпросите с драстично поскъпналите строителни материали и суровини, което налага спешни мерки за индексация на договорите, както и решаването на проблема за разплащането към пътностроителните фирми


Ръководството на Камарата на строителите в България проведе първа среща с новия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Тя се проведе в МРРБ, съобщава в. "Строител".

В срещата от страна на МРРБ участваха зам.-министър Явор Пенчев и Катерина Граматикова, началник на кабинета на министъра. От КСБ в разговорите взеха участие председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателят на УС инж. Христо Димитров, изп. директор Валентин Николов, председателят на Комисията за ЦПРС доц. Георги Линков, председателят на Контролния съвет инж. Благой Козарев, вицепрезидентът на FIEC и председател на ОП София инж. Любомир Качамаков, председателят и зам.-председателят на секция „Транспортна инфраструктура“ инж. Боян Делчев и инж. Живко Недев, инж. Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“.

Министър Караджов изтъкна, че се среща с ръководството на една от най-уважаваните организации, която представлява сериозен и проспериращ бизнес като строителството.


Инж. Илиян Терзиев подчерта, че най-важните проблеми пред бранша са свързани с драстичното нарастване на цените на строителните материали и суровини, което налага спешни мерки за индексация на стойността на договорите, и с необходимите промени на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес, по-конкретно ЗУТ, ЗОП, Закона за защита от шума в околната среда, както и редица наредби. В дневния ред на Камарата е и решаването на въпроса за разплащането към пътностроителните фирми, както и дигитализацията на бранша.

Инж. Благой Козарев посочи, че за разлика от други страни у нас в договорите липсва клауза за индексация. Цените на строителния продукт са нараснали средно с 35%, като най-тежко е положението в промишленото строителство.

„Ако не се предприемат мерки за индексация, вероятно много от компаниите ще изпаднат в неплатежоспособност към подизпълнители и контрагенти и в крайна сметка в несъстоятелност“, посочи той и подчерта, че това означава и незавършени обекти, и загуба на европейски средства.

Инж. Боян Делчев постави въпроса за необходимостта от подобряване на договорните отношения и включване във всички бъдещи договори на клауза за индексация.

На срещата бе обсъдена и целта на Закона за Камарата на строителите - идентификация на всички лица, извършващи строителство, както и необходимостта от евентуални нормативни промени в ЗУТ и ЗОП.

Изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов съобщи, че Консултативният съвет на браншовите организации в сектор „Строителството“ ще излезе с обща позиция относно последните предложени промени в ЗУТ. По темата за дигитализацията инж. Любомир Качамаков информира за предприетите в тази сфера дейности на Камарата и за учредения Цифров информационен хъб.

„Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще имате по-голям приятел от мен по тази тема. Защото тя ще служи на поколения напред. Има две направления, по които трябва да работим – документооборота и цифровизацията на строителния процес“, каза министър Гроздан Караджов. Той обясни, че правителството ще работи за цялостно електрoнизиране на документооборота.

Министър Караджов посочи, че увеличението на цените е факт и се търсят решения за индексация. Решения се търсят и за разплащане на изпълнената от пътностроителните фирми работа. По отношение на законодателството министърът подчерта, че държавата не трябва да пречи на бизнеса и той ще работи за облекчаване на процедурите.

Инж. Илиян Терзиев изрази желанието на Камарата нейни представители да бъдат включвани във всички работни и експертни групи, които разглеждат въпроси, касаещи бранша. Двете страни се договориха, че по всички актуални теми ще се работи съвместно на експертно ниво. В края на срещата инж. Терзиев покани министър Караджов да посети централата на КСБ.

 


ОЗК

От категорията

Взето е окончателно инвестиционно решение за газовия терминал в Александруполис

Плановете са газовият терминал да бъде изграден до края на следващата година-1643364111.jpg

„Булгартрансгаз“ притежава 20% от акционерния капитал на проектната компания ...

28 ян. 2022 | 12:01

Цената на хляба скочи до 5 лева, производителите теглят кредити заради тока

Цената на хляба скочи до 5 лева, производителите теглят кредити заради тока-1435330520.jpg

Миналата година по това време плащахме 15 хил. лева, в момента сметката е 62 ...

28 ян. 2022 | 11:35

НСИ: 79,7% ръст на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

-1640792221.png

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през декември 2021 г. ...

28 ян. 2022 | 12:07

ТЕЦ-Плевен: С еднократна инвестиция в уреди с дистанционен отчет клиентите пестят време и усилия

-1613377428.jpg

Изпълнителният директор напомни, че подмяната на уредите е във връзка с ...

27 ян. 2022 | 11:50